Tetting av akvarium som lekker

Jeg kjøpte nylig et 70liter akvarium som viser seg å være lekk.

Det lekker gjennom silikonen på det ene hjørnet av akvariet, så jeg tenker at jeg kanskje bare skal gå over hele akvariet med ny silikon.

Men, må jeg ta glassplatene fra hverandre, og lime det sammen igjen med ny silikon, eller er det nok med at jeg skjærer vekk all silikonen som tyter ut, og legger på ny igjen her?

Da det er første gang jeg prøver på noe sånt håper jeg ikke jeg må ta det helt fra hverandre.

Jeg har lest denne artikkelen: Selvbygging av akvarium
men her står det ikke noe om hva du faktisk må gjøre under reparasjon av gamle akvarium.

Tusen takk for hjelp.
Dette var siste tråd jeg fant da jeg søkte på akvarium som lekker.

Satt opp nytt akvarium i går/dag. Oppdaget for noen timer siden at det lekker. Noen dråper i nærheten av det ene hjørnet kommer det hele tiden. Ikke mange, men er jo dumt å ha et akvarium som lekker.

Må vel ta ut alt vannet igjen, sand og dekorasjoner?

Eller holder det å ta ut litt, la halvparten stå igjen i det hjørne som ikke lekker? Og skrape bort silikonen nede langs bunnen på ene kortveggen, vaske med aceton? og legge på ny silikon i den bunnlinja. Eller må hele akvariet tas?

Er en 325l så er litt str på hele akvariet o glitt sand osv. Så hadde hjulpet mye om dele av dette kan stå igjen mens vi får ny silikon på stripen som lekker.

Akvariumet ble kjøpt brukt for en drøy måned siden, har i den perioden stått i garasjen. Var vann og fisk i da vi hentet det. Kan det "tørke" ut så fort?
Det blir vrient å legge ny silikon innvendig når du fortsatt har sand i karet.
Du må først fjerne gammel silikon fra hjørnene (hulkilen altså), absolutt alt, men ikke det som er mellom glassene. Dernest vaske godt med aceton for å fjerne silikonrester samt fjerne eventuelle andre forurensninger. Aceton etterlater ikke fett, det er viktig. Deretter legger du ny silikon. Da må glasset være tørt og det er vanskelig å oppnå med våt sand i karet.
Husk at ny silikon ikke fester seg til gammel, slik at det er ikke noe poeng i å gjøre dette halvveis.

Silikon tørker ikke ut på en måned. Det er mulig at karet var lekk da du kjøpte det, eller at det oppsto en "slipp" i silikonen under flyttingen.
Da fjerner vi all sanden.
Du skriver vi ikke skal fjerne silikonen mellom glassene, men alt "på overlaten"/bunnrenna?

Gammel silikon fester ikke i ny sier du, men det som vil være igjen mellom glassene er jo da gammel silikon, mens det blir nytt i bunnrenna eller hva jeg skal si. Skjønner jo at glassene har litt mellomrom mellom seg (antagelig) og det er den silikonen du mener skal bli. Mens hele renna skal fjernes og legges på nytt. Bare der vi ser det lekker, dvs i et hjørne og antageligvis langs kortsiden? Eller absolutt alle skjøter?

Hvordan kan vi evt se hvor det lekker?

Dette er en 325 l så vi ønsker ikke å gjøre dette halvveis nei. Vil jo helst slippe å tømme og fylle alt hver uke Så tar heller en stripe for mye enn for lite. Håper den akvariesilikon"tuben" jeg har er nok, får kanskje løpe og kjøpe en til for sikkerhets skyld.
når du begynner i ein ende eller kro så er da lyrt å ta hele
bruker ikke noe chemisk som aceton..bare rengjøre og fjerne gammle silikon så god som mulig og spyler god med vann.etterpå må det tørkast god og så kan du legga ny renna.kanskje lit brederer som det var fra før.mens pass på at du fyller fint.
har brukt for en 600l kar nesten 2 tuber.
Jeg har tettet akvariet mitt med en annen guide jeg fant på nettet: Link

Tok litt tid å skrape vekk all silikonen som var der. Det verste var å få silikonen til å se bra ut når jeg la det på, noe jeg ikke helt klarte, men pyttpytt, får vel sørge for at "innmaten" i akvariet blir så fint at ingen legger merke til det. =)

Akvariet ble tett etter første forsøk, har sjekket det veldig nøye. Lot det stå til tørking i litt over 24 timer før jeg hadde vann i det.

Av silikon brukte jeg denne her. Den inneholder ikke noe som kan skade fiskene.

Lykke til. =)
Claser'n har også denne: http://www.clasohlson.com/no/Glassilikon,-Casco/Pr349335000

Som er helt ypperlig til akvariebruk. Har selv resilikonert et par 200L med denne og det er nesten tørt på gulvet her
Plussmedlem
Å gjøre ting halvveis når det gjelder silikon og akvarium lønner seg aldri når man er mer eller mindre amatør... Fjern alle silikon INNVENDIG. Du trenger altså ikke tenke på den silikonen som er mellom rammen og glasset. Kun den inne karet. Biltema har et sett med 5(?) små tapetkniver og skraper som er geniale til å fjerne silikon med. Bruk kniven først til å snitte silikonen løs fra glasset, så skraper du vekk restene etterpå. Vask med enten aceton eller isopropanol, selv bruker jeg iso nå. Den er litt snillere med hodet ditt enn aceton. Vask helt rent der de nye fugene skal være.
Silikonen jeg bruker er fra Chlas Ohlsson, helt grei silikon til grei pris. Legg en god fuge hele veien. Jevn ut fugen med en fuktet finger slik at du får en hulkil. Du kan også kjøpe et sett (blått) på Biltema med verktøy til å fjerne silikon og til å glatte fuger med, koster 80.- og funker helt greit. Har selv brukt dette på 4-5 kar jeg har tatt nå i sommer...
Jeg lar silikonen herde et par døgn før jeg fyller vann før jeg tester det med vann i. Dette fordi jeg vil være sikker.

Tror dette skulle være en grei forklaring...
Tusen takk for mange flotte svar. Dette gjør jobben mye enklere for amatører som oss. Gubben er ikke helt bitt av akvariebasillen, han syntes jeg styrer litt mye. Men er snill og hjelper meg når jeg trenger hjelp. Vestlending som han er så er han så liker han og fiske ol og titter gjerne på guppyyngelet til misntemann osv

Nå tappes vannet ut, og jeg skulle egentlig inn her for å spørre på nytt: Bare 10 cm ned i tappinga så lekker det ikke lengre, er det fordi trykket letter? eller er lekkasjen i en veggskjøt?

Men glem det spørsmålet nå. Her tar vi alt bestemte jeg nettopp (etter innspill fra dere som kan dette.) Er litt jobb å stadig tømme og fylle en 325l så vi tar alt, heller ut og kjøpe en tube eller to til med silikon. Håper vi får det tett på første forsøk. Spennede dette for amatører.

Og endelig skjønte jeg hva hulkile var, takk for god forklaring.

Men igjen, tusen tak for alle svar. Det hjelper mye
Plussmedlem
Jeg hadde for et par år siden en 180liter som lakk ørlite helt oppunder toppen. Tappet det ned 2-3cm på nedsiden og lekkasjen stoppet. Etter et par uker lakk det igjen og jeg måtte tappe mer ned osv, osv.... Dette er fordi silikonen gradvis slipper mer og mer når det først er et sted den er dårlig. "Plutselig" kan hele fugen slippe...

På et par av karene jeg tok for en kompis (de lakk egentlig bare litt) slapp fugen langs hele langsiden så fort jeg begynte å plukke litt på den....
Det var nesten godt å høre Vi tar, som jeg sa i forrige innlegg, hele når vi allikevel må ta noe. Best å være sikker på at det blir tett nå.
Tetting av akvariuj
Hei,
jeg hadde akkurat det samme problemet, og jeg fant ikke lekkasjen selv om jeg skar vekk den gamle silikonen, og la på ny silikon.
Til slutt tenkte jeg på at jeg nettopp hadde tettet badesluket mitt med såkalt: Membran, som er en slags maling som du får kjøpt på boks i enhver jernvareforhandler, sikkert mange andre plasser også.
Jeg malte membranet på innsiden av akvariets hjørner, alle steder der jeg hadde silikon, og det ble helt tettt.
Jeg gjorde dette for ca en måned siden, og fiskene lever i beste velgående, og en vanntetst gjordt av min lokale akvarieforretning ga ingen uvanlige utslag.
Altså, for meg - etter en måned - har dette vært vellykket.
Det bør prøves, en rimelig og meget enkel måte å få akvariet fullstendig tett på.
Hilsen
Kjell O. Foss
Bra at den fiksen fungerte for deg. Men det beste er selvfølgelig å gjøre en ordentlig jobb med silikonfugene i første omgang, så man slipper å lappe på det. Det er kjempeviktig å fjerne alle spor av gammel silikon, og deretter avfette glasset grundig før man påfører ny silikon.
Dersom lekkasjen er lokalisert til kun et hjørne, kan det være tilstrekkelig å legge ny silikon over dette området uten å ta glassplatene fra hverandre. Imidlertid, hvis lekkasjen er mer omfattende eller det er andre skader, kan det være nødvendig å demontere og sette sammen akvariet på nytt.
Liker jo veldig Milo sit svar: Enkelt og helt rigtigt.
Ville Aldrig turde prøve med baderomsmembram! 
Men en ting som ikke har vært fremme her, silicone.
Veldig vigtig å bruke akvariesilicone, det har vært nævnt. 
Jeg har en gang, for lenge siden, ved en feil, brukt silicone til baderommet.  Fiskene døde, der er soppdreper i dette .
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap