Endelig fått seg akvarium ;) hjelp...?

Har fått tak i ett 120 liters akvarium (litt sånn firkanta med buet i glass i hjørnene forran). Og har da alt for mange spørsmål... Har varmekolbe, mangler pumpe, fisk og interriør, hverfall... Men før jeg kan begynne innkjøp av fisk så trenger jeg en pumpe/filter sak. Og her er jeg nok en smule grønn. Har hørt Eheim er et bra merke? Noen som kan komme med innspill? Og hva slags fisk er lurt å begynne med? Hvor mange?
Gratulerer med akvarium :o)

Du trenger en pumpe, ja. I pumpen skal det være et filter, som ved hjelp av bakterier renser vannet, slik at fiskene ikke kveles i sitt eget avfall. Eheim er et bra merke, ja, men også et ganske dyrt merke.

Vil anbefale deg en utvendig filter, og du kan spare mye på å bestille det via en nettbutikk framfor å kjøpe i en dyrebutikk. Produsentene av filter overdriver som regel når det gjeldet kapasitet på filteret, så kjøp en som er beregnet til et kar som er dobbelt så stort som ditt.

Dette filteret kan passe for ditt kar.

Evt, dette.

Eheim og Fluval er kvalitetsfiltere.

Oppstart.
Hvor mye penger er du villig til og putte i det? Men eheim er top notch, ingen ting kan gå feil med eheim, og jeg annbefaler deg også et utvendig filter sådan, med Bio matrialer. Eheim har utvendig filter til 20 liters tanker og oppver forbi 700. Et godt utvendig filter sparer deg alltid for masse stress, det kjører stabilt og effektiv alltid.
Oppstart av kar alt er relativt, og det kommer helt ann på om man starter med nytt filter eller ikke. Men ved nytt opsset sies det 4-6 uker før man har fisk i, da filter og bunnen skal danne bakterier som bryter ned giftig avfall fra fisk og for. Annbefaler uansett fisk man har råd til at det dør noen av i oppstartsfasen.
Og vær oppmerksom på at bakteriene bruker en stund på å etablere seg i et nytt akvarium. Så vent 5 uker fra du setter i gang filteret, til du setter inn den første fisken.

Du kan forresten begynne med å lese denne artikkelen aller først:
Oppstart av akvarium

Bedre å kjøpe "for stort" filter enn for lite. Det er fordi "for stort" filter i praksis er nærmest umulig å få til, men et for lite filter er enkelt, utbredt, og veldig dårlig for fisken.

Eheim 2028 er i hvert fall stort nok for 120 liter. Det er oppgitt til akvarier "opptil 600 liter" noe som egentlig betyr akvarier opptil 300 liter. Det har justerbar gjennomstrømning, så det er ingen problem å bruke det i akvarier som er mindre enn det.

Eheim 2026 er modellen under, og er oppgitt til å passe til akvarier "opptil 350 liter" noe som betyr at de i praksis passer til akvarier opptil 175 liter. Også justerbar gjennomstrømning, og trolig et par hundrelapper billigere.
Syns sånne utvendige pumper virka veldig dyre, lurer litt på innvendig foreløpig. Kikka litt på Eheim 2012 (står at den skal ta opp til 200 l) E.v.t ta en pumpe ett hakk over? Noen som vet hva den heter? Driver og leser litt om innkjøring av akvariet, skjønner lite forløpig annet enn at det må stå en stund før fisken kommer Når man skal skifte vann; Kaldt vann? Lunka? Lurt å bruke en "hevert" sak så en får dratt opp mye subb fra bånn, eller trenger "subbet" å være der?
Utvendige pumper er ganske dyre, ja. Men det er filteret mer enn akvariet som bestemmer "størrelsen" på akvariet, dvs hvor mye fisk du kan ha. Et bra utvendig filter er et veldig bra utgangspunkt for et vellykket akvarium. Som nybegynner er det mange små og store feil man kan gjøre, og å kjøpe et for lite filter er det mange som har brent seg på.

Det er selvsagt ikke nødvendig med et stort og dyrt utvendig filter, bare så det er sagt. Du kan også gå for et mindre innvendig og rimeligere filter, men da er det enda viktigere at du ikke kjøper inn for mange fisker. De aller fleste nybegynnere vil gjerne ha for mange fisker enn det akvariet og filteret har kapasitet til, og det fører stort sett til sykdom, slossing, dødsfall og annen elendighet.

Eheim 2012 passer til et akvarium på 50 - 60 liter, mener jeg, og er ALT for lite til ditt kar. Om du velger det, så kan du ha veldig få fisker i karet ditt.
Pumpe
Lurer på om den heter 2022. Men det finnes også rimeligere alternativer for utvendig filter. Eheim er bare best. Annbefaler deg nesten heller og kjøpe et billigere merke utvendig filter. Jeg vet Dolohin har et rimelig et med 4 hyller for forskjellige matrieler, rommer 12 liter vann og sirkulerer ca 800 liter i timen. Dette koster bare 750 kr.
Den gleden du vil ha ev et sånt filter kontra et innvendig enklelt matriale filter, vil være enorm.

Vannbytter.. Viktig og prøve oh holde cirka samme temp, ph og gh som det øvrige akvarie vannet ditt. Stress som store endringer i temp eller vannverdier er noe som fisk liker dårlig og ofte fører til sykdom og dødsfall.
Du må måle vannverdier i springen mot de verdiene du har og skal ha i tanken din, til de fisk du holder.

Kan ikke gjøre noe annet enn og annbefale deg og lese, les om alt, fisk, planter filter, sand osv. Last ned noen filmer... Lær deg mest mulig om de fiskene du evt ønsker og holde, les ALLTID om fisken du skal ha på forhånd, passer den størelsen på tanken din? sirkulasjon, bunnsubstrakt, planter osv. Jo mere man vet, jo lettere er det og holde gode akvarie. Men det krever at man gjør mye research.
Hvis du er litt handy og liker å gjøre ting selv, så kan du lage ditt eget HMF hjørnefilter også :o)
Fredrik Mevik
HMF hjørnefilter?



Link
Hmf
Hjørne filter kan fungere, men da har man igjen mest sansynelig et filter matriale. Vet man kan sette opp med fler. Et annet minus med HMF eller andre innvendige filter, er at det stjeler også utrolig mange liter av akvariet ditt.
Uansett så er utvendig filter eller sump med bio matrialer det mest effektive, og er også lettere for en nybegynner med disse løsningene, da det ikke krever like mye tilsyn og jobb.
Noen som vet om JBL er bra pumper?
Tenker da på utvendige pumper/filter fra JBL.
Tetratec EX

Mye bra anmeldelser. Jeg har hatt den i snart 2 år. Stillegående og ikke noe trøbbel. Billigst og bra filtervolum=)
Tilfeldig bekjentskap
© Morten Kirkevåg
Reklame for plussmedlemskap