Innspill til oppgradering, akvaforum. (side 2)

Meløysaltvann
... Det bør være delt inn i forskjellig kategorier. La oss si feks 4 kategorier. 1. Går godt sammen med... 2. Passer mindre godt med... 3.passer IKKE med... 4. Andre har den sammen med...

Veldig enig i at dagens ordning med "Akvarievenner" nok medfører flere problemer enn den løser...
De fleste varianter av dette kan for meg ser ut som noe lettvinte løsninger for å dekke behov hos "akvarister" som kanskje aldri leser en bok, heller ikke en artikkel, og som er klar på at de ikke er særlig interessert i fisk, men mer ser på et akvarium som en interiør-gjenstand som skal dekke "pynte opp" behov.
Noen vil nok uten slike løsninger kanskje klage på at ingen gir helt klare garantier for at for eksempel en spesiell fiskesammensetning vil "fungere".

Om individer fra forskjellige arter skal kunne leve godt sammen, er vel noe av det mest komplekse man kan studere.

Eksempelvis kan sannsynligheten øke for at en eller flere fisk av art X kan leve et godt liv sammen med fisk fra art Y
- dersom leveområdet er et minimum ... antall liter stort akvarium,
- dersom den ene arten kun består av et kjønn eller ungfisk,
- dersom den andre arten ikke består av mer enn ... antall par,
- dersom det er mye flere skjulesteder enn antall (underdanig) fisk,
- dersom vannets parametere er optimale for begge artene,
- dersom maten gis på flere steder samtidig slik at alle får, og at det gis mat som passer for begge artene,
- dersom den ene arten gis så kraftig og rikelig mat at den ikke begynner å se på sine medbeboere som potensielle munnfuller,
- dersom disse artene representeres av fisk fra nære eller samme lokasjoner, som derfor lever sammen i naturen, og som derved snakker felles språk (forstår at en type halevifting er en kraftig advarsel og ikke invitasjon til nærhet),
- dersom deler av karet har mye mindre vannbevegelse enn andre deler,
- dersom revirgrenser er bygget opp og innredningen gjør slik at ikke alle fisker ser hverandre hele tiden,
- dersom artene og de enkelte kjønn settes inn i karet i en bestemt rekkefølge (for eksempel ikke slik at en hann rekker å erklære hele karet som sitt eget revir og vil kverke alle som befinner seg i det som ikke tilfeldigvis skulle være ei leksklar dame...)
- dersom ingen av artene representeres av enkeltindivider som er spesielt aggressive eller sarte,
- og dersom en eventuell tredje og fjerde art ikke vil okkupere områder eller forhold, eller har en atferd eller signaliserer hendelser / sinnsstemninger ( for eksempel sender ut "stor fare"-feromoner i vannet) som gør at X og Y flyr i tottene på hverandre...

Forskning har også vist at et enkelt individ fra en art kan ha vidt forskjellig holdning til hvert enkelt av to individer av en annen art, for eksempel dersom de har møtt hverandre før!

Slik kan man jo fortsette å ramse opp ulike forhold som kan påvirke om individer fra to eller flere forskjellige arter fisk kan leve godt sammen, veldig lenge.
Noen ganger vil det kanskje være nok at et av punktene avviker, for at det IKKE skal gå bra, helt ukjent for den som gir rådet om å sette de sammen fordi "alle stortrivdes her" (av en eller annen grunn fortelles ofte slike glad-historier i fortid....).

Utfordringen er kanskje å formidle så mye kunnskap, erfaring og holdninger, på en slik måte at den opptas med glede, at flere som har fisk i akvarium begynner å se på fisk som kompliserte levende vesener, og forstår at det ikke finnes arter som går godt sammen, i et så lite rom som et akvarium er, helt uavhengig av alle andre variabler.
Forhåpentligvis vil da enda flere spørre seg hvordan forholdene kan tilrettelegges slik at alle fiskene har det bra, og best mulig, i stedet for om fargene på fiskene i de ulike sjikt av akvariet står til den nye tapeten.

Very well said, TomC !
Jeg tror mange, spesielt "pynteakvarister", har veldig vondt for å forstå at det ikke finnes noen klare og endelige svar på hva som fungerer, og at det til og med setter visse krav til fisk, antall, karstørrelse, innredning, vannverdier osv. hvis det i det hele tatt skal ha en sjanse til å fungere. Og at overlevelse i seg selv ikke er noe mål på at det "går fint".
Skulle ønske søkefunksjonen i plantebasen fungerte bedre. Sånn som det er nå så kan jeg feks oppleve å søke på planter opp til 15 cm og få opp forslag på både lotus og stor vallisneria :-P
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap