Mettes akvarieverden

20.03.12 (Bilde 1)
Akvariet mitt er nå i hus og jeg står og studerer det for å finne ut hvor jeg vil ha det stående. Det blir på kjøkkenet.

23.03.12 (Bilde 2)
Akvariet er nå fylt med sand fra Biltema, steiner og ei rot som jeg har kjøpt fra ulike steder. Pumpa, en AM Top 3338 er montert og fungerer som bare det. Jeg har tatt litt filtergugge fra pumpen i mitt gamle lille 15 liters akvarium og hatt i pumpen i håp om at det vil korte ned innkjøringsperioden.

245.03.12 (Bilde 3)
Jeg har handlet inn planter og ei stor rot til. Rota la jeg i bløtt i flere timer før jeg skrubbet med en grov børste kun beregnet til nettopp dette. Og dere kan tro at vannet ble skittent og grumsete! Jeg byttet vann flere ganger mens jeg skrubbet, og først når vannet ble klart sluttet jeg å skrubbe. Jeg lot deretter rota ligge i vann noen timer til før jeg plasserte den i karet. Den ville fortsatt flyte litt så jeg la en kopp oppå den delen av roten som lå nærmest vannoverflaten og det var nok til at roten ble liggende på bunnen.

Plantene var det neste som ble plassert.
En pinne med Taxiphyllum barbieri helt til venstre i karet, Echinodorus bleheri bakerst ut mot venstre side og Vallisneria spiralis "Tiger" fra midten bak og ut mot høyre side. Anubias barteri "angustifolia" ble plassert på den store roten til høyre i små hulrom.

Jeg håper at dette blir bra. Nå skal jeg tenke hardt og lenge på hvilke fisker jeg vil ha i akvariet, og så må jeg vente noen uker før jeg kjøper dem.
Det er nok ventetiden som er værst.
Dette blir bra! Kommer til å følge med på denne tråden!
Det har tilkommet fisker i akvariet!
13.04.12
Ventetiden er endelig over!

Var for litt over en uke siden og hentet ca. 10 Sandsnegler, men i går kom det fisk i akvariet.

Da fikk jeg 11 Rosentetra fra søsteren min, og i dag var jeg og kjøpte 4 små Scalarer.

Slik ser akvariet ut nå (Bilde 4.).
To av de fire Scalarene. (Bilde 5.)

Jeg har bestilt nytt lysarmatur som skal gi nok lys til både fiskene og plantene, men venter enda på at det skal komme frem til postkontoret. *sukk
På bildene vises kun det lyset som kommer fra det desverre alt for lille lysarmaturet som jeg fikk med akvariet, forresten. Når jeg har fått det nye lysarmaturet skal jeg legge ut nye bilder.

Enda skal jeg ha flere fisker, og jeg tenker å ha en gruppe corydoras på bunnen, men spørsmålet nå er hvilke?
Gratulerer med personlig tråd Mette. Følger med heretter vet du..
Akvariet ser veldig bra ut.
19.04.12
I dag har jeg hentet 10 stk Corydoras Metae, 1 stk eplesnegle, lystoppen som endelig dukket opp og et av lysrørene til den. Selvfølgelig må jeg vente enda en dag på å få lys i den ettersom begge lysrørene må sitte i før den lyser.

På den annen side er Metaene skikkelig søte og jeg har et inderlig ønske om at de skal trives hos meg. Foreløpig er de bare ca. 2,5- 3,5 cm store. Eplesneglen er selvfølgelig gul og er ca. 2,5 cm i diameter(?).

I tillegg ble det kjøpt røde mygglarver hvilket ikke en eneste av fiskene sa nei takk til. I stedet immiterte Rosentetraene pirajaer, og suste frem og tilbake mens de snappet til seg en larve og spiste dem med stor vellyst.

20.04.12
Det siste lysrøret er på plass og dermed har jeg et Grolux T5 39W og et Aquastar T5 39W. Det skulle vel være nok?
Lystoppen fungerer i allefall perfekt.

Samtidig som jeg var innom dyrebutikken så oppdaget jeg at de hadde fått noen nye røtter, og siden jeg har følt at noe manglet i midten av akvariet, brukte jeg enda mer penger og kjøpte to nye røtter. I tillegg ble tre Anubias barteri "nana" med hjem.

Nå skal røttene skrubbes, senkes i vann og skrubbes litt mer.

Metaene suser opp og ned langs glasset i voldsom fart, mens Scalarene betrakter det hele med stoisk eleganse.


21.04.12
Mine akvariebeboere har fått to nye røtter og fire nye planter å svømme mellom. Jeg oppdaget mens jeg forsøkte å få røttene til å sitte slik jeg ønsket, at de andre plantene har laget seg et skikkelig rotsystem og "sivet" har allerede kommet med avleggere. Den fjerde planten hentet jeg fra det første akvariet mitt og jeg vet foreløpig ikke hvilken art den er.

Men slik ble i allefall resultatet (bilde 6.), men selvfølgelig med litt svevestøv enda..
Update
24.04.12
Jeg deltok på en akvarieauksjon som ble avholdt av akvarieklubben i Tromsø. Det var morsomt å møte andre akvarister og her fant jeg for eksempel eikeblader til corydorasene mine, diverse planter deriblant en Lotus Nymphaea rotknoll, et sekskantet 17 liter stort akvarie og en rød veiltail kampfiskhann (bilde nr. 7.).

29.04.12
Ettersom jeg nå plutselig hadde to akvarier uten egne lysarmatur fant jeg ut at jeg skulle prøve å støpe en lystopp i glassfiber. Min svigerbror er en såkalt altmuligmann som kan mye rart, derfor ble han kontaktet og etter å ha forklart ideene mine til ham, begynte jeg å lage formene for å støpe en lystopp.
Når støpingen var ferdig ble lystoppene pusset og jeg lakket de med varmebestandig maling før de ble levert til en som skal ordne LED lys i dem.
Det skal bli gøy å se om det blir bra eller ikke.

I 200- literen ser jeg at det har kommet litt alger på plantene og jeg vet at det ikke er uunngåelig i et selskapsakvarie, men jeg skulle jo selvfølgelig ønske at det ikke var fullt så mange alger. Eplesneglen og sandsneglene er ikke nok til at algene holder seg borte, derfor går jeg å vurderer om en liten gruppe med siamesiske algespisere skal få flytte inn.

03.05.12
Fem nye Siamesiske algespisere har fått et nytt hjem i 200 literen min. De var Tropehagens "månedens fisk" og derfor fikk jeg dem litt billigere enn vanlig.

Kampfisken min fattet en veldig interesse for disse nykommerene og jaget dem rundt i ca. en halv time før han fant ut at de var mye raskere enn ham, og dermed kunne få lov til å være i fred..

04.05.12
Jeg har lagt merke til at Metaene i det siste har vært mindre aktive og innimellom har blitt stående "fast" halvveis på vei over sanden. Der står de noen sekunder før de svømmer videre. Enkelte av Metaene gjemmer seg bare under røttene og kommer sjelden fram. Og i dag fant jeg en av dem død.
Vannverdiene mine er i orden, men jeg har uansett skiftet ca. 10 % vann og endret litt på pumpens utblåsning for å se om det hjelper.
Jeg avventer medisinering enn så lenge..

06.05.12
Jeg har kokt steinsuppe og er bitt av litersyken...
Var i går og fant steiner som jeg har vasket, skrubbet og kokt. Disse tenkte jeg å plassere i en slags formasjon med hjelp av silikon og plassere i akvariene der jeg synes det passer.

Den ukjente planten min har jeg funnet ut er Javabregne, og dermed skal den bli festet til en av lavasteinene mine slik at den forhåpenligvis trives litt bedre.

SAE'ne har rengjort store deler av akvariet og jeg har mye mindre alger i det nå enn før de kom. Metaene er mye mer aktive, generelt så er alle fiskene mer aktive så jeg tror det var litt lite oksygen i vannet?

Nå skal jeg prøve å slippe en bit agurk oppi og se om det er snacks for noen av fiskene eller sneglene.

Tropehagen har fått inn Sommerfuglciklider og jeg kjenner det klør i fingrene etter å eie et par av disse. De er virkelig fargerike!


Biotop forsøket
Har forsøkt å sette opp en sør- amerikansk biotop i min nye 60-literen, hvilket ikke går så bra for øyeblikket. Jeg tok filtergugge fra 200- literen og kjøpte hornblad og gulrotgress den 12.05.12. Disse ble plassert sammen med en sverdplante, anubias barteri nana og javabregne (Bilde nr. 8). Men de har funnet ut at de ikke liker seg. Hornbladene har smuldret opp slik at det nesten bare er de øverste "bladene" som er igjen. Gulrotgresset har "råtnet" nederst og ser virkelig ikke bra ut. Da dette ble oppdaget fløt det masse hornblad "blader" rundt i akvariet og i all hast ble begge disse hentet ut og jeg skylte dem forsiktig i vann for å få bort det som var ødelagt på dem.

Siden de hadde funnet ut at de ikke likte 60-literen min flyttet jeg gulrotgresset over i 17 literen min og hornbladet fikk komme opp i 200-literen så får jeg se om de overlever. Dro deretter til dyrebutikken for å sjekke om de hadde noen andre sør- amerikanske planter som jeg kunne sette i biotop-forsøket som kanskje ville fungere bedre. Der hadde de bare Echinodorus quadricostatus. Derfor ble det hentet vallisneria spiralis fra 200- literen og plutselig var ikke 60-literen et biotop forsøk likevel. :/ Kanskje jeg forsøker igjen en annen gang...

I 60 literen har det forresten kommet ca. 20 Corydoras pygmeaus som gjerne vil ha Ph 5,5- 7,2. Og siden det tar litt tid før den bestilte eikeekstrakten kommer ble det forsøkt å lage eikeblad-ekstrakt med et godt resultat; Ph'en gikk fra ca. 7,5 til 6,5 ila. et døgn

Pygmeene virker som om de trives og de er så søte der de suser rundt i akvariet og koser seg.
Tilfeldig bekjentskap
© Kristin Torgersen
Reklame for plussmedlemskap