Dilemma - stabil, for høy (?) ph eller ustabil, "nesten riktig" ph?

Hei,

som jeg har vært inne på i en annen tråd, har jeg kranvann med KH=0 og pH=6,7. Den lave KH'en skaper litt bryderi fordi, etter det jeg har skjønt, blir pH svært ustabil når KH er så lav. Jeg har under innkjøringen (akkurat ferdig) eksperimentert litt med å tilsette både akvarievann og kranvann natron for å øke KH, men får selvsagt også økt pH (sprenger skala for testen min bare ved å øke til KH=3), og den øker nok litt for mye mht. hvilke fisk jeg har lyst til å ha. Den ultimate plan etterhvert er dvergkulefisk, ser noen steder at relativt høy pH kan gå greit, men stort sett er øvre grense satt til 8,0. Har hørt at pH ikke stiger til mer enn 8,3 (eller var det 8,4?), uansett hvor mye natron som tilsettes, men antakelig er jeg der allerede ved KH=3.

Noen steder anbefales å tilsette knust korall i filteret eller i sanda for å øke KH sakte, men kontinuerlig, noen steder frarådes det fordi det blir for uforutsigbar effekt. Så det høres jo heller ikke ut som noen god plan. Noen steder frarådes det på det sterkeste å "mess with the pH" ved å tilsette kjemikalier (vil tro natron regnes med her). Samtidig anbefales det at man MÅ ta affære hvis KH er lav. Og da må man jo messe med pH likevel!? Arrgh...

Så hva anbefaler dere meg å gjøre?? Er det noen som helst sjanse for at dvergkulefiskene kan leve med pH=8,3-8,4? Hvis de kan, er det jo bare å "pøse på" med natron for å få en brukbar KH, f.eks. KH=5-6. Ellers må jeg leve med ustabil og stadig synkende pH, og sikkert et heftig vannbytteregime. Nå kommer dere sikkert til å foreslå at jeg skal begynne med Malawi eller noe, men dvergkuler er et kall!! :-O WHAT TO DO!!?
Torvfilter er et godt alternativ, ellers kan du jo tilsette eikebark ekstrakt eller pH-.
Tror at hvis du søker litt så finner du sikkert noen som bruker sitronsyre pulver (Som brukes til baking) for å senke ph. Co2 er også et alternativ.
Til det Meløy sier, kan jeg bare svare : uansett hva slags syre du tilsetter, så vil KH bli "spist opp"...spiller ingen rolle om det er sitronsyre, saltsyre (eikebarkekstrakt), eller fosforsyre (eikebarkekstrakt, pH-). Da går altså vinningen opp i spinningen.

Etter min mening har du to valg :
1. Blås i den lave KH-verdien. Så lenge du holder et meget våkent øye med pH OG bytter vann ukentlig og regelmessig, så risikerer du ikke få et pH-crash (som er faren med lav KH). Da kan du bruke syre til å senke pH til ønsket verdi. Men ikke bruk en pH-senker som inneholder fosforsyre...da oppretter du et nytt og ekstra buffersystem som gjør pH-nivået veldig ufortsigbart ! Bruk "enkle" syrer som saltsyre eller eddik. Jeg bruker hvit eddik...lett å få tak i, rimelig og relativt ufarlig å hanskes med pga. at den er ferdig uttynnet.

2. Bruk buffere...Seachem Acid Buffer og Seachem Alkaline Buffer er meget bra, og fosfatfrie. Disse skal brukes sammen. Det man faktsisk gjør, er å "fjerne" den bufferen man allerede har (KH) og erstatte den med et annet buffersystem. Man må da gjøre et pilotforsøk med kranvannet for å bestemme hvor mye man trenger av hver av bufferne. Dett man faktsik gjør under forsøket, er å fremkalle et skikkelig pH-crash ved hjelp av Acid Buffer, og så bufre vannet tilbake til ønsket pH ved hjelp av Alkaline buffer. Dette er beskrevet her.
Jeg har brukt dette, og resultatet er fjellstø pH akkurat der du vil ha den, uten noen form for "bivirkninger". Men naturligvis, man må veie buffere for hver gang man bytter vann. Akkurat nå er kranvannet mitt omtrent som ditt, så jeg bruker stort sett ikke buffere np, men dette kan endre seg fort ! Med kran vann på KH=1 og pH=7.9 brukte jeg 8 gram Acid Buffer og 3.75g Alkaline Buffer til 50 liter byttevann for et stabilt resultat på pH 6.6. Men bufferne koster penger, så klart.
SilverShaded
Til det Meløy sier, kan jeg bare svare : uansett hva slags syre du tilsetter, så vil KH bli "spist opp"...spiller ingen rolle om det er sitronsyre, saltsyre (eikebarkekstrakt), eller fosforsyre (eikebarkekstrakt, pH-). Da går altså vinningen opp i spinningen.

Ser man det, var ikke klar over at syrene etser bort Kh.
Da må jeg nok beklage, så må TS bare se bort fra mitt innlegg og bruk det SilverShaded Skriver. Det hadde jeg gjort!
Joda Meløy, hvis du tenker deg om så visste du dette. KH er basert på hvor mye HCO3- ioner det fins i vannet (CO2- - også, men dette er minimalt i forhold). Hva skjer da hvis du tilsetter syre ? Jo...syre vil si at du tilsetter H+ ioner, som f.eks saltsyre som vil spaltes i H+ og Cl- hvis du tilsetter det i vannet. Og da får vi følgende reaksjon:
HCO3- + H+ = H2CO3 (Karbonsyren H2CO3 brytes ned til H2O+CO2-gass.)

Bikarbonat-ionene (HCO3-) som gir deg KH blir altså "spist opp" av syren
Nå er altså pH i kranvannet bare 6,7, så jeg har ikke noe behov for å senke den, snarere tvert imot. Med pH 6,7 er man helt i nedre grenseland for hva jeg ønsker. I karet vil pH bli enda lavere, og røttene bidrar jo ikke akkurat positivt i den sammenhengen. Så "nesten riktig" pH i overskriften var jo faktisk helt misvisende... Men pH over 8, som jeg får ved heving av KH til 3, er for høyt igjen. Så her er det små marginer, og ikke mulig å holde pH innenfor ønsket område uten å foreta seg noe.

Jeg kan selvsagt bruke natron i mindre mengder for å få hevet pH og KH bare litt (fx få KH opp på 1,5), det blir nok det jeg må prøve på framover nå, ihvertfall. Føler meg fortsatt litt usikker på hvor mye som skal til før pH synker i karet og hvor fort det skjer, akkurat nå som innkjøring er ferdig og Salmi gis hver dag, tar det bare et par dager før 3 KH er brukt opp og pH kræsjer (skjedde i forigårs igjen)... Men nitratproduksjonen er jo også ekstremt høy nå, byttet 60 % vann tirsdag, og i går var NO3 oppe i 60 ppm igjen, så jeg byttet i dag 80-90 % vann. Puuuuh, litt jobbigt, hehe... Har kjøpt meg sånn Eheim compact for å pumpe vann opp i karet med, funker flott det, da

De Seachem-produktene du nevner, Silvershaded, høres jo veldig interessante ut, og de skal jeg ihvertfall sjekke ut om kan gjøre livet litt enklere. Lærer alltid noe nytt av deg, Silvershaded!

En lite flisespikkete spørsmål på tampen: i JBLs KH-test tilsvarer 1 dråpe 1 dH. Men skal man telle med første dråpe? (Mener å ha lest at dersom vannet blir gult med første dråpe, så er KH 0 og ikke 1? Da må jo egentlig 3 dråper bli KH 2? Eller??)
Ja, beste løsning er nok å bruke natron med smergel og omhu, slik at du får akkurat den pH du vil ha. Nå må du bare få ned nitrat-nivået til 10-15, så kan karet starte på modningsprosessen.

Som du sier, nitritt-omsetningen har vært ekstrem den siste tiden, noe som bidrar til at pH synker fort med så lav KH. Men du får jo virkelig sett hvorfor og hvordan dette med pH-crash fungerer Dette vil roe seg ned når karet kommer ned på normalt omsetningsnivå. Karet vil stabilisere seg etter hvert, men det tar tid. Mitt "store" mallekar ble satt opp helt i begynnelsen av november, og det er ikke stabilt enda. Regner med at det tar minst et halvår før vi begynner å snakke om 'etablert'. Men der har karet veldig lav omsetning, da (for lite fisk).

Hva slags kuler er det egentlig du skal ha ?

Syns Seachem gjennomgående har gode produkter, særlig når det gjelder vanntilberedning. Og jeg er normalt ikke noen tilhenger av unødige kjemikalier i akvariet, men stø pH er gull verdt syns jeg. Det tar meg akkurat to minutter å veie ut bufferne ved vannbytte, så ikke er det noe bryderi heller, når man først har gjordt pilot-testen og regnet ut forbruket.

Jeg teller fra første dråpe, og så kan man jo diskutere om det KH=0 eller KH=1. Eller ett eller annet sted mellom 0 og 1. Forskjellen er såpass liten at det ikke har særlig praktisk betydning.





Bare husk å bytt vann jevnlig så går det nok helt bra.Bare vær klar over hva det innebærer å ha lav kh.

edit: For JBL KH test. tilsett 10 ml vann. 1 dråpe tilsvarer nå en kh på 0,5 istedet for 1.
1 dråpe = 0,5 KH
SilverShaded
Joda Meløy, hvis du tenker deg om så visste du dette. KH er basert på hvor mye HCO3- ioner det fins i vannet (CO2- - også, men dette er minimalt i forhold). Hva skjer da hvis du tilsetter syre ? Jo...syre vil si at du tilsetter H+ ioner, som f.eks saltsyre som vil spaltes i H+ og Cl- hvis du tilsetter det i vannet. Og da får vi følgende reaksjon: HCO3- + H+ = H2CO3 (Karbonsyren H2CO3 brytes ned til H2O+CO2-gass.) Bikarbonat-ionene (HCO3-) som gir deg KH blir altså "spist opp" av syren :-)

JA, når du sier det, så er det jo faktisk logisk.
Senking av ph
Litt forundret over at ingen nevner det, men Co2 er jo den vanlige "riktige" måten å senke ph på uten å påvirke kh.
Sprak
Litt forundret over at ingen nevner det, men Co2 er jo den vanlige "riktige" måten å senke ph på uten å påvirke kh.

Det er nevnt.

i går kl. 20:26 av Meløysaltvann ... ... Co2 er også et alternativ.
Det er jo forklart ut i fra ligningen over. Tilsetter man CO2, dannes det karbonsyre, altså går pH ned.
Javisst, der var det nevnt ja. Vil bare gi tommel opp for det iallefall. Når det først er igang med trykkflaske og tilbehør er det en veldig stabil og enkel måte å kontrollerer ph akkurat der du vil ha den. Og samtidig holde kh oppe. Og plantene, det er jo bare en divisjon opp på hvor pene de blir.
Joda, CO2-tilsetning er vel og bra, det. Men med kvalitetsutstyr, flaske(r), manometer, ventiler, injeksjonsutstyr og ikke minst pH-controller, blir det også en svært dyr metode. For dem med spesialinteresse i planter er det aktuelt, men for en "vanlig" hobbyakvarist blir det litt ekstremt.
Jeg er iallefall en vanlig hobbyakvarist som syns de 2000,- kronene er vel verdt det. Men for å ikke starte en vanlig "akvaforum-kjekleri-debatt" takker jeg for meg i denne tråden.
Var da ikke ment som kjekling...bare en mening
Men 2000 kroner er vel bare nok til et billig-anlegg med engangsflasker, vil jeg tro. En pH-controller alene koster nesten den summen...
Joda, jeg har selvsagt også fundert på dette med CO2, men slik jeg har forstått det er det både kostbart og avansert for nybegynneren. Jeg har nok å lære fra før, så CO2 blir litt mye nå, føler jeg. Pluss at jeg har investert myye i min nye hobby allerede, og begynner å måtte sette strek for innkjøp nå. Men kanskje i framtida? Tviler ikke på at plantene blir fine! Og planter er også gøy
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap