Jordspisere!

Tenkte å lage en liten skryte og pratetråd om de utrolige jordspiserene, etter modell av denne glimrende svenske tråden:
Her er min gruppe VF Geophagus cf. altifronser, noen som klarer å se hva eller hvorfra de er? Bildene er dårlige, men håper de er gode nok til ID og at en såvidt kan se hvor flotte de kommer til å bli )
Mine 6 er akkurat kommet i hus og begynner såvidt å spise. I dag fikk de havregryn for første gang. De er skikkelig treige til å spise og overser maten før den ligger på sanda. Derimot får de fram matbiter som havner under røtter og liknende.
På tide med en slik tråd i Norge! Slenger meg på med bilder av mine jordspisere, Geophagus altifrons og Satanoperca daemon.

Ohr, dine Geophaguser er vel heller kanskje en Geophagus sp. aff. altifrons variant? Du kan jo sammenligne med Geophagus sp. aff. altifrons fra rio Nhamunda
Heisann, ja det er på tide
Flotte disk du har. Daemonene dine var de flotteste jeg har sett likte finnefarven på de.
Jeg digger Satanopercaer, jeg holder to typer: pappaterra og leucosticta (eller er de juripari) Hadde jeg hatt mer plass hadde jeg nok satt opp et kar til for å finne ut om disse er forsinkede eller umiddelbare munnrugere.
De viltfangede Pappaterraene fikk jeg et kull på før hunnen døde, hannen lever i beste velgående ennå. Har noen bilder av de før utflytting. Tror det er noen Uaruer på et av bildene.
Jeg tror du har rett angående arten på "altifronsene", gleder meg til å høre om noen av svenskene vet sikkert hva dette er. Men det er litt spennende å ikke vite hvordan finneprakten kommer til å se ut når de er utvokst .-)

Ser du har en rokke på avataren, har du noe slikt sammen med jordspiserene dine?
Og jeg heter Ola

åhr knall bra endelig en slig tråd jeg får bidra selv når jeg får opp hobbyen igjen, imens får ge følge med på andres flotte jordspisere
Unnskyld at jeg spør,men hvorfor forer du med havregryn??Jeg har 3 voksne geophagus altifrons Rio negro II og 4 voksne Satanopercaer juripari.Er havregryn bra for jordspisere eller bruker du det til andre fisker også??
Spørsmålet er godt det ingen grunn til å unnskylde. Dette har jeg lært av svenskene.
Jeg forer havregryn som tilleggsfor til alle mine omnivore/herbivore fisker, men spesielt med tanke på jordspiserene. De går og beiter på mye planterester hele dagen i naturen så jeg tror de trenger mye fiber for å smøre tarmene. Det at de har et omnivort tarmsystem tror jeg gjør at de kan nyttegjøre seg karbohydrater på en annen måte enn for eksempel Apistogramma og Piraya. Så jeg bruker det når de begynner å bli svært intressert i plantene mine, i den første fasen av livet tror jeg de er mer intressert i kjøtt og fyller på med litt planter og detrius fra bunnen.
Det er viktig å ikke gi for mye havregryn da det kan svelle i magen (det kan sikkert bløtlegges, men det gjør ikke jeg og har ikke problemer med svelling). Jeg bruker å hive det oppi etter at jeg har gitt litt vanlig fiskemat for å unngå at noen glupske får i seg altfor mye og sveller opp.
Hvorfor:
-inneholder vitaminer og mineraler, som jern og B-vitamin.
-næringsrikt med sunt plantefett.
-masse plantefiber som er bra for lange tarmer.
-synker fint.
-fiskene liker det.
-oppbevares som tørrmat til fisk.
-økologisk havregryn koster under 30 kroner kiloen.

Er det noen som har brukt kaninpellets eller liknende til jordspisere eller har andre gode for erfaringer?

Ellers er det bare å få de til å spise grønnsakene sine det er ekstremt viktig helse og trivsel.
Erter er en enkel klassiker. Bare ta noen frosne erter og putt i varmt vann, etter noen minutter er de tint. Nå kan du bare klemme erten ut av skallet, rett i karet. Er fiskene små klemmer jeg erten så den blir lettere å dele for de. Jeg får ikke mine til å spise skallet enda.kan bidra med det flotte paret jeg hadde før jeg la ned hobbyen for flytteplaner =)
de ga mange kull å var supre foreldre, og for å ikke snakke om nydelige
Det var ett veldig godt råd om havregryn jeg skal ta med meg videre,prøvde med havregryn i dag og det ble først liggende,men forsvant ganske raskt..Takk skal du ha OHR.
Dette er en tråd jeg skal følge med på
Har selv for tiden Geopagus proximus,altifrons,orange head. Satanoperca juripari og pappaterra.

Syns jordspisere er veldig flotte fisker.
Hei Rasmus, det heteste tipset på mine for øyeblikket er at de er proximus. Hva tror du som har de?
Fin samling fisker du har forresten, vi tåler masse bilder

Regal: det var et nydelig bilde, håper jeg får til et så harmonisk par og kar til oppdrett etterhvert.

Hekta: De var litt lunkne inne på det svenske forumet angående havregryn, så jeg skal sjekke litt rundt, men jeg har brukt det i over et halvt år uten problemer.
Bare for i små mengder.
Satanpoercaene mine spiser både planter og smådyr etter hva som er tilgjengelig, feeding....., men det er mulig Geophaguser er mer spesialisert. De er ikke så nært i slekt som en skulle tro.

Her er også den spennende rokke linken jeg tenkte på JKW: The more stirring.....


Hei Ola,
var innom Thor idag og kjøpte noen amanoreker. Er redd de blir dyrt fór for de var ikke større enn dvergreker.

Gransket karene hans og det er mye fisk og mange arter, men for dedikerte jordspiserfans er det nok ikke så mye å velge mellom.

Jeg så et par Gymnogeophagus Valentine. I basen står det: Arten har sitt utspring fra Uruguay og er etter som jeg har forstått å finne i mindre hurtigstrømmende elver og blir kalt Gymnogeophagus n. sp. blue neon "Valentines". Hos Thor var den oppført som sp. Blue neon. Pris 495/stk. Mener de var viltfanget, kanskje Thor hadde dem med seg fra Uruguay.

Dessuten Geophagus proximus ca 15 cm til 195/stk.

Det var egentlig det. Noen Apistoer. men ikke noen spesielt interessante synes jeg.
Han nevnte mailveklsing med deg vedr. sending fra Peru. Bestillingen er ennå ikke sendt, så om det er spesielle ønsker, kan det være mulighet for å inkludere dem i ordren. Det er kanskje betinget av at det er arter Thor selv vil ta inn ettersom det visstnok kreves et minimum antall av hver art.

Sigmund


Det er nok ikke proximus du har ohr. Har lest svaret du har fått på ciklid.org og det er ikke alt som stemmer helt. Det at altifrons ikke skal ha vertikale striper er direkte feil da det er humøret til fisken og ikke arten som bestemmer det.. Proximus har forøvrig mye større flekk på siden og en litt annen kroppsform. Kan legge til at bildet på artsprofilen til proximus på ciklid.org umulig kan være en proximus. Her kan du se bilder av ekte proximus.
Jeg holder fortsatt en knapp på at det er en sp. aff. altifrons - variant forutsatt at fisken kommer fra Brasil. Det er da fisk som ligner på altifrons men som ikke er altifrons, dette kan dreie seg om en eller flere arter. Geophagus neambi som det foreslås på ciklid.org ble mest sannsynlig behandlet som sp. aff. altifrons inntil den ble beskrevet.
Her er forøvrig en tysk artikkel som kan være nyttig.

Jeg har sett artikkelen med rokkene/jordspiserne og det er helt klart at disse passer sammen i akvarium. Jeg har ikke rokker men det er mest fordi jeg ikke har funnet noen av de artene jeg har vært ute etter. Så fort jeg finner Potamotrygon cf. hystrix/ boesemani/ falkneri tilgjengelig til en reell pris blir det rokker!
Legger ved et bilde av en Geophagus proximus fra da jeg var i Brasil tidligere i høst. Har flere bilder av jordspisere derfra som jeg kan legge ut senere.
JKW: Takk for de bildene av satanoperca Deamon -Fikk plutselig sjansen til å bestille en VF gruppe og da gjorde jeg det =-)
Ellers tror jeg du har rett i artsbestemmelsen på "altifronsene" mine, jeg aner ikke fangststed da Imazo ikke opplyser eller vet dette.
Uansett spennende å følge med på at de sakte vokser og får full finneprakt.
Slenger meg på
Hei, alle sammen..

Er ganske så ny her på akvaforum, men har falt helt for disse fiskene.
Har nylig gått til anskaffelse av ett Juwel 400 akvarium, og fått tak i 8stk Geophagus Red Head Tapajos (Takk til Krizoo, som skaffet de gjennom en bekjent i Sverige).
Gleder meg enormt til de vokser til og begynner å farge ut skikkelig.

Skal se om jeg kan få lastet opp noen bilder i tråden her litt senere.
14 dager etter att jeg fikk 3 stk vf altifrons i huset var det ett par av de 3 og de la egg på en rot og hunnen plukket dem opp etter ca.24 timer.Hun spyttet yngelen for 2 dager siden og nå har de blitt frittsvømmende.Hadde tenkt og ta de ut,men reiser vekk i julen så jeg må nok vente til jeg kommer hjem igjen.Det er nesten så jeg gleder meg til og komme meg hjem før jeg i det hele tatt har reist,for og ta ut yngel og begynne og fore dem opp.Drømmen er og ha en gjeng på 20-25 altifrons.Denne fisken er en av de vakreste,syntes jeg da
jeg har avlet mye på altifrons og anbefaler IKKE å ta yngelen ifra foreldrene.
det er mye bedre å ha foreldrene i et eget kar sammen med yngelen, da vokser yngelen dobbel så raskt og det er mindre frafall en hvis man tar yngelen vekk =)
bare anbefaling
Geophagus proximus
Hvordan er det å holde en gjeng Geophagus Proximus i en 300 liter, er jo ikke stor forskjell på målene på en 300l og en 350l om er oppgitt for disse. Hvor stor/liten gruppe kan jeg ha av disse i 300l når disse settes inn som hovedfisk?

Ser Geophagus Proximus er på listene nå så da er de vel ikke umulig å få tak i til våren når jeg omsider har fått tømt karet for fisk i løpet av vinteren…

Eller burde jeg prøve meg på en annen Geophagus art yil dette karet? Hva sier ekspertene?
jeg ville gått for geophagus read head tapajos i et så "lite" kar.
geophaguser trivs aller best i et antall på 6 eller mer, og proximus blir jo tross alt ca 25cm store.
proximus går fint i en 300L som unge og før de parrer seg ut, men du kan jo få opp til 3 par med 6 stykk og da blir det fighting da.

eller så har du rasen gymnogeophagus som er en mindre type jordspiser som også er nydelige, men trenger en 2 måneders kulde periode da.

eller så fins det cupido ciklide og heckelii som også er en type "jordspiser" =)
Tilfeldig bekjentskap
© Sølvi Gullaksen
Reklame for plussmedlemskap