Palettciklide

Etter mye fram og tilbake har jeg endelig bestemmt meg for å kjøpe palettciklide og har derfor mange spørsmål som jeg håper noen her kan hjelpe meg å svare på.
Har ett 120L akvarie med noe planter, en stor rot og en hule, 11 neontetra, 3 algeetere.

Er dem monogame? vist ikke, hvor mange bør jeg ha da?
Dette blir prydfisken min så blir ikke flere store fisker i akvariet.

Hvordan får jeg dem til å trives? Liker dem huler, planter, sand eller grus, flyteplanter, lys osv, osv. Hva liker dem best å spise?

Ønsker å kjøpe noen kuleskjell også. Går palettciklider med dem siden dem begge deler bunn.

Er det noen som veit om linker/bilder av akvarier med palettciklider som jeg kan hente gode ideer fra?

Her er alle kar registrert med palettciklider
Morsomt att du vill ha palettciklider, de är fina fiskar som är lättskötta och tåliga. Dock vet jag inte om de passar så bra ihop med neontetror, en gång hade jag ett par palettciklider som bet ihjäl den ena kardinaltetran efter den andra. Men har du täta planter kanske det går bra, du kan prova. Om jag har förstått rätt är palettcikliderna monogama, så det räcker nog med ett par. De är mycket lätta att få i lek, särskilt om du har någon grotta till dem. Till exempel ett kokosnötskal eller en mallehule. Gömställen i form av huler och täta planter (kraftiga som de inte bökar upp) är bra att ha, om hanen skulle bli alltför aggressiv mot honan eller när paret jagar iväg de andra fiskarna från lekplatsen. Palettciklider spiser det mesta, flingor och pellets är inga problem. Har du tillgång till levande mygglarver och dafnier är det mycket uppskattat. "Kuleskjell" vet jag inte vad det är, så det får någon annan svara på. Lycka till!

Olle
Takk Olle for flott svar!
Nå er palettciklidene på plass. fikk råd i butikken å kjøpe 1 stor hann og tre små jenter og se hvem som ble par. det ser ut til at to alt er eller var ett par. Dem plages foreløbig ikke av de to andre jentene så dem får bli der inn til videre.
Jeg syns gutten er blitt litt blek i fargene i forhold til hva jeg husker han var i butikken? jentene er like sterke i fargene og to av dem er veldig runde i magen, mens den andre er bare litt rund.

Tetraen blir ikke plaget enda, men jeg holder ett godt øye med dem =) Jeg har bygget om akvariet så nå er det flere planter, huler og mange gode gjemmesteder så håper det hjelper. Når plantene vokser seg større så blir det veldig bra.

Hva er dafnier?
Spiser paletten frossenfor? Hvor får jeg evt tak i levendeføde og vil ikke den gå ut på dato før mine fire små paletter får spist dem?
Jeg er veldig usikker på hvor mye jeg skal for hver dag også. fikk algeproblemer når jeg bare hadde tetraen og i dag ga jeg 2 synkepellets til de tre mallene og de fire palettene og dem spiste ikke i nærheten av alt. nå er dem jo nye da så kan det være grunnen?? itilleg ga jeg tetraen litt flakfor.
En hann och tre hunner går säkert utmärkt att ha om det finns mycket planter som de kan gömma sig i. Dafnier eller vattenloppor ("vannlopper" på norsk?) är små planktonkräftdjur på ca 2-3 mm som du kan fånga ute i dammar, men palettcikliderna spiser också de flesta sorters frossenfor. Att de inte spiser så mycket, och att hanen är lite blek, kan säkert bero på att de inte riktigt har vant sig vid sin nya miljö. Ta det försiktigt med utfodringen, för det är alltid bättre att ge dem för lite än för mycket!

Olle
Jeg får høre på dyrebutikken hva dem har av fôr, men trur dem bare hadde frossenfôr sist jeg var innom.
Hannen er enda litt blek, men han spiser nå. Han er rolig og snill med alle fiskene, men han veit å hevde seg så han får maten =) Dama hans jager mere på de andre fiskene og særlig ved demmes hule.

Jeg begynner å lure på om den ene lille paletten er en han, så skal få tatt noen bilder av alle.
Frossenfor går utmärkt för det mesta, men kanske inte röda mygglarver som är starkt allergiframkallande för människor. Förr när jag använde det fick jag utslag som kliade på fingrarna. Överhuvudtaget bör du försöka att inte ta i frosseforet utan använda en pincett, och tvätta händerna efteråt. Oxhjärta som är starkt fettbildande bör du också undvika, men de flesta andra sorter (vita mygglarver, mysis, vuxen artemia osv) fungerar utmärkt.

När palettciklider är små, är det inte alltid lätt att se skillnad på könen. Hos vissa ciklider (kanske även palettciklider) ser unga hanar ofta ut som honor, för att lura den dominerande hanen att inte blir så aggressiv mot dem.

Olle
Hei, min erfaring er at det kan gå veldig hardt ut over en eller to andre paletter som blir til overs når to danner par og begynner å forsvare egg og unger. Jeg ville nok tatt ut de andre hunnene.

I naturen kan palettene leve i storfamiliene med flere hunner: Les mer her

Men i akvariet blir det bare slåssing, som i verste fall kan ende med at den som blir jaget dør. Eneste som fungerer hos meg er enten ett par, eller en stor flokk sammen (da får ingen etablert revir).

Lykke til, veldig morsomt å følge med når palettene leker og pleier yngel!
Ja, andreas-tjern, jeg har funnet ut at jeg må få ut de to hunnene. De blir bare jaget mer og mer og nå gjemmer dem seg oppe i vannkanten bak bumpa.
Itillegg er hunnen til hannen så på aggressiven nå at hun har begynt å jage på alt og alle og i går fant jeg Ancistrus'en død og hunnen "spiste" på han. Han var veldig liten og aktiv. hannen er veldig rolig og lite interessert i de andre fiskene utenom måltider.

veit ikke om jeg børr kjøpe en ny eller ikke. Må jo ha noen algespisere syns jeg. kansje kjøpe en som en noe større enn paletten? Noen gode forslag?

Har to kinesisk algespisere (gyrinocheilus aymonieri) og dem er også aktive, men det ser ut som dem får være mer eller mindre ifred.
Hei, høres ut som det haster å få ut paletthunnene!

Du MÅ jo ikke akkurat ha algespisere, da. Det er bare å skrape rutene.

Jeg har ingen erfaring med de kinesiske du nevner. Men store ancistruser pleier å klare seg fint sammen med paletter.

Andreas
Palettciklide
De er greie fisker. og det går greit med fleire til de danner par. Flittige eggleggere og passer ungene sine veeeldig godt. de liker huler. Kokus nøtteskall. steinhuler. helst tette så ingen kan lure seg inn bak de. eg hadde ett overheng. flat stein over hulå. Trenger ikke vera redd for at maller og sånt ska ta eggå. bedre barnevakter finner du ikke) Lykke til)
Jeg lurer på om jente-paletten min har blitt sjuk?

Hun er blitt noe tynnere, hun er blitt mye blekere i den røde buken og hun er alltid i hulen sin. Kommer bare ut i korte stunder for å filtrere litt sand.
Hannen, som var veldig rolig, har begynt å jage fisker som kommer nær hulen. tenkte først at dem hadde lagt egg, men de har jo vært veldig kort tid i akvariet? og jeg har nettopp ommøblert i karret og det var først da hun flytta inn i hula.
Så det er vanlig at ho fisken mister fargen sin når hun har lagt egga?
Vist det kommer yngel, hva skal jeg fôre med da?
Nå fôrer jeg med frosne røde mygglarver og Tetra Fullfôr for discus.
Hei, det er i hvert fall typisk at fiskenes farger varierer mer etter at leken er over.

Jeg har foret opp mye palettyngel med avskallete artemiaegg http://webzoo.no/default.pl?showProduct=2320&pageId=442 . Ta litt mellom fingrene og gni dem mot hverandre under vann, så synker det ned til yngelen.

Nyklekket artemia (fra egg med skall) er jo enda bedre, men litt mer arbeid.

Du kan også prøve yngelfôr på flaske eller boks, eller du kan bruke knust tørrfôr. Hvis du maler diskusfôret til støv tipper jeg det fungerer bra. Fint for yngel å få proteinrik kost.

Andreas
Takk for godt råd =)
Jeg har ikke luftpumpe så da får jeg for avskallete artemiaegg og yngelfôr.

Da er det bare å krysse fingrene og vente og se hva som skjer.
Yngel!
I dag kom det ut en stim yngel =) Hannen er blit fin og rød i buken og fartet rundt i akvariet og skremte bort alle som kom nærmere enn 20cm. Hunnen var på bunn med yngelen. Så bitte små, rundt 1-2mm. Knuste ciklidefor til dem, men dem var ikke int. Dem "spiste/smakte" av bunn, røtter og planter. Når hunnen ville ha fri kom hannen og overtok passinga. I det ene hjørnet lå gibbicepsen og den tofarga banjomalla og midt blant dem kom hunnfisken med yngelen og lot dem kose seg under en blomsterrot de hadde røska opp. underlig nok ble ingen spist.
Når kvelden kom trudde jeg det hadde blitt for mye for mor for hun spiste yngelen sin... trudde jeg! viste ikke at dem tok dem i munnen for å frakte dem inn i hula igjen.
Veldig moro å se på dem. Regner med at dem ikke kommer til å overleve så lenge, men håper jo =)

imorgen stikker jeg å kjøper mat som er mere egnet for dem.
Men hvordan skal jeg få maten ned til yngelen før neontetraen spiser den opp??
Det var ett problem i dag. tilslutt hadde jeg overfora ganske mye så det falt nok ned til bunnen, men da viste det seg jo at yngelen ikke var særlig interessert.
Hei
Driver stort sett med dverg ciklider selv, dvs jeg har 10 arter med Apistogramma. For å få avskallet artemia egg (bruker dette selv)ned til ynglene dine, kjøper du en sprøyte på apoteket, setter på en luftslange og blander foret f.ek i en isboks. Sug opp fra isboksen i sprøyta og led slangen fra sprøyta ned mot ynglene (ikke for nære) så sprøyter du det bare ut. Kan også sprøyte inn i hula når hua har ynglene sine der.

Anbefaler ikke maller sammen med ciklider. Selv om ciklidene er gode foreldre og til tider ganske så agressive, kan mallene ta egg.

Har selv hatt paletter, men har nå tatt steget til apistoer. Håper du også med tider gjør det (- 8

Stort sett samme yngelpleien og måten å være på som palettene, men apistoer har nok noe mere farger og er flottere. Men palett ciklider er et artig sted å begynne, om det er dverg ciklider som opptar deg

Ønsker deg masse lykke til med yngler og mange flotte opplevelser
da skal jeg ordne med sprøyte og slange nå så går det sikkert bedre.
valgte paletten siden alle sa det var en enkel nybegynner ciklide. Syns dem er vakre, men parret mitt har generelt lite farge. Jeg kommer til å holde meg innen ciklider, så man veit aldri hva neste slag vil bli. Så lenge jeg har ett karr på 128L så blir det iallefall dverg familiene jeg holder meg til.



Gippecepsen skal ut av karret nå. Han er uansett så stor at han ikke har sjans til å komme inn i hula demmes. Den tofarga banjomalla er ekstremt sky og ligger som oftest under sanden og jeg må håndfore den annen hver dag.
Kommer til å bytte ut mallene med Siamesisk algeeter (SAE) for har fått svartalger etter at tre algekuler løste seg opp i karret for palettene var litt aggressive å lage huler før dem fikk hula dem har nå. Masse vannbytter tiltross så har det ikke hjulpet.
Tilfeldig bekjentskap
© Inge Frøyen
Reklame for plussmedlemskap