Kan man bytte for mye vann? samt spørsmål om nitritt.

Jeg har et 100 liters kar med en godt innkjørt Eheim 2224 som filter. I tillegg har jeg en sirkulasjonspumpe på 600 l/t. To ganger ( i september og i går) har jeg opplevd en enorm opphopning av nitritt (1,0 mg./l) som har kommet over natta og forsvunnet like fort(ved vannbytte). Fellesnevneren for disse to gangene er at jeg har foret med tabletter(JBL NovoFect) noen timer etter lyset har slukket, sent på kvelden og at støv fra tablettene har ligget over hele karet dagen etter, når nitritten har vært høy. Jeg kan nok innrømme at foringen har vært litt i overkant som støvet også kanskje tyder på, men at dette skal forårsake nitritt på 1 over natta har jeg vanskelig for å tro. Er det mulig? Har ikke noen andre forslag til årsak på hvorfor nitritten kommer så plutselig. Jeg er helt sikker på at nitritten kommer plutselig fordi jeg har byttet 30 liter vann annenhver dag i den perioden nitritten kom.

Så til det andre jeg lurer på: Kan man bytte for mye vann i et akvarium? Hvor mye er i såfall for mye? Og hvorfor kan det blir for mye?

Karet har en bestand på 30 corydoras, 5 l-maller og masse ancistrusyngel(som ikke var der første gangen dette skjedde) og en stim på 20 Moskitorasbora. Mulig det er overbefisket, men jeg kan ikke tro det er hele forklaringen på så plutselig nitritt.

Forslag noen?
Eg er ingen ekspert men sidan ingen andre har svara så kan eg jo prøve meg

At nitritt skal bygge seg opp over natta, utelukkande basert på ein enkelt overforing høyres merkelig ut. Overforing fører fyrst til økt ammoniakkproduksjon. Denne ammoniakken blir deretter brutt ned til nitritt. At denne prosessen skal frå frå overfor, via ammoniakk til nitritt på under eit døgn ser eg på som lite truleg. Same konklusjon som du gjer deg med andre ord.

Eg meiner ikkje å vera stygg men kan det hende at det er feil med nitrittmålingane du gjer? Dersom du måler ekstreme nitrittverdiar men fiskane dine ikkje ser ut til å ta skade av det så er jo dette ein indikasjon på at eit eller anna KAN vera feil med sjølve målinga. Eg er usikker på kor lenge ein fisk må vera eksponert for høge nitrittverdiar før den viser teikn på mistrivsel så denne teorien må tas med ei klype (akvarie)salt


Når det gjeld faren knytta til å bytte for mykje vatn så er eg også litt på gyngane grunn men det eg har fått forklart er at ingen av dei nyttige bakteriane i tanken din ligg i sjølve vatnet. Dei ligg i bunnsubtratet og i filteret. Det er to farer forbunde med å bytte for mykje vatn. 1) Dersom temperaturen i vatnet du fyller på tanken er alt for varmt/kaldt i forhold til temperaturen i tanken vil fiskane (og kanskje bakteriane) kunne få sjokk. 2) Dersom PH/GH/KH verdiane i vatnet du fyller på tanken avviker frå verdiane i tanken så vil fiskane (og kanskje bakteriane og plantane) kunne få sjokk. Ved å bytte mindre mengder vatn (20-30%) så vil avvikene i temperatur og vannverdiar bli mindre og meir gradvise.

Vonar andre med litt meir peiling enn meg kan følge opp dette og eventuelt slakte mine forslag.
Det var temmelig mye fisk i det lille akvariet, men du burde likevel ikke oppleve nitritt opphopning om filtreringen er god nok. Hva slags filtermasse bruker du i filteret og hvordan rengjør du det?

Jeg har selv opplevd at nitritt har kommet over natten etter litt mye mat kvelden før, men da hadde jeg i tillegg lite sirkulasjon i filteret pga gjengrodde slanger. Hvordan er sirkulasjonen i selve filteret ditt?

Om det ligger matrester igjen helt til dagen etter forer du definitivt alt for mye så å redusere på mengden er heller ikke dumt.
Takk for svar!

Skal flytte og selge noe fisk slik at det blir færre der.

Filtermassen er: Makaroni nederst, grov svam og vatt øverst. Filteret ble åpnet og vatten krystet for noen uker siden. Har ikke sjekket det nå.

Det som også kanskje har hatt betydning er blåsvampen jeg har festet på inntaket til filteret for å hindre yngel i å komme inn. Denne går fort tett og må rengjøres hver fjortende dag i dette karet. Den var rengjort for under ei uke siden. Har tatt den av nå og må finne på ei annen løsning for kan ikke holde på å rengjøre den hver fjortende dag.

Vannet helt fritt for nitritt nå. Og nei, noe feil med testene er det ikke. Det var uten tvil gift i vannet i går, noen av l-mallene var like ved å dø da jeg fikk byttet vann. Stressa da ja!

Synes det er skummelt når jeg plutselig får slike enorme mengder nitritt over natta. Kan liksom ikke helt skjønne at det kan gå så fort, og så med et filter som tilsynelatende er stort nok og innkjørt?

Noen som kan fortelle meg om jeg kan fortsette å bytte 30 liter vann annenhver dag? Hvor mye blir evt for mye i forhold til vannskift?
Er det slike glatte makaronier du har? Mulig du ville fått større utbytte av filteret ved å bytte til ehfisubstrat pro eller lignende biologiske filtermedium med stor overflate. Selv bruker jeg minimum med glatte makaroni, hverken svamp eller vatt og nesten bare ehfisubstrat pro. Merket stor forandring i hvor ofte filteret gikk tett etter at jeg byttet til dette (fra hver 2-3 mnd til 10-12 mnd). Bruker også grov blåsvamp på innsuget som grovfiltrerer. Synes det er letter å rengjøre det innimellom enn å åpne filteret for å rengjøre der. Vær forsiktig når du rengjør filteret og ta gjerne bare halvparten om gangen. Pass på at vannet du kryster svampen i ikke er for varmt/kaldt slik at du dreper bakteriene og gjør det heller ikke for rent.

Delvannsbytte kan du gjøre hver dag om du vil, bare du sørger for at vannet du putter oppi har noenlunde samme verdier som i akvariet, spesielt med tanke på ph og temperatur.

Nitritt tyder på at det er for lite biologisk filtrering, enten fordi det er for lite biologisk filtermasse i filteret, for lite bakterier av en eller annen grunn, ikke plass til nok biologisk filtermasse i filteret, eller at vannstrømmen i filteret går for sent til at alt vannet blir filtrert godt nok. Slo opp på det filteret du har og teoretisk sett skulle det holde i massevis til det akvariet du har så da bør du kanskje se litt nærmere på årsak en, to og fire.

Med stor belastning så kan det også være smart å sjekke nitrat innimellom. Verdier på over 30 i lengre tid kan være skadelig for fiskene. Ved høy nitrat så må det skiftes vann oftere eller reduseres på belastningen (antall fisk og/eller foring).

Håper du finner ut av det. Ikke morsomt med slike uforklarlige hopp i nitritt
Er sånn keramikk-makaroni.

Tusen takk for tips og råd! Skal absolutt vurdere å bytte filtermedium. Men aller først skal en del av fiskene flyttes.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap