Ruud, en ivrig nybegynner.

Heisann, og velkommen til min akvarie tråd.

Her kommer det til å dukke opp mer informasjon etterhvert som jeg får oppdatert mine erfaringer, og jeg setter pris på tips, råd og vink om dere skulle merke noe jeg gjør helt feil. All konstruktiv kritikk mottas med takk!


Mitt første akvarie (Standard 60L):

Jeg startet akvarie hobbyen min med et brukt 60L akvarie som ble kjøpt av ei venninne. Her fikk jeg med en varmekolbe, filterpumpe, overliggende lysarmatur og dekkglass. Substrat ble innkjøpt, sammen med noen planter, og en rot og flere dekorasjoner. Boblemaskin ble satt opp i en hodeskalle, så mitt første akvarie ble kanskje litt harry for den fisken som til slutt bodde der. Det må nevnes at akvariet ble stående noen uker å sirkulere før fisk ble innkjøpt.

Akvariet huset 3 guppy (1 han, 2 hunner), 3 platy (1 han, 2 hunner) og 2 ancistrus maller av ukjent kjønn.

Etter hvert ble det både yngel og pestsnegler i akvariet, så jeg gikk til innkjøp av 6 jegersnegler. I tiden som fulgte dukket det opp 2 polkadot botia og 1 betta, samt 6 cherry reker.

Dessverre så ble det noen nybegynner feil, så de 6 cherry rekene ble spist opp av bettaen. Bettaen var også ansvarlig for minst 60 yngel som ble til diverse matretter på nettene. Jeg klarte heller ikke å holde liv i en av plantene mine, hygrophila pinnatifida, så denne ble så gul og fæl at jeg kastet den til slutt.


Mitt andre akvarie (Fluval Edge 23L):

En dag oppdaget jeg at det manglet et lite "pizzastykke" fra halen på den ene guppy hunnen, og ble litt redd for at bettaen kanskje hadde begynt å bli litt for territorial. På nettet kom jeg over et brukt fluval edge akvarium, som jeg tenkte kunne passe fint for bettaen å ha alene. Dette ble kjøpt fullt operativt med substrat og planter, 2 Endlers levendeføder Poecilia wingei, 1 han og 1 hun, og rundt 20 yngel fra disse to.

Fisk og yngel ble flyttet over i 60 literen, og bettaen over i edge'en. Det tok cirka 2 minutter før jeg ble nødt å redde livet på bettaen, da den holdt på å "drukne". Jeg hadde håpet at selv om bettaen har labyrint-organ, så ville den klare å tenke seg til at det var en åpning i midten av akvariet. Det gjorde han altså ikke, og når han ikke fikk pustet ved overflaten fikk han panikk og svømte ut mot hjørnene i akvariet, og dermed ennå lenger vekk fra den åpningen som ville gitt ham luften han trengte. Skremt av opplevelsen fikk bettaen bli i 60 literen, det var en vond opplevelse å se ham synke til bunnen. Han klarer seg helt fint nå da, heldigvis.

For å ikke ha kastet bort penger på et unødvendig akvarium, gikk jeg til innkjøp av 10 glass tetra og 2 otocinclus, og puttet disse i edge'en. Senere dukket det også opp 2 jegersnegler for å ta knekken på pestsneglene.

Det måtte jo bli en liten nybegynner feil her også, så før fisken ble flyttet over skulle jeg bare ommøblere litt i akvariet, og la varmekolben oppå akvariet uten å slå den av. Det var en idiotisk feil som førte til en liten sprekk i toppglasset på edge'en. Jeg hadde flaks heldigvis, og skaden er kun kosmetisk. Akvariet er fremdeles like tett.


[External Image]


Mitt tredje akvarie (Ferplast Dubai 190L):

Mitt tredje akvarie ble kjøpt nytt hos Dyrego i Stavanger gjennom et supertilbud, og jeg må innrømme at det er et av de beste kjøpene jeg har gjort. Sjeldent har jeg sett så mange praktiske og dekorative løsninger i et produkt. Akvariet er flott å se på, og meget lett å holde. At jeg har fått plassert alt av utstyr på høyre side av akvariet, og at det ikke er noen synlige ledninger, er en viktig egenskap i mine øyne.

Dubai'en tok over alt av fisk og snegler fra mine to tidligere akvarier, og det ble i tillegg kjøpt inn 10 nye cherry reker, 4 amanoreker, 2 sverddrager og 2 molly. På dette tidspunktet tok jeg 60 literen helt ut av drift, og har i skrivende stund kun 2 akvarier i sirkulasjon. Jeg tok over 2 mollyer, 1 gammel betta og 1 voksen ancistrus av ett vennepar av meg, så jeg har alle fiskene og sneglene i 190 literen, og de to bettaene i edge'en, som er delt av med skillevegg. Edge'en er ikke fylt opp til toppen for å unngå at de drukner, og sirkulasjonen går gjennom et grovt filter på vei ut, slik at de får stille vann uten strøm. Det er tydelig at de trives hvertfall, for de lager masse flotte bobler i overflaten, og blåser seg opp og poserer ofte.


[External Image]


Nylig mistet jeg en amanoreke til jegersneglene da den holdt på å skifte skall, og ikke klarte å flykte fra de topptrente snikmorderene jeg har krypende i akvariet. Jeg har også mistet guppy hannen, men har ingen forklaring på hvor han er blitt av. Han har vært borte i over en uke nå, og jeg har lett etter ham overalt. Er det mulig at de to bettaene har spist ham, før jeg flyttet dem over i sitt eget akvarium?


[External Image]


Mitt fjerde akvarie (Ukjent 540L):

Så fikk jeg jammen meg tak i ett 540 liters akvarium til malawien min også, artsfrender inkludert. Dette er satt opp som biotop, så jeg skal prøve å gjøre det klin lik det fisken opplever i naturen, rettere sagt.. Malawi sjøen. Har fått med en del bøker som skal leses først, men foreløpig ser det faktisk ut til at fisken stortrives. De svømmer rundt og leker med hverandre nesten hele tiden, og svømmer gjennom tunnellene jeg har laget, og ruger i hulene sine.. og så har all fisken blitt mye kraftigere i fargen.


[External Image]


Akvariet er ganske stort, og gir fisken mer enn nok plass å svømme på. På bildet nedenfor ser du fra høyre side, men dessverre så står det en bokhylle der også, så man ser ikke hele bredden til akvariet foran, men lenger bak i bildet ser man det.


[External Image]


Fremtidige planer:

Først og fremst prøver jeg å holde øye med cherry rekene mine, da det er en sjeldenhet at jeg ser dem. Jeg har også flere arter som venter yngel, og jeg må også finne ut av hvordan jeg skal få babysneglene til å vokse opp uten at polkadot botiaen spiser dem opp.

Når det kommer til akvariene mine så regner jeg edge'en og dubai'en som midlertidig ferdige. Her venter jeg nå bare på at planter og dyreliv skal vokse og formere seg. Jeg er sikker på at jeg skal ha 60 literen i sirkulasjon igjen, men har foreløpig ingen anelse om hva jeg skal ha oppi den. En ting er sikkert, det skal hvertfall være gjennomført.



Takk for at du tok deg tiden til å lese om min fremgang og mine erfaringer. Alle råd, tips og vink mottas med takk!


.
Fine akvarier det her.

Ser du har jo en annen klassisk feil på det første akvariet, som du kanskje ikke er klar over. Boble maskin eller luftpumpe, tar livet av mange planter. Den lufter ut all CO2'en i akvariet. Planter trenger CO2 for og drive fotosyntese og vokse. Planter produserer oksygen på dagen, og CO2 på natten.

Jegersnegler vil ta livet av alle andre snegler i akvariet.

Guppy hannen din har nok tatt kvelden av seg selv. Mye kuliurguppy tåler svært lite. Liket av den har nok blitt spist opp av de andre fiskene og sneglene.

Lykke til videre.
Takk for tips Roy!

Jeg var ikke klar over dette med luftpumpen. Er det slik å forstå at den egentlig ikke burde være i akvariet? Jeg har et Fluval Mini Pressurized CO2 Kit 20 g, er dette helt bortkastet hvis luftpumpen står på døgnet rundt?

Når det gjelder jegersneglene så er det kun disse jeg har, pestsneglene fungerer som mat for disse. Å få yngel på jegersneglene derimot virker vanskelig, da polkadot botiaen spiser dem opp. :P

Ja, det høres logisk ut det med guppy hannen.. det var trist å høre.

Ja det er ikke mye vits og bruke CO2 hvis du har en pumpe som pumper luft inn i akvariet.
Nå har jeg fulgt dine råd Roy, og flyttet luftpumpen ut av 190 literen min. Denne har jeg plassert i 60 literen nå, der det ikke er planter foreløpig, men en ensom blå malawi nebbciklide som jeg fikk i hus i dag.


[External Image]


Akvariet er satt opp for at han skal kunne trives litt bedre mens jeg bestemmer meg for hvordan hans nye hjem skal bli. Han har fått filterpumpe, varmekolbe, luftpumpe, substrat i bunnen, og lys. Ellers er hele 60 literen fyllt opp med vann, så han har jo plass å bevege seg på, men som sagt er dette kun en midlertidig løsning da han er godt og vel 15cm lang.


[External Image]


Da jeg fikk ham var han tilpasset en vanntemperatur på 20 grader, så jeg venter med å slå på varmekolben til vannet har blitt varmet opp av romtemperaturen. Vil helst ikke at han skal bli stresset av for raske temperatur endringer.


[External Image]


Vannet har selvfølgelig blitt tilsatt aquasafe og salt, og både substratet og filterpumpen var i bruk fra før av, så de inneholder mye nyttig bakterieflora.
Det er en Labeotropheus fuelleborni du har fått deg. Det er en Malawi ciklide som blir relativt stor, og trenger god plass.
Takk nok en gang Roy, du har som vanlig helt rett. Sjekket den opp her i fiskebasen, og jeg kjente den igjen med én gang. Det ser nok ut til at jeg kjøper meg et nytt akvarium, og starter med malawi arten også.
Har "litt" Malawi selv skjønner du hehe. Har 29 arter Malawi, 1 art Tangayika, 6 arter Victoria og en art Kyoga. Har og litt annet, men har drevet med mye forskjellig.

Du kan jo se på profilen min:

http://akvaforum.no/member.cfm?id=11348

Du får bare spørre, så skal jeg hjelpe med det jeg kan. Har hundrevis av yngel som jeg skal selge etterhvert. Skal til Stavanger en gang i løpet av vinteren.
Ja de er fine. Hadde noen store og flotte selv, men mistet dem i sommer da jeg satt inn bakgrunnen i storkaret mitt. Har noen mindre fremdeles, Cyrtocara moorii, Blå defin ciklide.
Dette er mitt storkar dagen etter jeg satt inn bakgrunnen. Ikke all fisken var satt inn i akvariet enda, men noen er det jo. Skal se om jeg kan få tatt ett bilde av hvordan den ser ut i dag, litt mere grodd og naturlig.
Tok ett par bilder nå.

Bilde 1
Hele karet, fiskene reagerte på lyset fra kamera og trodde det var mat hehe.

Bilde 2
Cyrtocara moorii, Blå Delfin ciklide

Bilde 3
Synodontis njassae
Da har jeg oppdatert tråden med ny informasjon, og lagt til noen bilder av det nye Malawi akvariet mitt.
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap