Hva skjer med plantene mine?

Hva skjer med plantene mine?

[External Image]

De har blitt veldig stygge - Mener at dette er Anubias barteri - men er litt usikker. Som dere ser på ene bildet så har den blitt "fortært" også - tror ikke den er spist opp..

Har 10 endlers i akvariet.

Vannverdier er 7,5 PH innenfor normalen på NH3, NO2 og NO3.

Temperatur ca 25 grader.

Inaktiv bruker
har du "plantet" dem riktig? Disse skal festes til f.Eks. Trerot eller stein. Planter du dem i sanden så kveles røttene.
Jeg har mine i sanden og har hatt dem plantet i sand i 1 år nå og de har vokst enormt.

Har du andre planter i karet og hvordan er evt dem? Vet ikke om Du bør sjekke FE (jern)..
aha.. de er plantet i sand... har noen steiner i karet, men ikke slike som denne klarer å feste seg til.. Om så er må jeg trolig ut å lete etter nye planter.

Men Cathy har de i sand og det går bra.. kan jo være at hun har flaks og jeg ikke har det hehe. Sjekke jern? Hva skal jeg da sjekke? Altså hvilken verdi har hvilken funksjon?

Jeg har en annen plante Echinodorus bleheri - den ser fin ut så langt.
Inaktiv bruker
Kan hvist plantes i substart også. Står litt om den her LINK.
Jeg bruker JBL FE test
Måtte tilsette jern i vannet mitt med ferrogan da den viste 0 etter test.
Det trenger Ikke være grunnen til at planten din er merkelig, kan være mye annet. Kanskje du bare trenger gjødsel
Kremt... jeg kan fortsatt kalle meg for nybegynner og det er godt.. nå sjekket jeg ganske enkelt plantene ved å ta på de, og der løsnet det et kjempelag med mørke alger.. :P plutselig så de fine ut igjen... bortsett fra den delen som ser litt oppspist ut - men her kan jeg kanskje skylde litt på sneglene mine? Har noen pestsnegler - som jeg har konkludert med at jeg vil beholde så langt..

Skal få meg noen algespisende fiks til helgen, så tipper de kommer til dekket matbord..
Ja, det var dette med mikronæring, da ! Remember ? Det behøver ikke nødvendigvis være jernmangel...vanskelig å si, men gulner de eldre bladene ? I alle fall er det en god ide å bruke litt mikronæring.
Jeg synes det ser ut som du har fått et angrep av BGA på de plantene? (bildet til høyre)

BGA= Blågrønne alger, er egentlig et samspill mellom en bakterie og en alge, og som legger seg over inventaret som et blågrønt slimete lag i "flak". Ligger løst, lar seg slamsuge vekk enkelt, men kommer fort tilbake igjen om forholdene ligger til rette for det. Man kan se det vokse frem i løpet av en enkelt dag faktisk. Så fort vokser den.

Hvorfor det oppstår er man vel litt usikre på, jeg kan ikke huske å ha sett noen konkrete konklusjoner på det, men det er nok teorier ute og går. Lurer selv på hvorfor noen akvarier rammes og andre ikke, akvarier som ellers har likt stell og likt vann osv. Jeg har tre like akvarier på 98 liter, samme type filter til alle tre, men likevel har et av de tre akvariene fått BGA, og de to andre ikke noe. Veldig irriterende, men foreløbig har det ikke "tatt av" og omfanget er begrenset, så jeg nøyer meg med å slamsuge det verste vekk en gang i uka.

Det sies at et dryss med saltkorn dreper BGA, og metoden kan nok benyttes om det er et svært begrenset (lite) område i karet som er rammet. Det er litt vanskeligere om BGA'en er spredd over blader osv rundt om i karet.

En annen kur mot BGA er mørklegging av akvariet. Altså total mørklegging. La være å slå på lyset hver dag i minst 4-5 dager, opptil en uke. Pakk gjerne inn akvariet i et teppe eller noe så det ikke får dagslys på seg heller. Dette tar ofte knekken på BGA'en, som er helt avhengig av lys for å leve. Ingen fôring under mørkleggingen heller.
Ja det kan virke som BGA ja.. men jeg kan jo ikke la fiskene være i stummende mørke uten mat i en uke?
Ofte foring med cyclops kan vistnok gi oppblomstring av cyanobakterier.
Nå har jeg lest mye om dette, og som med alt annet er det lite fasitsvar. Noen skriver at mørkelegging er løsningen, andre skriver at det gjør det verre. Noen skriver om antibiotikabehandling, men det ser ikke ut som det er mulig å få tak i, her i Norge. Leser også at noen snegler kan spise det, og noen planter som kan være fordelaktige...

Er det noen som har noen gode anbefalinger på behandling av det?
De trives ikke så godt i surt vann,så hvis du kan senke ph kan det hjelpe. Har ikke sett over hva du har av fisk..
frodeh
Nå har jeg lest mye om dette, og som med alt annet er det lite fasitsvar. Noen skriver at mørkelegging er løsningen, andre skriver at det gjør det verre. Noen skriver om antibiotikabehandling, men det ser ikke ut som det er mulig å få tak i, her i Norge. Leser også at noen snegler kan spise det, og noen planter som kan være fordelaktige... Er det noen som har noen gode anbefalinger på behandling av det?




Jeg var BGA fri på 3 uker med å sett en liten pumpe ekstrai karet og sørge for at jeg hadde en god sirkulasjon i hele karet. det er derimot ikke viktig at det er kraftig sirkulasjon bare det er god bevegelse all over.


Hold deg i tillegg innpå det gule området i skissen jeg har lagt med bilde på.

Vet om flere som har oppnådd meget god effekt med dette.

Edit:
PS skiftet også vann minst en gang i uken og kanskje to ganger om jeg var skikkelig ivrig.


Takk. Så da må jeg kjøpe fosfat? Men jeg finner kun ting som fjerner fosfat? Pluss evt en test for å måle fosfatnivået?

Jeg bytter 10 % av vannet hver lørdag + 40 % en gang pr måned. (Det er i hvertfall planen) - har akkurat kommet i gang.

Legg gjerne ved produktlinker

Jeg har endlers, ser ut som de liker at det sirkulerer, for de svømmer gledelig i strømmen fra den ene pumpa jeg har.

frodeh
Takk. Så da må jeg kjøpe fosfat? Men jeg finner kun ting som fjerner fosfat? Pluss evt en test for å måle fosfatnivået? Jeg bytter 10 % av vannet hver lørdag + 40 % en gang pr måned. (Det er i hvertfall planen) - har akkurat kommet i gang. Legg gjerne ved produktlinker :) Jeg har endlers, ser ut som de liker at det sirkulerer, for de svømmer gledelig i strømmen fra den ene pumpa jeg har.




Nei du trenger ikke kjøpe fosfat. (er i avføring og plantenæring)

En fosfattester kan kanskje være kjekt i denne settingsen
(så lenge du ikke har ett rent plantekar trenger du vel saktens ikke gjøre annet enn å måle fosfat og dra ned evt. nitrat med vannbytter

Men sirkulasjonen gjør også underverker i seg selv.

Det finnes ikke noe fasitsvar og heller ikke noen garanti for 100% resultat.


Men dette er noe jeg og bekjente har lykkes godt med.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap