Tåkete, grønt vann

Har hatt et 530 noen måneder med Eheim utvendig pumpe 2228/750l/t. Keramiske rørbiter (Eheim efimec) i nederste og filtervatt i de to øverste "hyllene". Fine vannverdier og krystallklart vann, men litt høy Ph, 7,8. Kh 6, Gh 6 og null nitrit.
Siden jeg hadde et filter til stående (fra forrige aqua periode 15 år siden), kjørte jeg igang dette også. Begge filter har nå en hylle med Efimec og to med blåsvamp. Etter kun få dager ble vannet gradvis tåkete, melkeaktig med et grønnskjær.
Har samme vannverdier som før, men nå med med tåkete vann. Har byttet 20-25% vann tre ganger, det hjelper kun kort tid. Fremdeles ikke målbart Nitrit/No2.
Jeg vil tro det er filterproblem, siden ikke noe annet er endret, bortsett fra bedre gjennomstrømning.
MEN: oppdaget at den noe lavere vintersolen treffer karet direkte fra ca kl 9 til 10-11.

Lot forresten den gamle filterinnmaten ligge med den nye et par timer i bøtte/kasse i akvarievann før igangkjøring, og beholdt all Efimec som ble fordelt på begge filtere + påfyll av nytt.

Er det solen, filteret, eller noe annet???

Arne
Hovedsaklig er det nok filtreringen som er årsak til problemene. Vet ikke om du fremdeles bruker filtervatt, men dette har ingen ting i et slikt filter å gjøre.

For det første har du ikke noe skikkelig biologisk filtermedium i filtrene. Blåsvamp fungerer til en viss grad, men i et så stort filter bør det finnes en kurv med bio-medium (f.eks Eheim SubstratPro). Og det tar tid før blåsvampen blir kolonisert.

For det andre har du omfordelt filtermediene, og dermed forstyrret filtrenes funksjon. Grunnen til melke-aktig vann er som regel en bakterie-oppblomstring, og dette kan oppstå som en følge av inngrep i filtermediene og nedsatt filtreringsevne.

For det tredje vil solskinn gjøre vondt verre, og således gi gode forhold for både bakterie-oppblomstring og svevealger. Hvis mulig, bør du absolutt skjerme karet.

Når det gjelder pH, er det umulig å si noentng, siden jeg ikke vet hva kranvannet ditt ligger på. Men med en KH på 6 ser pH 7.8 ganske naturlig ut. Igjen et spørsmål om hvilken KH du har i kranvannet...så høy KH er sjelden her i Norge. Eller gjør du noe spesielt med vannet for å øke KH, eller bruker du kalkstein i karet ?
SilverShaded
Hovedsaklig er det nok filtreringen som er årsak til problemene. Vet ikke om du fremdeles bruker filtervatt, men dette har ingen ting i et slikt filter å gjøre. Svar: Nei, ikke filtervatt nå, kun to kurver med blåsvamp og keramiske rørbiter i bunn/nederst/først i filter vannstrømmen For det første har du ikke noe skikkelig biologisk filtermedium i filtrene. Blåsvamp fungerer til en viss grad, men i et så stort filter bør det finnes en kurv med bio-medium (f.eks Eheim SubstratPro). Og det tar tid før blåsvampen blir kolonisert. Svar : OK, hvor lenge snakker vi om? For det andre har du omfordelt filtermediene, og dermed forstyrret filtrenes funksjon. Grunnen til melke-aktig vann er som regel en bakterie-oppblomstring, og dette kan oppstå som en følge av inngrep i filtermediene og nedsatt filtreringsevne. Svar: Vel, nei ikke akkurat. Fremdeles rørbiter i bunn, men blåsvamp istedenfor vatt. For det tredje vil solskinn gjøre vondt verre, og således gi gode forhold for både bakterie-oppblomstring og svevealger. Hvis mulig, bør du absolutt skjerme karet. Svar: ok, men som sagt, ingen målbar økning av No2. Men det finnes vel kanskje andre bakterier? Når det gjelder pH, er det umulig å si noentng, siden jeg ikke vet hva kranvannet ditt ligger på. Men med en KH på 6 ser pH 7.8 ganske naturlig ut. Igjen et spørsmål om hvilken KH du har i kranvannet...så høy KH er sjelden her i Norge. Eller gjør du noe spesielt med vannet for å øke KH, eller bruker du kalkstein i karet ?

Svar: Kranvannet i Sandefjord har PH ca 7, KH er 2 og Gh er 2-3. Tilsetter derfor både KH og Gh salt.

Arne
Inaktiv bruker
Jeg lurer litt på hva du tester vannet ditt med?

Dette karet du har satt opp, er det et gammelt kar, med gamle lysrør kanskje?
De "høye" verdiene av PH, GH og KH er vell ikke så overaskende, siden du tilsetter Salter i vannet for å øke disse, vet ikke hvilke fisk du har, eller har tenkt å ha, men er det noen som krever høyere verdier enn det du har i krana, så er det ingen problem om du fortsetter å tilsette, bare det blir likt hver gang.
Ja, det kunne være interessant å vite hva slags fisk du har/planlegger.
En vill gjetning fra min side er at noen på dyrebutikken har sagt at du "må ha GH+ og KH+". Uansett er det som sagt helt naturlig at du da får høy pH, siden pH og KH er henger tett sammen. Jo mer KH+ du tilsetter, jo mer stiger pH. Greit hvis du har tenkt å ha f.eks. levendefødere eller malawi-ciklider....omtrent alle andre arter hadde klart seg fint med kranvannet slik det er.
Bollo
Jeg lurer litt på hva du tester vannet ditt med? Svar: No2: Tetra dråpetest Ph: Dajana dråper, Denne er for unøyaktig, spenner fra 4-10. Med JBL strips måler jeg 6,8. Resten stemmer ganske bra med dråpetestene(Kh, Gh, N02) Både Kh og Gh måler jeg med Tetra dråpetest Dette karet du har satt opp, er det et gammelt kar, med gamle lysrør kanskje? Svar: Startet opp i juni, med nye lysrør fra Biltema Selvlaget topp med 6 stk T5 54w, blanding av varmhvitt 3000 kelvin og kaldhvitt 4500 kelvin. De "høye" verdiene av PH, GH og KH er vell ikke så overaskende, siden du tilsetter Salter i vannet for å øke disse, vet ikke hvilke fisk du har, eller har tenkt å ha, men er det noen som krever høyere verdier enn det du har i krana, så er det ingen problem om du fortsetter å tilsette, bare det blir likt hver gang.


Svar: Planen er "selskaps-Amazonas". Har 30-40 Kardinalneon som skal vokse seg fete før Scalarer og div Chiclider kommer, 2 Ancistrus, 4 cory, 1 Otto, 1 Siam Algespiser. Disse har holdt karet helt algefritt inntil filterbytte. For å få ungene i huset interessert, og unger i karet, har jeg Guppy og Platy. Mine unger vet ikke at de skal fungere som levende fòr, noe Kardinalene etterhvert også blir. Har hatt liknende oppsett tidligere og vet at nyinnkjøpte Kardinal er kortlivede med Scalarer. Trodde 2 i Gh og Kh ble for lavt?


Arne


Arne
SilverShaded
Ja, det kunne være interessant å vite hva slags fisk du har/planlegger. En vill gjetning fra min side er at noen på dyrebutikken har sagt at du "må ha GH+ og KH+". Uansett er det som sagt helt naturlig at du da får høy pH, siden pH og KH er henger tett sammen. Jo mer KH+ du tilsetter, jo mer stiger pH. Greit hvis du har tenkt å ha f.eks. levendefødere eller malawi-ciklider....omtrent alle andre arter hadde klart seg fint med kranvannet slik det er.


Svar: Ikke bare i dyrebutikken, men også på div nettsider anbefaler høyere verdier enn 2 Gh/Kh. Kanskje tull? Jeg dropper gjerne alt som er av tilsettinger om mulig.
Har ikke planlagt Malawi nei, og Guppy og Platy spyr ut unger uansett.

Arne
Nei, for et Amazonas-oppsett er det ok med lav KH/GH, ihvertfall mye lavere enn hva du har nå.
Coryer, ciklider og tetraer vil ha vann på den sure og bløte siden. Men platy og guppy burde ikke gå i et amazonas-type oppsett...de vil ha høyere pH og GH, og hører slett ikke hjemme blanst de artene du nevner.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap