Fiskedød av biltemasand

Jeg hadde i Biltemasand (akvariesandtypen, det står på sekken at det kan brukes i akvarier) i et av akvariene mine i går, og i dag var pH i det akvariet økt fra 7.0 til 8.0 (ca) målt med dråpetest (Tetra) og flere fisk var døde i det akvariet.

Jeg har hatt samme fiskene i minst 5 mnd uten å tilsette hverken ny fisk eller nye planter, så de kan ikke ha fått sykdom. Det vises ingen merker på fiskene heller.

Ikke alle fiskene døde, men fire av dem, dvs to Ancistrus og to Garra flavatra. De var alle rundt et år gamle. Det går flere fisk av samme arten i det karret. De andre ser friske ut.

Jeg flyttet dem nå til et annet karr for sikkerhets skyld siden jeg mistenker at sanden er årsaken.

Må legge til at jeg ikke skyllet sanden før jeg tok den i akvariet.
(Den støvet ikke og vannet ble ikke grumsete av sanden)

Så nå til spørsmålet; Kan de ha tilsatt noe i Biltemasanden som drepte fiskene?
Ph økning alene er jo ikke nok til å drepe fisk. I samme karret har jeg også yngel av Corydoras, ganske små, og de lever ennå. Amanoreker har jeg også der, og de også lever.

Har selvsagt målt nitritt og det er ingen antydning til det. Bytter 20% vann to ganger i uken.

Det kan selvsagt være tilfeldig at de døde akkurat når jeg hadde i Biltemasanden, det skal jeg ikke se bort ifra. Men, har 4 andre akvarier med fisk og ingen er døde i de karrene, så om det hadde vært vannet ville det jo vært rart at kun det karret med Biltemasand ble rammet. Jeg har annen type sand i de andre karrene (rådasand).

Jeg har egen brønn og har ikke målt jern og mangan i brønnen, men KH ligger på rundt 3. Ph på rundt 7 i kranvannet.
Tviler sterkt på at det er biltema sanden som har tatt 4 stk. (om du har kjøpt riktig sand da)
Som sagt så bruker jeg selv biltema sanden og har brukt den i over ett år og aldri hatt noen problemer med den. Selv er det mange her inne som har brukt det i flere år uten problemer både med og uten skylling. Hvordan er andre verdier hos deg? NH4, Nitrat og tempraturen. Nå i sommervarmen blir karene extra varme.

Alle poster jeg har lest som har brukt biltema sand samt meg selv har grumsete vann i begynnelsen så det er merkelig at du ikke har hatt det og den skal ikke øke PH.
Ja det er den jeg har kjøpt som du linket til...

Mine akvarier står i kjelleren og den holder ca 13 grader, mens karrene holder 27 grader ( unntatt koi karrene de holder 20 grader ) og det var selvsagt det første jeg sjekket, om varmekolben og temperaturen var riktig...

Økte pH ja det var det jeg reagerte mest på. Jeg har målt pH i karrene mine og i vannkranen og det ligger på 7, men i karret med Biltemasand lå ph på 8 og det karret målte jeg ph i for bare to dager siden også. Har ingenting som kan øke ph i det karret. Det karret har vært godt innkjørt siden 27 februar da jeg satte det opp med filterpumper fra andre akvarier.
jeg har kar med biltemasand som holder ph på rundt 5... hva andre ting enn sand har du i karet?
Jeg har kun noen få planter og sanden, ikke noe annet. Jeg hadde rådasand men skulle ha litt mer sand i karret da det var litt lite, og jeg fikk ikke tak i rådasand så derfor kjøpte jeg Biltemasanden. Ph har hele tiden vært på 7 i karret og det er 7 i vannkranen.
Som regel pleier ph i akvariene mine å være litt under det som er i vannkranen, pga fiskeavføring osv Men, jeg skifter vann ofte ( 2 ganger i uka 20%) så derfor er det ganske lik ph i vannkranen som i karrene.

Jaja får avvente og se om flere fisk dør, de er flyttet nå, så om det er vannet og ikke sanden så bør jo flere dø pga vannet i de andre karrene mine også.

Har testet vannet på Mjøslab nylig, siden jeg har egen brønn og drikkevann fra den, og det er ikke funnet noe nitrat etc Men, man vet jo aldri, med egen brønn kan det jo komme ting utenfra også. Det har vært flom i området her nettopp, men mitt hus ble ikke berørt og tror neppe brønnen ble berørt annet enn av at det regnet veldig mye en uke. Men, selvsagt kan det være noe i det ytre som påvirker vannet i brønnen. Det er gudskelov ikke dyrka mark rundt eller i nærheten av brønnen, så risikoen for sprøytemidler og slikt er dermed utelukket. Men, det er beite rundt brønnen, og kuene er akkurat sluppet ut så de kan ikke ha rukket å forurense området

Men, om det er for mye jern i vannet, kan fiskene reagere på jern og mangan feks?
Mine corydoras ser ihvertfall helt uberørte ut, de legger egg og står i, og jeg har også nyklekkede yngel som lever i beste velgående. (skifter vann ofte der også)
Og, så små yngel ville vel ha strøket med dersom det var noe i vannet? Det samme med reker, reker dør vel før fisk om det er noe?
Som lykkelig mottaker av kommunalt vann etter en festlig øvelse med E coli i brønnvannet helt plutselig kan jeg si at mange verdier varierte veldig med nedbør her i mineralrike Hobøl, vår og høst var mest jojo. Fikk testet brønnen da fisken stadig vekk ble kleine rett etter vannskift uten at jeg fant noe på testene fra JBL, og min sønn fikk bråk på skolen fordi han tilbrakte så mye tid på do...

Men jeg heller mest til Biltemateorien din, er muligens den eneste akvaristen i Norge som godt og grundig har lagt Biltemasanden for hat fordi jeg i fire poser med riktig varenummer fant ufattelige mengder magnetisk materiale. Ikke noen krise sikkert, tenker bare at de ikke produserer sand primært for akvarister, og jeg vet ikke nok om produksjonslinja til å føle meg trygg. Olivinsanda kommer jo i samme forpakning, hvor nøye er de på det når de bytter pakkeprodukt? For eksempel? Ikke samme krisen hvis det kommer torv i kugjødselkomposten hos Floralux...
Linda W
..... Ikke samme krisen hvis det kommer torv i kugjødselkomposten hos Floralux...


Vel, Linda...kugjødselkompost inneholder 20-70 % torv...varierer fra produsent til produsent, og fra år til år.

Til trådstarter må jeg si jeg syns det høres skummelt ut med kubeite-regn-brønn. Er jo pussig at dette skjer akkurat nå etter mye regn og kuslepp. Holder du øye med ammoniakk-innholdet i vannet ? Siden du har lav KH, ligger det nærmest å tenke at det kan være NH3 som øker pH og forgifter fiisk.
Takk for svar. Ja, ingen flere fiske er døde foreløbig
Men, om det er sanden eller vannet gjenstår jo å se.

KH på 3 er vel ikke så lavt? Da jeg hadde offentlig vann lå KH på 1 og ph på 7 i kranvannet.

Ja, egen brønn er nok risikabelt. Jeg vurderer å borre ny brønn, kanskje dypere, og et annet sted enn der kuene tråkker, for jeg bruker jo selv vannet til å drikke. Men, de kuene går jo helt inntil tomta mi så det spørs om det er noen vits sånn sett... Men, altså, de kuene ble sluppet etter regn og de har ikke oppholdt seg rundt den brønnen ennå. Men, kan jo være andre ting som har kommet inn i brønnen, når jeg tenker meg om så bor jeg liksom nedenfor en gård og noen hus og alt derfra renner jo nedover mot brønnen. De kan jo ha septiktank med spredegrøfter og litt av hvert der, siden ingenting er offentlig i dette området. Men, testet vannet for e coli og det fantes ikke spor av det hverken i august i fjor eller nå i år. Men, alt kan jo variere med nedbør og vær.

Men, sett at det er noe med vannet, hvorfor dør ikke Cory-yngelen? Burde ikke de dødd først, de som er små og mer ømtålige? Eller har de blitt så herdet av å vokse opp med brønnvann at de ikke enser det?

NH3 er det det samme som koliforme bakterier? Kan det oppstå ammoniakk dersom det er koliforme bakterier? Det var ikke koliforme bakterier påvist på prøven vi tok nylig, men det kan jo kanskje brått oppstå om våren når det blir varmere i været?
Men, som sagt, jeg har jo yngel og nyklekkede coryodras i et yngelkarr også, de lever jo, så skulle tro de strøk med før voksne fisk?

Jeg får nok ta en ny vannprøve skjønner jeg, og levere til Mjøslab, så jeg får skikkelig svar på ting, koster bare 600 kr, og så kanskje jeg kjøper en test på jerninnhold og mangan om man får kjøpt det på dyrebutikken her. Er rimeligere enn om man skal bestille full pakke fra Mjøslab. Det koster lite å måle bare for bakterier og kimtall, ( 600-) men ganske mye å måle for jern og kobber feks. Kobber det IKKE så lenge rekene og pestsneglene lever
Ammoniakk (NH3/NH4) er avfallsstoffet som oppstår i vannet når bakterier bryter ned organiske forbindelser i vannet...slikt som matrester, død fisk, avføring, døde plantedeler etc. Tror du trenger å lese litt om hvordan nitrogen-syklusen i et akvarium fungerer, f.eks. her. Dersom karet får tilført mer ammoniakk enn filterbakteriene klarer å "spise" (for eksempel ved tilrenning av ubehandlet nedlagsvann fra brønn), får man raskt forgiftning av vannet. Å holde øye med ammoniakk-innholdet i vannet er ekstra viktig for brønnvann fra beitelandskap, og enkelt med dråpetester.

Men siden det er ancistrus og Garra som dør, kan det muligens være for lavt oksygeninnhold i akvariet ditt ? Disse fiskene er jo spesielt ømtålelige på dette området...begge setter pris på god sirkulasjon/strøm og høyt oksygeninnhold. Hvor stort er karet, og hva slags filter/sirkulasjon har det ?
Hei igjen. Setter pris på svar her!

Det karrene mine har nok så mye sirkulasjon at oksygen er det minste problemet
Jeg har alltid veldig bra sirkulasjon i karrene mine, selv i corydoraskarrene, og de stortrives med det. Jeg synes akvarister flest har latterlig dårlig sirkulasjon, og har ofte undret meg over det.

Dette karret var på 125 Liter. Juwel innvendig filterpumpe og i tillegg en ekstra filterpumpe innvendig, Fluval U4 siden jeg liker å ha litt for mye filter i forhold til hva man trenger, i tilfelle en skulle ta kvelden.

Ja, skjønner jo hva ammoniak er, men begynte å tvile litt på hva som mentes her, men det kan altså være ammoniak i brønnvannet skjønner jeg at du mener, og at dette skaper ammoniakk i karret.

Men, ville ikke dette vists på en nitritt-test? Jeg måler jo vannet ofte og det er ikke antydning til noe nitritt, men bør vel gå til innkjøp av ammoniaktest skjønner jeg.

Skal ikke utelukke at det kan være noe i vannet. Men, dette er vann som vi selv drikker hver dag. Men, vi mennesker tåler jo feks jern og mangan i vannet.

Som sagt de testene jeg tok på Mjøslab på Gjøvik viste ikke koliforme bakterier som jo må være tilstede for å danne ammoniakk, da koliforme bakterier kan komme både av avføring, døde dyr og /eller råtnende planter etc. Hvis dette hadde vært tilstede så ville det jo ha vært ammoniakk og vice versa? Slik tenker jeg ihvertfall, men jeg er jo ingen ekspert

Jeg skal holde dere oppdatert så snart jeg finner ut av dette. Men, jeg mistenker at det er høyt innhold av jern eller mangan som kan være årsaken, tror ikke det er ammoniakk eller koliforme bakterier. Da hadde jeg selv blitt syk av å drikke vannet, da jeg reagerer lett på ting.

Jeg vet ikke, kan det være slik at noen fiskearter tåler jern og mangan bedre enn andre?

(Ps. Jeg bruker ikke Aquasafe i vannet, men vurderer jo nå å kjøpe det og bruke det heretter)


Tilfeldig bekjentskap
© Torfinn Nesvåg hann i leksfarger
Reklame for plussmedlemskap