100l akvarium, ferskvann, renovering

Hej, ær helt ny hær så ni får ha tålamod med dumma frågor.
Hur som helst, jag jobbar på en resturang de har æven ett akvarium, som innan jag startade før 4 år sedan inte hade blivit rengjort på sækert 5-6 år och hade 4 st otroligt aggresiva fiskar som bara simmade omkring och såg sura ut, samt en vældigt trevlig mal, vid namn Jan, ca 20-25cm lång.

Jag har har under dessa 4 år skaffat nya fiskar, två guldfiskar, 4 scalarer, ett stimm med leopardfiskar samt 4 siamesiska algætare, alla verkar trivas bra, utopm de 10 neontetrorna som blev uppspista av guldfiskarna.

Akvariet ær på 100-150L, med en pump som står utanfør av mærket enheim professional, den ær sækert 7-8 år gammal men funkar. Under ett tag slutade den och då fick jag akut køpa en pump att sætta inne i akvariet, denna sitter fortfarande kvar då jag har så lite tid att kunna undersøka akvariet då vi har øppet varje dag, och jag ær en dålig morgonmænniska.

Min ide med detta akvarium nu ær att renovera det lite, sætta in lite nya planter, røtter, och kanske fixa till en ny pump samt ta væck en del av gruset och ersætta med ljusare sand/smågrus. Och æven nya lysrør før jag tror att sjælva lysrørshållaren ær såpass gammal att den gør lamporna sæmre på bara några veckor. Just nu i detta akvarie ær det en grusbotten, ganska mørk, en stengrotta dær malen kan gømma sig samt några røtter. Planterna ær Anubias, som har væxt sig sjukt stora, samt någon låg græsvæxt, iallafall så småfiskarna kan gømma sig. Men planterna har fått alger på sig ect.

Lægger upp några bilder så ni får se, typ, sæmre bilder får man nog leta efter..

Iaf, någon som har tips, trix, råd om hur jag ska gøra, vad jag ska ha kvar, ska jag leta ny pump, ta ur den lilla pumpen ur akvariet..?

Jeg kan ikke legge ut vanlige linker uten at hele innlegget blir bare rot, men her er ihvertfall to veldig fine linker til helt ferske akvarister!

http://akvaforum.no/text.cfm?id=1859

http://akvaforum.no/text.cfm?id=2078

Er dette noe du må betale selv, eller skal det være noe restauranten betaler?

Hvis du skal betale dette selv, så finnes det endel DIY løsninger som er billige og ikke rent så dumme.


Du kan bytte ut grusen med Biltema sand, artikkelnummer 175425 ("grovkornet"), den er veldig fin, og passer til fisk som trenger fin bunn å snuse rundt i uten å ødelegge bartene. Det som er så kjekt med fin sand slik som Biltema sanden, er at den er ok for alle fisker, mens grus ikke er ok for alle fisker. Koster 70,- for en pose på ca 16 kilo. Trooor en pose er nok til 100liter, men hvis du har mulighet så bare kjøp to for å være sikker. Det er lettere å bytte til sand når du først skal gi hele karet en overhaling, enn å gjøre det senere - men igjen, hvis du vet du ikke skal ha fisk som trenger sandbunn, så kan det godt bare være grus!

På Biltema kan du også finne lysrør til en billig penge! Hva står det på lysrørene i armaturet? Så lenge det er strøm til lysrørene i armaturet, så skal det nok gå fint, og trenges ikke bytte..så vidt jeg vet ihvertfall.

Bare se at watten er lik det lysrørene er, at størrelsen passer såklart, og at kelvin er rimelig høyt. (minst 4000 kelvin tror jeg?)
Til min Juwel 110liter, bruker jeg G13 lysrør fra Biltema. De er på 18watt, (husker ikke lengden, men står på pakken), 6500 kelvin (dagslys), disse koster rundt 27 kroner pr stk.

Fungerer den utvendige pumpen nå? Vil du ha den fortsatt, og kanskje bare "rengjøre" den litt? (ikke vask filtermedie osv, bare skvis det litt i akvarievann)
Hvis du skal beholde den, så bare se bort ifra alt dette med DIY innvendig filter jeg skal skrive. ;p

Jeg vet ikke helt hvordan optimalt vedlikehold av utvendig filter gjøres, så det er det nok flere andre her som kan svare på. Uansett, hvis du skal ha ny pumpe så kan du godt bare la den utvendige+den andre gå et par uker nonstop, (så filterbakteriene derifra kan få sette seg i den nye)

Du kan for eksempel kjøpe en slik plastposeholder (du vet slike man stapper brukte plastposer i til oppbevaring?). Jeg kjøpe en bra og billig en på Coop Obs Bygg.
Her er bildet av den jeg kjøpte. Jeg sagde av toppen slik at den passer i høyde med akvariet.
[External Image]

Så stappet jeg filtermateriale ned i den (blå svampemateriale man får kjøpt på dyrebutikker/dyrebutikker på nett). Et tips er å ha den i to eller tre deler, slik at du kan løfte den opp i stykkevis når/hvis den skal rengjøres. I tilegg la jeg en pumpe inni, med slange ut.
Slik så den ut da jeg satte den i. Senere har jeg løftet utblåset til pumpen inni litt høyere slik at den ligger i vannoverflaten. (ignorer det grønne utblåset fremst)
[External Image]

Vips! Superbillig innvendig filter som har omtrent like god filterkapasitet som et utvendig filter. Og kjempelett å holde ved like. Hvis du skal tømme akvariet, så kan du godt lime fast denne poseholderen til glasset med akvariesilikon.

Dette med poseholderen er en slags variant av dette filteret: Helt genialt!

http://akvaforum.no/text.cfm?id=1992


MEN altså, du trenger ikke innvendig filter hvis du har et bra, fungerene og vedlikeholdt utvendig filter.


De fiskene som er i 100literen der har egentlig alt for lite plass, så selv ville jeg nok gitt de nye hjem. Enten se om du kan bytte i en dyrebutikk, eller gi de bort til noen med større akvarier.

Du kan heller se om du finner fisk som passer til 100 liter, for eks en stim kardinaltetra, corydoras, kuhlii ål, gurami, div maller osv. Det finnes så utrolig mye fin fisk som ikke blir så kjempestore som gullfisk.

Dessuten er det bare positivt for restauranten at det synes at dere respekterer fiskenes behov, hehe. Husker enda den saken om det hotellet som hadde en kampfisk i en bitteliten vase eller kopp eller hva det nå var. Det gikk varmt i nettaviser om dette!

Du kan også sikkert sette inn mer hurtigvoksende planter. Det billigste er å kjøpe via andre akvarister, da det kan være dyrt på dyrebutikker. Noen gir bort gratis planter titt og ofte fordi visse planter vokser så det suser. ;D
Turligt nog så ær det resturangen som betalar allt, plus att jagt får extra betalt før något jag tycker ær kul. Men då vet jag att jag kan ta bort den invændiga pumpen så blir det lite mer plats. Detta akvarie har ju alltså stått dær i 7-8 år.

Det mærkliga ær att jag har alltid køpt fisk från samma dyrebutikk hela tiden, så de vet vilka fiskar jag har, ændå gav de mig neontetror som senare blev uppspista av gullfiskarna. Och scalarerna nær ajg køpte de var de bittesmå, men malen har ju varit i det akvariet i 7-8 år, børjade som en minimal.. Men jag har dock kollat fiskarna væl, och de ær aldrig aggresiva mot varandra, och stimmet med Leopardfiskar de simmar omkring bland væxter och stenar.

Hur som helst så får jag spendera 1000-2000kr på akvariet så jag har vældigt många ideer från aquascaping, men jag vill ju ændå att det ska vara lætt att ta hand om nær jag slutar.

Tack før alla tips, nu vet jag att jag kan ta ur den jækla fula lilla pluttpumpen som sitter innuti.
Ja, det er desverre slik med dyrebutikker, de vil ofte bare selge fisk, og har da ingen problem med å selge neontetra til noen som har gullfisk. Da vet de jo at du kommer tilbake og kjøper ny fisk.

Det beste er å selv finne ut hvilke fisker du vil ha og som kan passa sammen både med tanke på aggresjon og vannverdier. For eks vil jo gullfisk ha kaldere temperaturer, mens andre tropiske fisk vil ha varmere vann.

Et akvariet kan være ganske lett å holde, om man er nøysom i starten, og ikke har det stappet med fisk. Da vil det være nok med et ukentlig vannbytte på ca 30 % av vannet. Manuell fjerning av alger, om de skulle dukke opp. Litt alger er bare normalt, så det er ikke noe stress om du finner en dott her og der.
Når alt av planter, røtter osv er plassert så er det utrolig lite som skal til for å vedlikeholdet. Kanskje stusse de mest hurtigvoksende plantene en gang i blant.
Hurtigvoksende planter som blir klippet ned litt kan dere jo enten selge eller gi bort. Da kommer det kanskje noen akvarister lurende innom restauranten? Hehe :P

Jeg vet ikke hvilken utvendig pumpe det er, men siden det er restauranten som betaler alt så kan det være lurt å titte litt på et helt nytt utvendig. Hvis det er såpass gammelt og ikke har vært gjort noe med, så er det ikke godt å si hvordan det fungerer, og hvor lenge det holder. Men dette med utvendig har jeg lite greie på, så jeg skal ikke påstå noe som helst.


Under "artikler" her kan du se noen smarte tips angående innredning!
Ænnnu en du fråga jag kom på, ær det bæst att læmna plastpotterna kvar nær du sætter i dem i akvariet eller ska ajg ta de yur, har sjælv alltid tagit de ur men det kanske ær helt galet.
Neida det er rett som du har gjort, ta plantene ut av plastpottene og fjern eventuell sand/ull osv rundt, gjerne under litt lunkent vann. De aller fleste vanlige plantene skal stikkes litt ned i grusen/sanden. Javabregne, anubias og windeløv (samt javamose og andre moser) skal helst festes i steiner og mose. Enten bare dytte de litt fast i sprekker, eller feste de med for eks fiskesnøre e.l

Mens andre planter, som for eks Pistia, er flyteplanter.
Ah, jo jag har ju sjælv haft akvarie till och från nær jag var liten, pappa hade ett på 100L och hade bara småfisk. Så har ju lite kunskap om fiskar och planter men de behøver frechas upp kænner jag.
Jag tror med min envishet så kan jag få bytt de gullfiskarna mot något stim med neontetror eller några maller.
Hehe, jo, och føsøka førklara før resten av personalen att fiskarna INTE dør om de inte får mat 10 gånger om dagen, utan att en liten nypa ræker væl.
Jag ær vældigt sugen på att skaffa lite javamossa, och några planter som jag kan sætta fast på røtterna. Just dærfør jag vill ha denna lilla "renovering" av akvariet, før att efterlikna deras naturliga miljø så mycket som møjligt.

Jo, det dær med pumpbyte har jag också tænkt på, men den funkar væl, men ska ta mig till djurbutiken med foto och allt och se vad de sæger. Men måste æven byta lysrør, kanske t o m armaturen, men detta går ju att finna brukt så, ingen større fara. Det størande men pumpen vi har ær att det står bara Enheim, professional, inget serienummer eller liknande, det går ju en två slangar, en till akvariet, som sedan slutar i en plastslang med hål i, och det kænns inte som den pumpar tillrækligt, dærfør har jag inte vågat ta ur den lilla invændiga pumpen.
Och jo, jag har en Anubias, och det ær den som har vuxit sig jættestor, brukar klippa ner den, men den får æven en del alger på sig. Tror det kan bero på lite dåligt ljus. Jag ær ganska sæker på att det ær en Eheim 2224 professionel som vi har. Med en sådan grønn liten

Och så lite mer frågor, om akvariet ær på 100L, så ska pumpen pumpa 600L vatten i timmen.. eller har jag fel? Och nær jag køper dessa røtter, gør jag rætt som først rengør med varm vatten och sedan låter de ligga i kallt vatten som jag byter, 1-2 dagar, samma med stenar osv..?

Och takk takk før all hjælp, verkligen!
Røttene trenger du egentlig ikke vaske og skrubbe noe veldig før bruk. Kanskje skrubbe bort bare litt sand/bøss. De vil sikkert farge vannet, men dette er ikke farlig. Det kan bli ganske fint, og "sortvann" er det jo en del fisker som lever i, så null stress. Hvis du skal sette inn veldig mange røtter samtidig, kan det være smart å gjøre som du sier, la de stå i litt vann først. Det kan vel være at de senker pH en del hvis alle kommer oppi samtidig. Men dette er litt hit og miss tror jeg. Ikke alle røtter ser ut til å senke ph noe nevneverdig.

Dette med hvor mange liter den pumper i timen er jeg ikke noe drevert på, men jeg tror ikke det er noe fasitsvar uansett. I mitt Juwel kar er det bare 400 liter pr time, dette var det som kom som standard (innebygd filter). Men selv syns jeg det er litt lite og vil ha det opp mot 600 - 700 liter per time. Så lenge man har et filter med stor filtermasse, slik et utvendig filter har (eller et stort innvendig), og såpass strøm at alt vannet sirkulerer så skal det ikke være noe problem.

Men hvis pumpa ikke har vært vedlikeholdt på lenge, så er det kanskje ikke 600 liter i timen som faktisk blir sirkulert?

Du kan jo alltids skrive ut denne artikkelen og presentere for de andre ansatte, haha.
http://akvaforum.no/text.cfm?id=1684

Allright, goda nyheter. Jag ringde dyrebutikken jag köpt alla fiskar ifrån och förklarade vad som hade hänt, att en utav deras ansatta hade sålt mig fiskar som tydligen alls går samman, värst är de två guldfiskarna som åt upp mitt stim av neonatetror. Fick tillgodokvittering på ny fisk, samt att jag ska dit och lämna av de två bråkstakar. Lite synd dock för de har så jäklar fina, ena neonorange med silvriga fenor och den andra silverring med svarta, gråa och orange prickar.
Har dessutom besök Dyrego på Oslo c och fick köpt billiga rötter och nytt lysrör. De hade så fina planter och ett stort urval av mosse och fisk, och chefen var så hjälpsam.

Har precis gjort en minirensning, slamsög botten lätt och bytte ca 25L vatten och klippte ner Anubian och sverdplanterna.
Men verkar som st byte av vår eheim pump inte är nödvändigt då han i butiken sa att de håller i åratal bara man byter delar och underhåller den. Har ingen tidigare erfarenhet av filter/pump som är utanför men slangen som går ura, inni akvariet för att cirkulera vattnet känns lite lame, kan vara för att jag behöver byte ut slangar och kolla inuti pumpen. Låter den in neppe vara på tills vidare. Vattnet är i all a fall fint och klart.

Kom dock en dag på jobbet efter två dagar fri, då hade en idiot satt ner en "dekorativ" staty han köpt på ferie. Fick reda på att han inte ännu hade sköljt eller rengjort den utan bara stoppat den i, och den hade börjat skifta färg. Tog bort den hemska statyn och berättade att han hade kunnat drept fiskarna om den vart lackerad eller t o m innehållit tungmetaller eller gift. Får sätta lås på locket innan folk börjat stoppa ner fula plastdykare eller något annat hemskt.
Nästa vecka blir det plant och grus köp. Om jag ska ha kokosnötter I, borde jag behandla de på något vis innan jag använder de, de samma med terrakottapotter. Tänkte kanske införskaffa någon mer maller så de får sina gömställen, läste att de helst vill ha en var för sig
Godt du sa ifra angående pynteting og greier, bleh! Vet jo aldri hva de inneholder, og hva som lekker ut av de. Og det tilhører jo ikke i et akvariet uansett.

Kokosnøtter, hmm, jeg har kjøpt en del av disse fuglemat-kokosnøttene. Da tar jeg ut "innmaten" (fuglematen), renser innvendig godt (tre store hull som fuglene skal spise av osv), og bare heller kokende vann over et par ganger (for å få bort fett/talg fra innsiden)

algespisere elsker det fiberet/hårene på utsiden av kokosnøttene. Hadde noen otocinclus som mumset godt der

Men med vanlige kokosnøtter vet jeg ikke, tror det er bare å åpne de på en måte (dele de i to?) og skrape ut alt kokoset inni.

De fuglematkoksnøttene er veldig smarte syns jeg. Der er det ferdiglagede hull, og man kan bruke fuglematen til, vel, fugler? :P
Hej, måste bar visa hur akvariet blev. Jag ær sjælv skitnøjd, och æven mina kolleger. Alla gæster verkar också uppskatta det.

Till en børjan fick ajg køpt
10 kardinaltetror
10 leopard danio
4 scalarer
3 siamesiska algespisere
2 mørdarmaskiner aka. gullfisker

Det slutade ju med att gullfiskarna åt upp alla kardinaltetror och skræmde livet ur alla andra fiskar, så de fick jag læmna igen til dyrebutikken. Mærkligt nog var det en och samma mænniska som hjælpte mig med fiskarna och sa att alla skulle gå bra sammen.. ppfft! Fick iallafall prata med chefen på butiken och hon bad om ursækt och sa att dettta ska absolut inte ske. Kallvattensfisk med tropiska, the hell? Efter flyttningen ær alla fiskar mycket mer aktiva och avslappnade.

Nu ær bara frågan vilken slags fisk man ska køpa nu, ær sugen på någon mer mall/algspisare. Då två av se siamesiska har "førsvunnit", antagligen pga av de jævla gullfiskarna.
Nu ær också scalarerna ganska stora så køper jag mindre stimfisk som typ neon/kardinalteretra, kommer de ju bli uppætna.

Oh, som ni ser så jag akvariet en sådan dæra urgammal armatur från sekelskiftet, och ena lysrøret faller ur titt som tætt pga att en plastgrej saknas, och den ær ca 10 år gammal. Jag hørde på dyrego att det finns led, men att då måste man bestælla från danmark, vilket kan bli lite dyrt. Ær det någon ide att køpa en second hand armatur eller helt ny, chefen sa att den helst inte ska kosta mer æn 1000-1300kr..
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap