Bør jeg senke salmi mengden når nitritten tar av?

Hei, vil først takke for all informasjonen jeg har funnet her på forumet.

Vi skaffet oss akvarie for ca 2 uker siden, og etter å ha lest meg opp på "Fiskeløs innkjøring med salmiakkmetoden" er vi nå på dag 10 i innkjøringsprosessen og har et par spørsmål.

Karet er et Juwel Rio 180 med 6 stk blåsvamp i filteret (byttet ut kull/nitrat svampene), BTN slimline, Rådasand 10-12 hurtigvoksende planter, luftesten, std Juvwel 2 x 45w T5 lysrør.

Tester med JBL dråpetester daglig. GH 3, PH 7,2 og temp på ca 28 grader har vært ganske stabile underveis, med unntak av PH som peaker godt over 7,6 når jeg tilsetter salmi men faller tilbake etter noen timer.

Så til innkjøringen: Startet med å helle en full pose filtergugge fra butikken ned i filterboksen, og tilsatte 10 ml Salmi. De neste tre dagene makset NH4 skalaen (5) uten at noe annet endret seg, jeg tilsatte ikke mer Salmi i denne perioden.

På dag 4 begynte Nitrit å øke, og på dag 6 makset nitrit skalaen (1,00) og ammoniakk (NH4) sank ned til 1,5 så da begynte jeg å tilsette mer Salmi til jeg kunne tilsette 10 ml hver dag og det ble "konsumert" i løpet av 24 timer (NH4 0,05).

De siste dagene så konsumerer karet 10 ml Salmi på 12 timer, så jeg har fylt opp med 10 ml Salmi hver 12. time. Nitrat har doblet seg omtrent daglig og lå på 80 i går kveld.

Det jeg lurer på er om jeg bør fortsette med 10ml Salmi så ofte, eller om jeg bør gå ned litt på mengde? Jeg mistenker at Nitritt nivået er ekstremt høyt. Målingene er blodrøde, og selv en utvannet prøve med (4ml springvann + 1 ml akvarievann) makset JBL skalaen!

Planen er noen selskapsfisk", en liten tetra stim og noen bunnfisk til å begynne med, så karet vil ikke bli så veldig belastet. Men jeg undres om nedbrytning av Nitrit vil gå litt raskere hvis jeg senker Salmi mengden de neste dagene? eller er jeg bare utålmodig
Jeg er relativt ny på dette med akvarier selv, så ta svaret mitt med en klype salt.

Jeg tror det er best å fortsette å tilsette salmiakk en gang i døgnet, slik at bakteriene som bryter ned nh4 til no2 (nitritt,tror no2 er riktig formel) også får "mat". Hvis ikke risikerer du at bakteriene dør ut, og det er jo ikke særlig heldig. Derimot tror jeg ikke at det er nødvendig å tilsette salmiakk flere ganger i døgnet slik som du gjør nå

Håper noen erfarne kan supplere og korrigere mitt svar
Hovedsaken er å holde ammoniakk-nivået på ca. 4-5ppm ved å regulere 1 gang i døgnet. Å utvikle ekstremt mye "NH4-spisere" ved å presse på med mer Salmi vil gjøre at nitritt-verdien blir så ekstremt høy så det tar lengre tid før innkjøringen blir ferdig...nitritt-bakteriene bruker lenger tid på forøke seg enn ammoniakk-bakteriene. Du vil også følgelig få ekstreme nitrat-verdier, som det tar mange vannbytter å få ned.
Jeg er 17 dager inn i min første salmiakkinnkjøring så jeg skal være forsiktig med å gi råd, men jeg kan fortelle hva jeg gjør nå.
Etter 11 dager ble salmiakken brutt ned på 24 timer. Det jeg har gjort etter dette er å ta et 50% vannbytte før hver nye tilsetting av salmiakk for å hindre at nivået av nitritt (og nitrat) blir unødvendig høyt. De siste dagene har jeg eksperimentert med å tilsette salmiakk annenhver dag. Ammoniakken brytes fremdeles ned i løpet av et døgn selv om jeg tilsetter kun annenhver dag. Det gjenstår å se om det utgjør noe forskjell eller ikke.
McSteen : Det du gjør ved å tilsette salmi bare annenhver dag er i realiteten å begrense/halvere mengden av NH4-bakterier ved å gi dem mindre næring. Ja, du vil få lavere nitrittverdi, men dermed også mindre "mat" til nitritt-bakteriene som akkurat er i ferd med å forøke seg. Når du i tillegg bytter vann og dermed fjerner enda mer nitritt blir det lite å leve av for nitritt-bakteriene.
Summa summarum kan en vel bruke ordspråket "for mye og for lite forderver alt".
SilverShaded
McSteen : Det du gjør ved å tilsette salmi bare annenhver dag er i realiteten å begrense/halvere mengden av NH4-bakterier ved å gi dem mindre næring. Ja, du vil få lavere nitrittverdi, men dermed også mindre "mat" til nitritt-bakteriene som akkurat er i ferd med å forøke seg. Når du i tillegg bytter vann og dermed fjerner enda mer nitritt blir det lite å leve av for nitritt-bakteriene. Summa summarum kan en vel bruke ordspråket "for mye og for lite forderver alt".


Tror jeg svarer tja på dette det er ihvertfall mer enn nok nitritt i karet. Det dannes jo ny nitritt når jeg tilsetter salmi igjen. Og hvis jeg hadde halvert mengden NH4-bakterier som du sier, da ville vel ikke ammoniakken blitt nedbrutt på 24timer eller?
Nå halveres ikke bakteriemengden på en-to-tre, det vil skje over tid. I praksis er de jo uten mat i 24 timer. Og når nitritt-bakteriene gror til, vil det samme være tilfelle for dem.
Greit nok for innkjøringens del, bakteriefloraen innstiller seg etter mattilgangen. Det vil i praksis si at du kjører inn karet på "halv belastning" og må være dertil forsiktig med å tilsette fisk.
SilverShaded
Nå halveres ikke bakteriemengden på en-to-tre, det vil skje over tid. I praksis er de jo uten mat i 24 timer. Og når nitritt-bakteriene gror til, vil det samme være tilfelle for dem. Greit nok for innkjøringens del, bakteriefloraen innstiller seg etter mattilgangen. Det vil i praksis si at du kjører inn karet på "halv belastning" og må være dertil forsiktig med å tilsette fisk.


Riktig med tanke på ammoniakken, men nitritt finnes jo i overflod fra de forrige tilsettingene av salmiakk. (Jeg har jo ikke tatt 100% vannbytte) Har tilsatt salmiakk tilsvarende 5ppm 7 ganger nå, og det ville gitt en nitrittmengde som er 7 ganger så høyt som det bakteriene skal sluke unna på ett døgn om jeg ikke hadde tatt vannbytte.
Så lenge 5ppm ammoniakk brytes ned på et døgn når karet er ferdig innkjørt spiller det vel ikke noen rolle hvor ofte jeg har tilsatt det tidligere i prosessen.
Men du tilsetter jo 2.5 ppm pr. døgn, ikke 5.
Som sagt, da kjøres karet inn for mye lavere belastning.
Jeg tror vi snakker forbi hverandre her, tror ikke trådstarter blir klokere av at vi kverulerer i tråden hans
(Men kommenter gjerne i tråden min hvis du vil fortsette diskusjonen)

Toremann: Følg rådet til HeleneO så er du på den sikre siden.
Vil råde trådstarter til å følge råd fra SilverShaded, hun er ikke bare en meget erfaren akvarist, men også kjemiker og har kunnskap om det hun skriver om.

Ettersom jeg er opphav til artikkelen som er basis for bruk av Salmi, vil jeg så avgjort sørge for en jevn tilsetting av Salmi slik at man oppnår rundt 5 ppm (5 på skalaen til testen) etter tilsetting. Da har man også et regime som er mer likt det man har når karet er i normal drift, da blir jo belastningen jevn og ikke hver annen dag.

Vannbytte er ikke nødvendig før innkjøringen er sluttført. Er nitrat da skyhøy, kan det være nødvendig med et meget solid vannbytte, opptil 80 90%.

Synker pH kraftig, kan du tilsette litt natron (dagligvarebutikken) eller pH+ fra akvariebutikken. Doser meget sparsomt og heller to tre ganger en enn stor porsjon. Pass på at dette er temperert vann slik at du ikke tar livet av bakteriekulturen.
Takk for svar, artig med litt diskusjon rundt temaet

Slik jeg har forstått innkjøringsprosessen etter hva jeg har lest her på forumet, så er målet å bygge opp to bakteriestammer, Nitrosomonas og Nitrospirae.

Har (litt forenklet) forstått det slik at Nitrosomonas "spiser" ammoniakk og "gir fra seg" Nitritt, mens Nitrospirae "spiser" nitritt og "gir fra seg" Nitrat, og målet er å få begge bakteriestammene store nok til at 5 mg/l ammoniakk blir "gjort om" til Nitrat i løpet av 24 timer. Dvs. at målerverdiene for både ammoniakk og Nitritt skal være 0 ett døgn etter at Salmi er tilsatt.

Tankegangen min er å kjøre på med litt ekstra Salmi for å få fortgang i økningen av begge bakteriestammene frem til både nitritt og nitrat verdiene er høye, for deretter å gradvis minke tilsetning av Salmi, slik at Nitrospirae kanskje kan få "overtaket" på Nitrosomonas litt raskere enn om jeg fortsatte med samme mengde Salmi. Resultatet blir sikkert en noe mindre bakteriestamme, men jeg har brukt en forholdsvis høy mengde Salmi i utgangspunktet, så en liten nedgang den totale bakteriestammen tror jeg ikke blir noe problem.

I går målte jeg Nitrat til ca 200 og Nitritt er fortsatt langt over maks på JBL skalaen, så jeg byttet 20% vann og tilsatte 8ml Salmi, og vil nå tilsette Salmi daglig med en ml mindre hver dag til vi er nede på 5ml, og deretter fortsette med 5ml daglig til nitritten blir borte.

Vet ikke om dette gjør prosessen raskere eller om det forsinker innkjøringen, så det får bli et lite prøveprosjekt

En ting jeg har merket meg ang. PH er at den stiger kraftig hver gang jeg tilsetter Salmi for deretter å synke ned til normalt nivå i løpet av en halv dag. Jeg opplevde også at PH sank kraftig den dagen Nitrat verdiene gikk til himmels, og det samme gjentok seg den dagen Nitrat verdiene begynte å stige kraftig. Jeg justerte med Natron begge gangene. Vet ikke om dette er en nyttig observasjon som kan forklares eller om det var helt tilfeldig

Det er spennende å følge med på utviklingen i Salmi innkjøringen og se at det faktisk gir målbare resultater

Du har forstått prosessen riktig. Det som imidlertid er tvilsomt, er om du oppnår en hurtigere vekst i bakteriestammene ved å øke dosen Salmi. For mye kan tvert om forstyrre prosessen. Det har ingen hensikt, slik jeg ser det, å forsøke å gi Nitrospirae noe overtak på Nitrosomonas. De er avhengige av hver sin form for næring, og næring for nitrospirae er nitritt produsert av Nitrosomonas. Nitritt inneholder mindre energi enn ammoniakk, derfor går en forholdsvis større del av næringen med til å opprettholde bakterienes liv og en mindre del til å øke antallet. Derfor vokser antall Nitrospirae langsommere enn Nitrosomonas og det er ikke mye du kan gjøre for å endre dette.

Jeg ville valgt å sette til så mye Salmi at du en times tid etterpå, når alt er godt blandet ut i vannet, ser at konsentrasjonen er ca 5 ppm, uavhengig av mengden Salmi som er nødvendig for å oppnå dette. Om du overdoserer før bakteriestammene kan håndtere dette, kan du sinke prosessen istedenfor å påskynde den.

Salmi er ammoniakk blandet med vann. Amoniakk er sterkt alkalisk, altså høy pH. Det er derfor naturlig at pH stiger etter tilsetting av Salmi. Det er like naturlig at pH synker igjen etter hvert fordi selve oksydasjonsprosessen (nedbrytingen) medfører lavere pH. (SilverShaded har skrevet en ordentlig redegjørelse for hvorfor dette skjer, det kan du søke opp i profilen blant hennes innlegg om du vil).

En flott sideeffekt av denne metoden er at man får godt innblikk i hva som skjer i akvariet mht. nedbryting av avfallsstoffer, variasjon i pH mm.
^ What he said
Og det stemmer at du kan forvente et pH-fall når nitritt-bakteriene for alvor begynner å spise av overskuddet. Her har jeg faktisk hat fall helt ned på 5-tallet. Så hold et lite øye med pH...blir den for lav, får begge bakteriestammene en omstillingsprosess å gjennomgå, og innkjøringen forsinkes.
Tilfeldig bekjentskap
© Mona O
Reklame for plussmedlemskap