Sverdplanten begynner å bli brun

Hei.

Jeg har en 2 ukers gammel sverdplante som begynner å få brune blader. Jeg fjernet filtervatt etc før jeg plantet de og dyttet ned ei kule fra JBL ved røttene.

Jeg har hørt om folk som tilsetter vann med kullsyre i akvariumsvannet... kan det hjelpe?

Vil for mye oksygen i vannet ødelegge plantene?
Ta gjerne et bilde og fortell litt om karet, spesifikk om lys og tid du lar det stå på.
Noen andre planter i karet?

Du tenker sikkert på co2, det er ikke det samme som 'luft' som en luftpumpe + luftstein.
Co2, i hvertfall et automagisk system, koster litt og kan være litt avansert.
lurer på ett par ting. Hvilken sand fikk du tak i? Om sanden er for fin kan det bli for tett. Luftesten eller brusesten er vel ikke akkurat godvenn med planter.
Hvis du har kjøpt planten i butikken har den med 99% sikkerhet blitt dyrket i drivhus (emers). Nå må den omstille seg til undervannsformen (submers). Da blir de bladene som har vokst emers brun og planten vil miste de. Nye bladene som er tilpasset til submers miljø vil vokse. Så det er en helt vanlig prosess hvis sverdplanten har blitt kjøpt i butikken.

Hvis ikke og den mangler noe bør du sette inn bilder, ja.

Uansett er CO2 veldig bra for alle planter
Googlesøk om tilsetning av mineralvann:

"The Optimum Aquarium" book by Horst & Kipper, page 84:

"Furthermore, the concentration of salts which are present in greater or
lesser quantities in mineral waters, have an uncontrolled negative effect on
aquarium water."

Hvis du bruker rent vann som du selv tilsetter CO2 under trykk vil det ikke inneholde noen salter. Siden kullsyren tilsettes under trykk vil mye av den løse seg ut som gass og forsvinne med en gang trykket minker. Leser om folk som med en gang ser gassperler på planter etter tilsetning av mineralvann; dette kan like gjerne bare være CO2-gass som løser seg og fester seg på blader. (På samme måte som du vil se nitrogenbobler i et glass springvann som har stått over natta) Altså vil mye av CO2en du bruker gå til spille om du gjør det på denne måten. Tror det er en grunn til at det ikke er en særlig utbredt måte å tilsette CO2 på. DIY med gjær og sukkervann er i alle fall veldig billig og enkelt, du er i gang i løpet av en dag.

Ingen planter kan vokse noe som helst uten CO2, så det bør tilsettes på en eller annen måte. Utåndingen fra fisk er sjeldent tilstrekkelig. Jeg ser stor forbedring på planteveksten hos meg etter at jeg startet med tilførsel av CO2.

"Oxygen is a competitive inhibitor for the rubisco enzyme which catalyses CO2 fixation, so it'll bind with rubisco instead of CO2 and normal fixation cannot occur (or occurs at a lesser rate)." Altså vil høy konsentrasjon av O2 kunne hemme fotosyntesen. Jeg tror dette er av mer teoretisk interesse, i praksis vil du neppe merke noe i karet ditt. Effekten en luftesten har på planteveksten kommer nok mer av at den lufter ut CO2en du har tilsatt vannet, ikke at O2-konsentrasjonen blir for høy.

sitat Torbjørn:

"Co2, i hvertfall et automagisk system, koster litt og kan være litt avansert." - Et automagisk system hørtes veldig avansert ut, ja
De fleste Echinodorus-planter (som sverdplantene er en del av) er dyrket på den måten Michael ovenfor her beskriver. Plantefirmaene bruker å dyrke dem på fuktig sump, dvs over vann, for å holde dem rene og algefrie. Ingen vil jo kjøpe planter fulle av alger og sånt
De bladene som planten har når man kjøper dem, vil ikke overleve under vann, siden de er vokst frem over vann, og planten setter derfor i gang og "bytter dem ut".

Etter en stund (avhengig av lys og næring) vil planten ha skiftet ut alle bladene med nye fine undervannsblader. Disse kan ofte se noe annerledes ut enn overvannsbladene planten hadde ved innkjøp.

Takker for svar!
Så da kan jeg egentlig klippe av alle bladene...
Tilfeldig bekjentskap
© Inge Frøyen
Reklame for plussmedlemskap