Lysrør mister effekt etterhvert - myte?

Har alltid blitt fortalt at lysstoffrør til akvariebruk må byttes årlig da de mister effekt og visstnok også endrer lys-sammensetning.

Stemmer dette, eller er dette bare en myte holdt i hevd av lysstoffrørprodusenter for å få oss til å bytte rør oftere enn nødvendig?

Noen som kan greie ut om hva som skjer som gjør at de evt. mister lysstyrke, og om det også er tilfelle at lyset endrer sammensetning?
Hvor ofte de må byttes avhenger av hvor intensivt de blir brukt, elektronikken rundt rørene, typen lysrør osv.

Hvis du ikke har noe imot å lese på engelsk, kan du se her.
Joakim
Har alltid blitt fortalt at lysstoffrør til akvariebruk må byttes årlig da de mister effekt og visstnok også endrer lys-sammensetning. Stemmer dette, eller er dette bare en myte holdt i hevd av lysstoffrørprodusenter for å få oss til å bytte rør oftere enn nødvendig? Noen som kan greie ut om hva som skjer som gjør at de evt. mister lysstyrke, og om det også er tilfelle at lyset endrer sammensetning?


Som en annen har sagt kan du lese om årsaker etc på Internett. Men at lyset svekkes er ingen myte, det er et allment kjent faktum. Man kan selv konstatere dette - noe jeg selv har gjort - ved hjelp av en kameralysmåler av god kvalitet. To kontrollerte målinger foretatt med ett års mellomrom - samme avstand til røret og mot samme punkt på røret - viste ca 35% reduksjon av lysintensitet etter ett år. Øynene våre registrerer ikke dette ettersom det skjer over så lang tid, men planter merker det i aller høyeste grad.

Stephan
Man merker det veldig godt når man bytter lysrør, for selv om det er samme type, så blir det plutselig mye lysere...
Ok, takk for svar.

Så lyset svekkes, men fargespektrumet forblir nogenlunde konstant?

Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap