Dere med grønne fingre, jeg trenger deres hjelp!

Hei dere. Jeg driver med tanganyika fisk og er i gropa for å sette opp en 530 til mine Vf benthochromis tricoti og A.ellipsifer. Jeg har en drøm om å få disse til å yngle, ett lite tips jeg har fått fra en som kan dette er å ha en del planter i karret.

Når det kommer til generelt akvariehold er jeg ingen nybegynner. Jeg vet godt hva det innebærer å holde disse fiskene. Det jeg trenger deres hjelp til er det plantemessige.

Litt grunninfo:

Karret er på 530 liter. Komplett akvastabil effectline
Har 2x80w T5 lysrør med Reflektor.
Jeg bør og håper absolutt jeg kan bruke Caribsea aragamax select sand 0.5-1.5 mm.
Karret vil holde en ph på 8+. Forholdsvis høy gh og kh. 10-20 dh.

Det jeg lurer på:

jeg antar jeg bør ha en form for plantenæring/substrat?
I så fall hvilken? Og er det noen av de som ikke vil "blande" seg med sanda men bli liggende under sanda? Jeg sender straks avgårde en bestilling til aquaristikshop i Tyskland. Legg gjerne ved linker dit.

MÅ jeg ha co2? Hadde håpet å slippe dette?

Planter:

Ønsker meg noen høye "sverdaktige" som kan stå bakerst i karret, forholdsvis tett beplantet.

Ønsker meg også flyteplanter som gir karret en form for "dempet
Belysning".

Trenger noen små planter også som kan stå i forgrunnen/midten.

Forslag til planter?

Jeg har kikket på Vallisineria gigantea? (husker ikke helt navnet)
Pistia?
Anubias?

Ønsker her planter som ikke krever mest av meg da jeg ikke har noe særlig erfaring med planter samtidig som jeg prøver å få til lek på en art ganske få har fått til lek på. Da ønsker jeg å slippe stadig trimming av planter siden jeg ser for meg at det kan være ganske forstyrrende for en Evt lek.

Håper dere har forslag til planter og substrat osv da jeg er helt grønn på dette området
Grønne fingre er egentlig bare oppmerksomhet, så nå når det gror i alle kar ser hagen ut som en slagmark

Bruker ikke CO2 selv om planter er hovedinteressen, og det gror fælt, men jeg fusker forsiktig med [URL=http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=305125+*+305126+*+305127+*+305128&t=temartic_e&userid=cAjam58DT54soGx0FnI7xmUbAR0c0SgNWvf]Easycarbo[/URL], brukes med innsiden av hodet og største forsiktighet, overdosering er den sikre død for bakteriekulturen. Bruker næringssubstrat der jeg har planter med stort rotsystem, som Echinodorus og Cryptocoryner. Særlig Crypocoryner er veldig greie, kommer i alle høyder og klarer seg med beskjeden belysning. For det blir det med flyteplanter, og en 530-liter er dyp så det uansett er langt ned til bunnen...

Er fornøyd med [URL=http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=128011+*+128012&t=temartic_e&userid=cAjam58DT54soGx0FnI7xmUbAR0c0SgNWvf]JBL AquaBasis plus[/URL], den skal ikke blandes med sanda og blir der der jeg har lagt den med mindre jeg luker fælt, har langsnutede Cory som ikke klarer å forstyrre. Kraftplantene klarer fint å rote seg i fin sand selv med et tykt lag, så størrelsen på den du nevner vil i alle fall gå bra, men det å jo være ett eller annet i den som bufrer så bra hos deg, og hva plantene synes om det vet jeg ikke.

Kjempevallisneria ble jeg fort lei, den dekket raskt hele overflata og da var det bare å glemme bunnvekst, så jeg dro den opp. Den tåler ikke å klippes tilbake i toppen, og da er det på med dykkerutstyret for å fjerne bladene ved rota. Men mange av de mindre artene oppfører seg penere, og det er vel en biotopriktig plante kanskje?

Hva med å prøve Cryptocoryne crispatula var balasea som langbladet bakgrunn? Den tåler hardt vann, har en interessant vekstform og sprer seg vakkert uten å ta over. Ikke er den kravstor i belysningsveien heller. C. pontederifoifloia er også en sånn hardtvannsplante, til mellomgrunn, og alle C. wendtii-formene tåler det meste. Mange av dem har fargede blader og er en spennende variasjon.

Finnes mange sverdplanter som også liker seg i høy pH, en flott forgrunnsplante i store kar er Echinodorus quadricostatus, den sprer seg i fornuftig tempo med utløpere. Blir ikke Aquascape-plen, men fin for fisk som synes det er morsomt med ly i bunnen. En annen konkurrent til Vallisneriaen din er Echinodorus uruguayensis, den går også helt til overflaten selv i store kar men holder seg i sitt eget hjørne.

Jeg forsøker å lage en plan for plantingen, og legger næringssubstratet godt unna innsug og glass, og som sagt der jeg har planer om rosettplanter. I tillegg trenger de en slurk flytende plantenæring for å nyttiggjøre seg nitraten, det vil jo være synd å ha flyteplanter hvis de bare dør av underernæring i stedet for å holde rent mener jeg. Kjenner ikke produktene på lista til AquaristikShop, bruker HappyLife HappyPlant og Ferro...

Anubias ville jeg ventet med til alt var godt etablert, de får så lett alger fordi de vokser så sakte. En flyteplante jeg har blitt veldig glad i er Limnobium laevigatum, den tåler dekkglass uten å mugne, er lett å holde kontroll på og har flott rotvekst.

En veldig fin ting med akvarieplanter er at de ikke kan lese, så selv om halvparten av plantene her burde dødd ved synet av karene stortrives de. Og en ting til - mange butikk-planter er produsert i sump så bladene har overvannsform, det er med andre ord helt normalt at de visner ved nyplanting. Særlig Cryptocoryner kan finne på å gjøre det selv ved flytting til nabokaret, og komme i en helt annen form. Så det lar jeg ikke gå på selvfølelsen løs.

Takker så mye for tips og info!! Kjempe messig!!
Jeg er imponert over tilbakemeldingen din Linda. Det må jeg bare si.

Har lest svaret ditt flere ganger og føler nå jeg har en liten slagplan men fortsatt noen spørsmål.

Ålene mine A.ellipsifer sies å grave seg mye ned i sanden. Det har de ikke gjort hos meg ennå. Men jeg tenker jo da at de kan gjøre det etter hvert. Det jeg da tenker på er plantesubstratet fra Jbl. Det er jo da fare for at det blir så smått gravd opp. Antar den har en brunaktig farge? Hva med Echinodorus quadricostatus?

Jeg antar jeg må ha en form for plantesubstrat i bunnen for at plantene skal trives i og med det blir en del dempet belysning? Slik flytende gjødning gjør vel ikke sammen nytten?

Også har jeg tenkt på avstanden mellom vannflaten og lysrøra. Den er Ca 1-2 cm når karret er "fullt". Vil dette ha noe å si for flyteplantene?

Hvilke lysrør anbefales? Jeg ønsker lys som ikke er for kraftige. Mest fordi tricotiene ikke trives så godt i sterk/kraftig belysning. Er det mulig å kombinere disse faktorene? Altså rør som ikke er for kraftige men samtidig gir plantene det de trenger?

Takker igjen for at du deler din kunnskap Linda!
Bare hyggelig å hjelpe til etter fattig evne Are, skravler meg lett og uanstrengt helt bort når det gjelder planter, synes det er kjempespennende! Latskap satt i system her hos meg, driver stort sett med søramerikanere, så nå blir det tenke med åpent tastatur her...

Det jeg vet av erfaring først - flyteplanten jeg linket til er virkelig grei, den tåler kort avstand til dekkglass og lys uten å råtne av kondensen slik en god del av de andre gjør. I stiklingskarene ligger armaturet rett på, og ingenting brenner. Andre som Pistia og Salvinia blir fort grøt når det er så lavt under taket, så Limnobium og Ceratopteris er "best bet" tror jeg...

Echinodorus og Cryptocoryne har hovedopptak av næring gjennom røttene, men planter er opportunister og forsyner seg over alt, og klarer ikke å bruke tilgjengelig nitrat/fosfor uten tilleggskost i form av jern (som særlig sverdplanter er storforbrukere av) og mikronæring.

I rene plantekar der det blir minimalt med nitrat bruker jeg "fullkost" i form av [URL=http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=915005+*+915006+*+915008&t=temartic_e&userid=3STspSxJVSYzcLJZNgtCwudkj54OWBiCk0l]Tropica +[/URL], der er nitrat og fosfor tilsatt. For flyteplantene må jo ha mat, ellers bare dør de faktisk! Det ville fisken gjort også det, når de var ferdige med å spise hverandre. (Og så er hele hemligheten med grønne fingre avslørt - tenke på planter som levende organismer og ikke pynt

Uansett er det lurt å starte med bittelittegrann og så øke sakte, alger vil du vel helst ikke ha.

Å få til rotplanter uten en eller annen form for næring i bunnen blir frustrerende lite vellykket her i alle fall, mange bruker leirkuler eller tabletter, dem vi ålene dine helt sikkert sparke ball med etter en stund ettersom Coryene graver dem opp her, og det er samme stoffet som søler like mye til. Næringssubstratet er rødbrunt, men hvis jeg var ål ville jeg valgt å grave i ren sand, næringen er leire og seigt og ekkelt. Og vi snakker om en liten centimeter eller halvannen på noen få steder som raskt blir gjenomborret av et forbløffende kraftig nettverk av røtter, med minimum 5 cm sand oppå, Oliver Knott hauget på 15 cm uten å blunke i bakkant under store sverdplanter. Og ettersom det ikke er småfisk du har må du vel dynge på så det holder skal de få hodet under sanden. Plantene sender røttene dit næringen er. Og når jeg nå leser om ålen din er det kanskje best å velge planter som roter seg. Ordentlig!

Dessuten gjelder fysikkens lover, de groveste partiklene vil legge seg øverst, har ikke sett andre spor til substrat på avveie enn dem jeg har laget selv ved flytting av planter. Og sanda er kritthvit igjen etter kort tid...

E. quadricostatus har også kraftige røtter til å være så liten, den blir ikke gravd opp her, men jeg har en stim 6 cm store "macho"-coryer, ikke halvmeter store gravemaskiner. Og den trenger litt lys. Det finnes små Cryptocoryner også, men små planter har små røtter, kanskje du skulle velge å få ned de store først og se om det blir noe belysning i bunnen? Eventuelt montere Javabregner og/eller Anubias nana på stein når alt er etablert og stabilt, men vent med det, de får så fort penselalger i startfasen.

Hmmm. Ok - du trenger uansett plantevalg en [URL=http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=NR&c=359005+*+359000&t=temartic_e&userid=3STspSxJVSYzcLJZNgtCwudkj54OWBiCk0l]plantetang[/URL], for alt fester seg garantert ikke på første forsøk, og med en sånn forstyrrer du fisken minimalt (med litt øvelse, går overraskende greit etterhvert). Jeg er også glad i planteankere, kan bruke stein og alt mulig annet rart også selvfølgelig, men disse funker for meg, særlig hvis jeg har bestemt at en plante skal stå et sted og langsnutene er uenig.

Og så var det lyset da. Der blir jeg helt vissen egentlig ettersom plantene står mitt hjerte nærmest. Ikke nok til at jeg velger sånt forferdelig lilla plantelys, liker farge 6500 Kelvin, og har valgt LifeGlo i T8-karene og en kombinasjon av T5 Nature/Day i Juwelkaret. Om jeg vil få noe til å gro i karene der fisken trives i tussmørke er litt på forsøksstadiet, tror jeg kommer til å ende opp med flyteplanter punktum. Men forholdene er helt annerledes her, sortvann og GH/KH 0, tror du har større sjanser for å få det til hos deg! Og det blir dunkelt helt av seg selv med flyteplanter hvis de vil bo hos deg og får mat...

Gir meg jeg, du må sikkert lese dette innlegget også mer enn en gang, blir ustrukturert når jeg tenker høyt. Håper du forteller hvordan det går dette her, rene thrilleren jo!
Har lest innleggene dine 4-5 ganger nå He He. Får sikkert ikke med alt det jeg vil kommentere men jeg må jo starte en plass så da kjører jeg på

Jeg går for den Jbl substraten. Ut ifra det jeg har forstått så bør det holde med en 5L sekk? Hvordan er holdbarheten på en åpnet sekk? Kan jeg feks ta, si rundt halvparten av sekken for så å lagre resten en periode?

Disse forankringene antar jeg du fester så langt ned som mulig på plantene for så å legge en del sand oppå?

Vil røttene være med på å "lufte" sanda?

Jeg har bestillt bakgrunn og Stein laget etter "eget" design. Alt i styropor. Steinene er da utformet slik at de er så like steiner tricotiene foretrekker å leke på. De er forholdsvis store også har jeg samtidig fått de laget med en hule i hver Stein til ålene. Det vil derfor ikke være noen naturlige steiner i karret. Er det Evt mulig å "plante" planter i styropor? Røttene vil vel ha minimalt med vekst?

Jeg har kjøpt meg ett sånt plantesett. Med 2-3 sakser og 2-3 pinsetter. De gjør nok nytta si.

Ålene har som sagt ikke gravd noe særlig hos meg ennå. Det er kanskje fordi de har tilstrekkelig med huler. Det er jeg usikker på. Så tror planter og plantesubstratet får være ganske i fred. Jeg kommer til å sette opp dette karret med en del åpne områder i tilfelle jeg skulle finne på å selge tricotiene (på laaaaaaaang sikt dette her) da er karret åpent for alt av tanganyika. Så derfor tror jeg ikke jeg er ute etter en plante som til slutt blir en plen. At de sprer seg litt er jo bare greit selvsagt. Og jeg er klar for å ta ut noen avlegger i ny og ne.

Jeg har litt pistia i frontosa karret men den ser ikke ut til å trives. Kanskje jeg skal flytte den til calvus karret? I og med det er liten avstand mellom lysrør og overflate hos frontosaene? (mer hos calvusene)

Sist men ikke minst. Kunne du tenkt deg å sette opp en planteliste for meg? Som jeg da bestiller? Jeg har som sagt null peiling på planter. Det jeg er på jakt etter er som sagt planter som tåler en med null erfaring på området og det harde vannet. Er flyteplanter og bakgrunnsplanter som kan gi litt gjemmesteder som er det viktigste. Forgrunnsplantene er mer for syns skyld. Flott om disse står litt i stil til hverandre men ikke ett must.

Jeg skal selvsagt holde deg oppdatert om hvordan dette går hvis det er ønskelig. Kan til og med legge ut noen bilder etter hvert
Du skal jo ikke fylle karet (les kan ikke, jeg har googlet Tanganyika , så 5 liter holder sikkert. Har i alle fall selv halvfulle sekker i kjelleren, tror ikke det er noen utløpsdato på dette. Om to-tre år er det oppspist, dit har ikke jeg kommet enda ettersom jeg startet med akvarium i 2010 og var over nybegynnerkrisene i 2011, så den sorgen gjenstår det å slukke. Men det blir nok ikke mye til overs i et så stort kar...

Hårnålen fester jeg i overgangen til bladene, og stikker ned så bare toppen synes. Da kan jeg dra dem ut når plantene er i farta, og bruke dem om igjen. Planter jo hele tiden her...

På styrofoam blir det rhizomplanter, som Anubias og Javabregne. Kejmpeflott, her fester jeg bregner på sugekopper så det er litt plantevekst i høyden mens jeg venter på at nyplantene kommer til hektene. Du kan sikkert bruke disse plantisgreiene til å feste bregner også. Men som jeg sa, vent med saktevokserne til ting har satt seg...

Plantene her har flyttet seg dit de vil, og det er jo bare morsomt synes jeg i alle fall. Hva som vil bo hos akkurat deg i akkurat ditt vann og med akkurat dine fisker - jeg tenker i alle fall "gøy så lenge det varte" hvis noen takker for følget, og prøver noe nytt. Roser hos Mester Grønn koster like mye som en plante, og de varer ikke like lenge uansett. En jeg tror det burde være mulig å få til i hardt vann er Saggittaria platyphylla, litt større enn Echinodorusen men tøffere egentlig. Tror mange gir opp og ender med Vallisneria "fordi alle sier det" og "det står i boka", men planter kan hverken høre rykter eller lese...

Flytt Pistiaen du, den tålte i alle fall ikke lukket topp her og er nå gjødsel for rosene ute. Det er særlig kondens den ikke trives med, det gjelder alle flyteplanter med hårete blader.

Nå vet jeg ikke hvor "på fjellet" er i verden, noen av plantene vi har snakket om har jeg her, men jeg tror kanskje det kan være like dumt å tilvenne dem rett i karet når forholdene er som de er. Planteliste setter jeg gjerne opp, tar jeg en prat med plantevenner og sender deg en mail, det hender man kan henge seg på bestilling fra leverandører som har planter med fres i. Ser du forresten mest karet rett forfra?
På fjellet vil si snowboardernes og fjellvandrernes mekka Hemsedal

Tipper karret er klart til å settes opp innen 3-4 uker. Skal som sagt sende en bestilling til Tyskland på det jeg måtte trenge av plante tilbehør derfra samt en del utvendige filtere. Er jo litt leveringstid derfra samtidig som bakgrunnen og steinene bruker fort ei god uke siden de sendes fra Serbia. Først skal jo bakgrunn og steiner monteres. Kjenner jeg meg selv tar det fort ett par dager da jeg bruker hinsides lang tid på å planlegge oppsettet. (selv med bare to steiner).

Jeg antar følgende fremgangsmåte er best. Få bakgrunn og Stein på plass og lime disse. Vente hvertfall ett døgn på tørken.
Gruble på hvordan jeg vil plante for så å spre ut plantesubstratet der jeg vil ha planter.
Spørsmål : hvor mye legger du der du feks vil ha bakgrunnsplantene? Legger du en "rad" på si feks 1 meter i lengden (siden mitt er 160 langt). 10 cm bredt? Høyde? Eller hvordan fungerer dette i praksis? Har bare sett videoer av knott osv og de dynger jo på.

Så sand? Også fyller man litt vann før man planter? Eller er jeg helt på vidda nå?

Hvis du vil selge meg litt planter så blir jeg glad som en gris. Hvis disse kan sendes på min regning så er jeg deg evig takknemlig og kan friste med gode tilbud på tanganyika yngel


Og ja! Karret sees stort Sett kun forfra.
Nå har jeg hatt gleden av å beskue hr Knott bedrive aquascaping "live", han tømmer i så støvet fyker og går etter med en fordriverpensel. Jeg legger en plan, og holder 5 cm avstand til glasset for å har frie hender til å fjerne "sørgeranda", passer på å ha det fritt rundt innsuget fordi plantene finner mye godis i den sonen uansett, og har åpne områder der maten stort sett havner slik at jeg kan slamsuge til bunns hvis jeg har lyst.

Ettersom et bilde sier mer enn ord - her er en 54-liter der det er plantet en diger Echinodorus i bakgrunnen, og lave Cryptocoryner foran filteret. I hjørnet er det hengt opp en rot på sugekopper, så der er det bart...
[External Image]

Helt nyplantet
[External Image]

Og litt mer gjengrodd et par måneder senere. Pr idag har planten med de runde bladene flyttet opp i overflaten og tatt nesten alt lys, så stengelplantene har takket for følget og "sletta" er dekket med Cryptocoryner og småvokste Echinodorus. Dette er et av uendelig mange "karantenekar" eller "nødkar i hui og hast fordi det var umulig å ikke by på fisk vi ikke har plass til", ikke mors stolthet, men som illustrasjon...
[External Image]

Etter å ha sett samme hr Knott i aksjon - legger på plass næring, heller på tørr sand, planter planter, dekker med Torky og plast, fyller forsiktig med vann (ikke iskaldt da, Cryptocoryner blir furtne av kalde tær) og tar ut papir og plast. Krystallklart så fort boblene er borte, og plantene sitter fast. Som regel...
Jeg må jo si med mine snevre plantekunnskaper at denne 54 literen var sinnsykt flott! Det er helt klart for mye planter i forhold til hva jeg har tenkt til å sette opp men for en fryd for øyet!

Jeg ser for meg litt kraftige høye planter bak. Mye åpne svømme område med en mindre plante her og der. Også kanskje en samling forgrunnsplanter i en av sidene. Men dette kan jo brått forandre seg da dette er første ideen min som jeg kom på nå.

Hvor mye i høyden legger du plantesubstratet?
Da tenker vi likt, og det blir helt sikkert flott hvis du har nerver til å trå til litt på antallet, planter trives best i godt selskap. Nå har jeg vært og hentet kunnskap om hardtvann, fikk bekreftet at det er mer enn Vallisneria som overlever, selv om jeg må gjøre noe med min motvilje etter å ha sett nøyere på den flotte skruvallisneriaen i plantekaret der. Blir ikke bare gress likevel, hvis man setter ned en god gruppe. Og den er biotopriktig...

Alle høye Cryptocoryner sa de (var en kunnskapsrik kunde innom også, "Humunuku" her inne), så det går for eksempel an å plante et par-tre grupper i bakgrunnen litt uregelmessig, Echinodorus i osiriskomplekset foran (det finnes mange, og bildene i basen er av overvannsform, den blir gruelig vakker og ganske anderledes!), en øy eller to av Cryptocoryne type mellomvokst, og så se hva du kan finne på av forgrunnsplanter, snakk med Thor, Humunuku hadde Hydrocotyle sibthorpioides "maritima" i Malawikar. De hadde en aldeles helt fantastisk flott Anubias 'nana' inne nå hvis du finner noe fornuftig å feste den på. Om en stund - han er helt uenig i ventingen min, men der gir jeg meg ikke
Fantastisk Linda!! Fenomenal hjelp altså. Og jeg er evig takknemlig!

Nå har faktisk tricotiene ynglet allerede. Det hadde jeg jo aldri trodd men sånn er det. Jeg får få ut fingern og få satt i gang dette karret tror jeg
Takk til deg også Are, jeg synes det er så moro med planter og hadde et stort hull i kunnskapen her!

Så gøy med yngel! Fisk vet når du tenker på å gjøre forandring og passer på å forstyrre planen med egg på glasset eller yngel i stengelplantene. Slår aldri feil

Lykke til, og husk bilder i alle fall i din egen tråd!
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap