Oppdrett av de vanligste levendeføderne, guppy, platy, sverddrager og molly.

Det dukker nesten daglig opp spørsmål om gravide (les drektige) guppy, platy, molly og sverddragere i forumet så jeg klistrer inn informasjonen om oppdrett av guppy (Poecilia reticulata) kopiert fra fiskeprofilen her:

Guppy formerer seg lett og føder levende unger.
De kan føde ca hver 28 dag ved optimale forhold, og trenger ikke å bli befruktet hver gang, da de kan lagre sperm over lengre tid i magen. Drektighetstid kan vare helt opp til 72 dager dersom temperaturen på vannet er lav, eller dersom hunnen er stresset.

Man bør ha 2-3 jenter pr gutt for at jentene skal slippe å bli jaget rundt hele tiden og til slutt dø av utmattelse.

[External Image]
Tegn på at fødsel er nærstående:
1. Buken er stor, og virker nærmest som en firkant.
2. En frisk, drektig guppy har glupende appetitt, men siste døgnet før hun yngler, vil hun vanligvis ikke spise særlig.
3. Hun kan også begynne å oppføre seg unormalt, som f.eks svømme med hodet ned og halen opp, gjemme seg, elller bare hvile nede på bunnen.

Dersom punkt 2 eller 3 pågår over flere døgn, så er det mulig at det har oppstått komplikasjoner.

Hvis du har lav temperatur i karet, fødsel lar vente på seg, og hunnen nekter å spise i mer enn to døgn, så kan man gradvis øke temperaturen til 26 grader. Men ikke øk temperaturen mer enn én grad per døgn. Hunnen vil da mest sannsynlig føde i løpet av et par dager.

Når du har en gravid guppy, har du 3 muligheter:
1. La fisken være så den føder i akvariet, eller
2. Putte den i en flytende fødekasse/nett i akvariet, eller
3. Putte den i ett eget yngelakvarie.

De kan ikke leve for lenge i fødekassa, og ihvertfall ikke til de blir voksne! Selvfølgelig går det greit at de er i fødekassa en uke eller to, men etter det må de flyttes. Sørg også for å flytte moren når hun er ferdig med å føde, ellers kan hun spise opp sine egne unger. Husk også at det stresser fisken veldig å bli flyttet rundt fra akvarie til fødeboks for så å flytte tilbake til akvariet.

Hvis du følger alternativ 1, så må du sørge for å ha masse gjemmesteder for yngelen. Dette ordner du ved å ha masse planter, røtter og aller helst litt Javamose som de kan gjemme seg inne i.

Man kan begynne å fore yngelen med engang, enten med vanlig flakfor som man knuser til støv, bruke nyklekt artemia eller kjøpe yngelfor i en dyrebutikk.
Mates 1 til 2 ganger daglig.

Yngelen er fargeløs ved fødsel, men begynner å få farge fra 3-8 ukers alder.
Noen yngel kan være rød, andre kan være blå, mens noen er kanskje gule og grønne. Blir som regel en god miks

Å bytte vann når du har yngel er som regel ikke noe problem. Rent vann skader aldri fisken. Men om det er vesentlig forskjell i vannet i karet og byttevannet, er det klart at det kan bli ett sjokk for fiskene. Man bør alltid sørge for at vannet man bytter til ikke avviker så mye verken i Ph, Gh eller temperatur.

Yngelen kan flyttes tilbake til akvariet der foreldrene er når de er litt under halvparten av de voksnes størrelse

Yngelen kan spise vanlig fòr med en gang. Du kan gjerne knuse vanlig flakfòr slik at det blir så smått at yngelen kan ta det.


I denne artikkelen finner du enda mer informasjon om oppdrett av guppy.
Platy-yngel
Hei. Jeg får med ujevne mellomrom både guppy og platy-yngel. Flytter de over i et yngelkar. Alle guppyene overlever, mens platyene forsvinner en etter en og ingen overlever. Samme gjelder tre black molly yngler jeg fikk. Hva kan dette skyldes? Noen gode råd?
Har blå platy yngel har funnet noen som vil kjøpe men når er dei store nok til å få nytt hjem?
Det er ikke et tellende oppdrett før de har overlevd åtte uker, så det ville jeg anse som minimum selv om Platyer er tøffe skapninger. Litt avhengig av kjøper også, er det en fersking er det kanskje lurt å vente til de har passert yngelalderen med god margin...
De er over åtte veker gamle, de er nok snart 12 veker.
Linda W
Det er ikke et tellende oppdrett før de har overlevd åtte uker, så det ville jeg anse som minimum selv om Platyer er tøffe skapninger. Litt avhengig av kjøper også, er det en fersking er det kanskje lurt å vente til de har passert yngelalderen med god margin...


Kjøperen har hatt akvarium lenger enn det eg har hatt. Men hun har ikkje hatt fisk på lenge på grunn av at de dør. Men hun vil prøve igjen nå. 20 kr fisken!
Gh-salt og lufting av nytt vann
Dersom vannet der vennen din bor er kloret, bør det stå til lufting med luftestestein over natta. Eller stå i bøtter minst et par døgn. Et vannfobedringsmiddel bør tilsettes ved oppstart. Om en er lur, bør akvariet stå med planter, uten fisk minst en måned. I denne tida skal lyset være på 8 til 10 timer som også blir det normale fremover. Nå må akvariet  fores forsiktig med flakfor. Noen få flak pr dag. Hvis du forer for mye vil foret tette til pumpa i løpet av kort tid og du må skylle svampen. Noe som slett ikke er bra i en slik innkjøringsprosess. Ta en titt i karet til vennen din.  Er det noe av plast der? Masse skjell. Noen få går bra. Rot henta fra naturen? Slike ting må ut Dersom hun har hentet grus i en elv, kan hun ha fått med sykdom. Grus fra elv må kokes lenge. Vann fra elv er enda verre. Prøv regnvann samlet inn i ei ren bøtte.
 
Temperatur
Er det stor forskjell på temperaturen i de to kara, Guppyer lever under utrolig ulike temperaturforhold, og kan tåle ulikheter bedre enn de to andre. Mollyene trenger noe varmere vann enn de to andre. Jeg har fem Platyer og tretten yngel av Molly som holder på å vokse seg til. 
Plussmedlem
Eehhmm.....
Bare sånn for ordens skyld...
Du vet at de innleggene du driver og svarer på her er 7 år gamle?
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang