Vannverdier og algevekst.

Heisann. Jeg har arvet et 300 l juvel der forrige eier slet med algevekst. Det ser ut til at jeg har "arvet" dette problemet.
Det jeg har prøvd er hyppige vannbytter, (ca 1 g pr 14 dager) og ikke noe annet. Har hatt et skalarepar i akvariet som produsete avkom, og da ble vannbyttene skjeldnere så lenge de var små. Men da skulle de jo mates ofte. (Ond sirkel). Nå har jeg levert paret og avkom i butikk, og der ble det nevnt at bakteriekulturen i filteret kunne muligens være dårlig slik at det ikke klarte å ta av næringsmengden i vannet. Kan det være riktig?
Og da spør jeg, har dere vært borti et produkt fra Prodac som heter Nitridac, og kan det helpe?
legger ved bilde av produkt og akvarium.
Vannbytte 1gang pr.14 dag synes jeg ikke er hyppig... Har du målt no2 og no3? Hvor lenge har du lyset på? Hurtigvoksende planter vil bruke av overskuddsnæring, men vannbytte er det beste.
Næring i seg selv skaper ikke alger. Det er feil i balansen mellom planter, næring, CO2 og lys som skaper alger. Så spørsmålet er hvor mye lys har du, og hvordan er det med planteveksten ? Bruker du noe plantenæring ? Den beste måten å bli kvitt alger på er å bli bedre på å dyrke planter

Det du fikk vite i butikken om at "bakteriekulturen kunne være dårlig" er bare tøys. Hvis så var tilfellet, ville fiskene dine dødd. Men hyppigere vannbytter er å anbefale, helst 30-40% hver uke. Her bruker jeg en del næring, og bytter 50% hver uke.
SilverShaded
Næring i seg selv skaper ikke alger. Det er feil i balansen mellom planter, næring, CO2 og lys som skaper alger. Så spørsmålet er hvor mye lys har du, og hvordan er det med planteveksten ? Bruker du noe plantenæring ? Den beste måten å bli kvitt alger på er å bli bedre på å dyrke planter :-) Det du fikk vite i butikken om at "bakteriekulturen kunne være dårlig" er bare tøys. Hvis så var tilfellet, ville fiskene dine dødd. Men hyppigere vannbytter er å anbefale, helst 30-40% hver uke. Her bruker jeg en del næring, og bytter 50% hver uke.


Ok, og takk for svar. plantene har ikke fått næring så det er sikker feil. Og ang lys, så har jeg timer, det er på ca 9 timer pr dag, og da fra tidlig ettermiddag til sengetid. Vil se fiskene vet du. Co2 har jeg heller ikke.
Lissuz
Vannbytte 1gang pr.14 dag synes jeg ikke er hyppig... Har du målt no2 og no3? Hvor lenge har du lyset på? Hurtigvoksende planter vil bruke av overskuddsnæring, men vannbytte er det beste.



Går inn og måler med en gang. :o
Hvis karet er et Rio 300, så har det 4x54w lysrør, altså bra med lys ? Når ble disse sist byttet ? Alt tyder på at du har relativt mye lys, mens plantene ikke får hverken næring eller CO2 til å utnytte lyset (altså drive fotosyntese og vokse). Dette er et velkommen-skilt for algene, for DE kan vokse.

Hva slags planter har du oppi der ? De kan heller ikke vokse hvis de dekkes med alger. Jeg ville byttet lysrørene (hvis de er over ett år gamle), og begynt med et regime med flytende karbo, regelmessig plantenæring og ukentlige vannbytter.
SilverShaded
Hvis karet er et Rio 300, så har det 4x54w lysrør, altså bra med lys ? Når ble disse sist byttet ? Alt tyder på at du har relativt mye lys, mens plantene ikke får hverken næring eller CO2 til å utnytte lyset (altså drive fotosyntese og vokse). Dette er et velkommen-skilt for algene, for DE kan vokse. Hva slags planter har du oppi der ? De kan heller ikke vokse hvis de dekkes med alger. Jeg ville byttet lysrørene (hvis de er over ett år gamle), og begynt med et regime med flytende karbo, regelmessig plantenæring og ukentlige vannbytter.


Plantene er også arvet så jeg vet ikke hva de heter. Lysrørene er helt sikker eldre enn 1 år. Ut ifra dette svaret vet jeg hva jeg må gjøre, Co2 må innstaleres, bytte lysrør og kjøpe fler planter. så lurer jeg på hva flytende karbo er. Tuuusen takk for svar
Flytende karbo er et "fattigmanns-alternativ" til CO2. Det består av en flytende organisk karbonforbindelse (vanligvis glutaraldehyd) som tilfører plantene karbon. Du finner det her, eller her.Et skikkelig CO2-anlegg er selvsagt bedre.

Hvis du kan ta noen bilder av plantene, kan vi sikkert hjelpe deg med å identifisere dem.
SilverShaded
Flytende karbo er et "fattigmanns-alternativ" til CO2. Det består av en flytende organisk karbonforbindelse (vanligvis glutaraldehyd) som tilfører plantene karbon. Du finner det [URLBLOCK1], eller [URLBLOCK2]r.Et skikkelig CO2-anlegg er selvsagt bedre. Hvis du kan ta noen bilder av plantene, kan vi sikkert hjelpe deg med å identifisere dem.


Her er planten, det er 2 av den. ganske store.
Ser ut som javabregne, dette...ser også ut som de kunne trenge litt uttynning, fjern blader som er hardt algeangrepet. Veldig enkel og lite kravfull plante, men saktevoksende. Mener du at du bare har 2 planter i karet ? Da er det nok et bra valg å skaffe noen flere. Noe rasktvoksende som Hygrophila difformis, Egeria densae eller Limnophila sessiliflora. Dis se kan plantes i bunnlaget, i motsetning til javabregner (som skal festes til røtter eller stein). Hvis du fjerner litt "skrap" på bunnen, får du fin plass.
Ser ut som javabregne, dette...ser også ut som de kunne trenge litt uttynning, fjern blader som er hardt algeangrepet.


Tusen takk for hjelpen. Starter jobben med lyst nå når jeg har fått så god hjelp.
Så bra...akvarium skal være moro, ikke slit Men det krever en smule innsats hvis man vil ha et system som fungerer og er vakkert å se på. Og det er gøy å hjelpe når folk lykkes !
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne
Reklame for plussmedlemskap