Hekta på kulefisk (side 6)

Kanskje den bare hadde litt trøbbel med skallskifte ?
Går det an, altså? Høh, snodig!
Et kjent problem der ja men næring/lys mangel kan heldigvis gjøres noe med.
Asiatiske
Sannhetens time har kommet - jeg kan ikke lenger ha sullene i 30-literen. Nitritt og ammoniakk har ikke vært målbare på flere uker, men jeg feiler fullstendig med å holde pH stabil. Da jeg målte i går sprengte pH skalaen - i sur retning... Det utrolige er at sullene lever og vokser, mens "enkle snegler" som posthorn og damsnegler dør som fluer. De to filtrene har nok jobbet på spreng med å bryte ned avfallet fra døde snegler, med pH-dropp som konsekvens. Jeg har jo ikke matet hardt heller i det siste. Nå er det ihvertfall nok, jeg får ikke til dette karet. Jeg må ta gradvis pH-økning nå, og samtidig må jeg sette opp 63-literen og få sullene over dit. Så da blir det plan A likevel for det karet. Farvel Lille Sør-Amerika, og god dag Lille Sulawesi!

Jeg har blitt interessert i biotopakvarier, og prøver nå å gå for planter fra samme region som kulefiskene kommer fra i 112-literen. Det blir jo langt fra et ekte biotopakvarium, men det er gøy å legge litt ekstra arbeid i å finne noenlunde steds-matchende fisk og planter. Rødlig sand og stein er jo også ganske riktig da, flaks!

Da kan jeg like gjerne gjøre det samme med 63-literen, så blir det morsommere å dedikere den til sullene. Jeg har fått en link med fine eksempler på indonesiske vanndyr og -planter. Kanskje det også er mulig å finne fisk som kan gå i såpass spesielle vannverdier (høy pH, lav/moderat GH, høy temp)? Jeg har prøvd før, men fant ikke noe. Jeg får lete igjen. Denne, Celebes regnbuefisk, hadde vært perfekt, men akvariet er for lite.

Og så får jeg spare den sør-amerikanske biotopen til jeg blir pensjonist. Da skal jeg ha et diiiigert akvarium med bl.a. sør-amerikansk kulefisk (SAP) og andre Amazonas-fisk, og vakre sverdplanter. Bare vent, det blir flott! Kanskje blir det jeg som finner ut hvordan man skal få SAP til å formere seg i fangenskap. Haha, det er lov å drømme, vel! ;-D
Det karet høres jo ut som et perfekt hjem for sulawesi-reker (kardinalreker)
Uææææ, ikke lur meg til å prøve det, det kommer ikke til å gå bra! (Jeg er MEGET fristet til å være litt gær'n...)
Cat-fight i kulekaret
Det må jeg ikke glemme å nevne. På fredag ble Tjukkebolla angrepet av Pene Marlene. På avstand så jeg til min forskrekkelse at Pene Marlene uprovosert beit seg fast i sida på Tjukkebolla. Det så helt merkelig ut, angriperen bare skjøv det tilsynelatende livløse offeret bortover! Tjukkebolla var helt passiv, inntil hun i relativt sakte kino blåste seg opp til en trillrund kule. Pene Marlene slapp da taket og svømte sin vei, mens Tjukkebolla fikk normal kroppsfasong igjen. Etterpå hadde hun en hudflik som sto ut på ene sida - et sår. Pene Marlene så ut som hun "tygget" i flere minutter etterpå. Lurer på om hun syns Tjukkebolla smakte godt eller vondt...? Må si jeg er overrasket over utviklingen til Pene Marlene, hun har blitt ganske frampå siden hun var mørk og rar og gjemte seg oppå varmekolben for en tid tilbake. Jeg håper ikke hun blir noe tøffere nå...

Det er ikke bare-bare med kulefisker, men slik oppførsel er ikke hverdagskost, heldigvis. Bank i bordet...
Sulawesi-biotop
Jeg har sett litt på bilder fra innsjøer på Sulawesi - Poso og Malili-systemet (Matano, Towuti, Mahalona, m.fl.). Det er beige/grå sand og/eller store og mindre stein i flere farger (ofte salig blanding). En god del røtter/trær ligger i vannet. Vannet er ofte ganske klart og blått/turkis. Lite planter: noen gressliknende bunndekkere (Eleocharis, Eriocaulon), alger (Chara), moser (Anthoseros), og et par større planter: en med svært krøllete blader i en rosett (Ottelia mesenterium), og en med store, brede blader - den finner jeg ikke noe navn på. Under noen linker til sider med biotopbilder:


Fra Practical Fishkeeping - her og her
Dennerle
I et forum

Ja, og så må nevnes at pH som regel er over 8, GH rundt 5-6-7, temperatur 27+.
Du tok tipset, ja...du er jamen flink til å samle info når du begynner med noe Det skal selvsagt sies at kardinalreker ikke er det enkleste å få til, men har du vann til det går det an å prøve ? Litt av en utfordring !
Ja, det er visst min store hobby å samle info om naturen! Helt siden jeg var barn har jeg drevet med det i ulike sammenhenger. Nå har dette behovet for å vite "alt" manifestert seg i akvariehobbyen, tydeligvis :-P

Reker og snegler fra Sulawesi hører jo egentlig sammen, rekene lever etter sigende av slimet som sneglene skiller ut - et slags symbiotisk forhold, mener noen. Jeg hadde ikke nølt med å sette igang et slikt prosjekt hvis prisen på de rekene hadde vært mer overkommelig... Jeg har ikke helt vann til dette, men vann kan fikses, selv om det synes vanskelig å få til i nåværende sneglekar. Til Sulawesi-reker og -snegler har de dette middelet - kanskje det har noe for seg? Eller kanskje de du driver med fra Seachem er et alternativ?

For noen måneder siden spurte jeg etter litt info om kardinalreker på et forum, og fikk "streng" beskjed om at dette ikke er noe for nybegynnere, så jeg slo det fra meg. Samme beskjed fikk jeg jo forsåvidt den gangen jeg startet med kulefisk også...! ;-D Men jeg tror kardinalreker er ganske mange hakk vanskeligere enn dvergkulefisk.
Haha...du er mye like meg, graver etter alt av informasjon
Sulawesi minerals er spesielt tatt frem til dette bruk, så tror ikke du får noe bedre. Mener det finnes et ennet lignende produkt også, men kommer ikke på det i farten. Du kunne jo sende en liten PM til Lars Jamne, han driver med kardinaler, tror jeg...hjelpsom også.

Å jada, jeg husker godt hvem som advarte deg mot kulefisk for en nybegynner...husker at vedkommende talte for døve ører.. heheheh..
Hahahah, ja! Man kan ikke være flink pike alltid...

Ja, godt mulig Lars Jamne driver med kardinalreker, han kan mye om både reker og snegler, har jeg skjønt. Kjøpte ganske nylig noe artig "repashy" rekefôr av han.
De tjukke magers mysterium
Dvergkulefiskene er litt rare i dag. Da jeg kom hjem fra jobb, hadde de store, runde mager, selv om jeg ikke hadde fôret dem kvelden før. Tjukkebolla, Rasende Robert og Lillegull svømte sammen, fram og tilbake, fram og tilbake. De pleier ikke det. Rasende Robert pleier å jage de to andre... Lyda og Pene Marlene hoverte i jaktposisjon over sanda på ett og samme sted, leeeenge. Akkurat som om de registrerte at det var noe interessant under sanda der, noe spiselig, f.eks. en sandsnegle.

Jeg fikk litt angst for at kulene skulle ha spist en reke eller to, særlig ettersom det lå et tomt rekeskall på en seng av mose. Rekene er jo ekstra sårbare etter skallbytte. Alle rekene viste seg heldigvis å leve i beste velgående. Men hva er det kulene har spist, da? Jeg kan ikke se et eneste snegleskall noe sted, så snegler kan det neppe være. Kan det tenkes at damene har magene fulle av egg, da? Men hvorfor alle samtidig i såfall? Og Lillegull (hannen) er like tjukk som damene i dag. Nei, det må være noe annet. Jeg målte også vannverdier i dag siden jeg syns de oppførte seg så snodig - alt vel. Kanskje har vannbyttet i går noe med saken å gjøre? Men hva er greia?? Noe tilsvarende har også skjedd for en stund siden, jeg fant aldri ut av det. Da ble de normale igjen etter et døgn eller to...

Ellers tror jeg det er en pakke på vei fra Aquaristikshop nå, sist sett hos DHL i Tyskland! Nå blir det Eheim-filter til 63-literen, og jeg har bestilt diverse tester og test-refill, og noe mer som jeg i farten ikke husker hva er :-P Og i dag har jeg kjøpt en 3-pakk med timere, så jeg kan få orden på lystida i kulekaret igjen. Det har forøvrig ikke vært noe stort problem uten timer, slår man på etter jobb og slår av ved sengetid, så blir det noenlunde rett.

30-literen er på rett kjøl igjen med pH. Jeg økte pH over flere dager (med natron), og til dels ganske store sprang også. Det ser ut til å ha gått bra, syns faktisk rili-rekene har fått skarpere farger igjen. Jeg ser fortsatt rekeyngel, det er vel et godt tegn. Jeg får følge godt med - bør kanskje gjøre alvor av å kjøpe slik pH-penn.
Gsp og sap i dyrebutikken
Jeg var innom dyrebutikken på Alna i dag og kjøpte et nytt lysrør til 63-literen. Mens jeg vandret rundt blant reolene, fikk jeg øye på en gjeng vimsete fisk som jeg snakker litt for mye om for tida: sør-amerikanske kulefisk! Og ved siden av dem, fire grønne kulefisk! Aaaaaiii!! Så nusselige skapninger, å nei, å nei, å nei...! Jeg kjente fort et visst behov for å ta med meg alle sammen hjem. Huff! Da jeg kom ut av butikken, var det med et lysrør og en pose med 3........ amanoreker!

(U)heldigvis vet jeg hva disse uimotståelige fiskene krever. Stakkars meg... Men jeg fikk festet dem på film, så da kan jeg se på dem av og til X'D
Med fokus på Indonesia og Osceania
Det er mye snakk om litersyke her på forumet nå til dags. Det er vel noe mange av oss lider av. Siden jeg velger å nøye meg med de akvariene jeg allerede har, retter jeg fokus mot å lære mer om arter jeg finner spesielt interessante. "Tema" for denne uka har vært arter fra Indonesia og Osceania, ettersom jeg har intensivert jakten på samboere til sulawesi-sneglene mine. Familiene som har fanget min oppmerksomhet, er blåøyer, gobier og halvnebb. Til 63-literen med sullene har valget falt på blåøyer (Pseudomugil), da jeg her finner arter som er små, lever i ferskvann, og har de rette kravene til vannverdier og temperatur. Det blir P. furcatus, eller P. ivantsoffi (se denne tråden).

Halvnebbene er jo artige og søte med sin pussige kroppsfasong, men jeg har ikke nok plass å tilby de mest aktuelle (f.eks. wrestling halfbeak - det kunne kanskje gått, men 70-80 er egentlig minstestørrelse). Gobiene er også morsomme, grumpy "bulldogger", f.eks. humlefisk, men her syns jeg det er vanskelig å finne ut om de virkelig kan leve i ferskvann hele livet, samtidig som det er en mulighet for at de spiser snegler: Sebra Sulawesigoby spiser jo suller, så hvem vet hva de andre gobiene kan finne på?

Tilslutt link til en fin [URL=http://www.fishtankcafe.com/documents/Tylomelania%20(Snails%20with%20Charm)%20-%20Article%20by%20Hans-Georg%20Evers%20of%20Amazonas%20Magazine.pdf]artikkel[/URL] om sulawesi-snegler - her lærte jeg noe nytt, nemlig at endel av artene faktisk lever i kjølig vann. Men mine oransje fra Poso-sjøen skal ihvertfall ha det varmt.

PS, "note to self" - jeg bør vel egentlig endre litt på profilen til Sulawesi-snegl i skalldyrbasen, da jeg syns opplysningene er noe mangelfulle.
Mens vi psyker oss opp...
... til vannmålinger: legge ut noen bilder.

1) Creeping moss tar kvelertak på Pistiaen!
2) Wiiiiiooowii! Kulene surfer på byttevannet som pumpes inn.
3) Hjelp...
Vannverdiene var stort sett helt som vanlig/som forventet: pH = 7,0-7,1, KH = 2, GH = 5, NO2 = 0, NO3 = 3, PO4 = 0,3, Fe = 0,3, Mg = 3-6, K = 7 (?). Fe litt høyere enn den har vært etter vannbytte før. Så var det å servere kongen og dronningene mat. Dronning Rasende Robert er litt på hugget nå, ser jeg.
Gammelt agurknytt
En gang i tida hadde jeg en tråd om et mystisk fenomen jeg egentlig aldri har fått noe klart svar på. I dag ryddet jeg i et skap, og fant en gammel avis jeg har tatt vare på. Der var det en liten artikkel som er så latterlig at jeg bare må poste den her, selv om det også er ganske pinlig! Her har journalisten gått i e-post-arkivet til kommunen og laget en sak av en "uferdig" e-post-kommunikasjon mellom en "akvarist" (gjett hvem) og vannverket. Dagen etter at dette sto på trykk, fikk jeg vite om det via kolleger som satt og LO og snakket om det da jeg kom på jobb. "Der kommer jo akvaristen!!" Herlighet... Skal si jeg lo godt jeg også! Etterpå ble jeg imidlertid ganske irritert over at det går an å "misbruke" kommunikasjon på denne måten, og lage en så teit ikke-sak av det. Den avisa må ha hatt lite å skrive om! Må bare le og riste på hodet :-P
Er det mulig ?? Kan virkelig en journalist fritt browse i kommunens e-poster ? Du snakker om provins-avis...


Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap