Vann som skummer (i akvarium under innkjøring) - hva skjer?

Jeg holder på med å kjøre inn et filter i en 30-liter. Her om dagen åpnet jeg diffusoren eller hva det heter, gikk min vei, og da jeg kom tilbake etter et par timer, var det 4-5 cm hvitt skum på vannoverflata! Og nå, når jeg skal teste vannet for NO3, da skal jo glasset med vann ristes hardt, skummer det så mye at jeg ikke kan sjekke fargen på testen ovenfra... Hva kan dette være?? Jeg har ikke hatt noe såpe oppi der, selvsagt, bruker bare utstyr som aldri har vært i kontakt med såpe. Jeg tilsetter Salmi (den uten såpe, såklart), og driver med økning av pH og GH vha. natron og GH+/TH+. Det er noen steiner der, ei redmoor-rot, gaffelmose, hornblad og noen sånne bregneflyteplanter. Endel pestsnegler. Ser at det har utviklet seg noe ørsmå brune alger e.l. på glasset også (etter at en luring lot gardina være fratrukket hele dagen, så sola sto rett inn i karet), og vannet har de siste par dagene vært veldig grågrumsete/uklart. Men skummingen begynte før det.

Hva kommer dette av, og hva bør jeg gjøre?
Hjelp...?? Hvis det er såpe, må jeg starte helt på nytt og kaste alt som er i karet?
Høres ikke ut som dette har noe med såpe å gjøre, siden du er klar over den problematikken.
Tror heller at du har fått en bakterieoppblomstring i karet, siden du sier vannet ser grått og grumlete ut. Dette kan gi en slik bobling/skumming når du pisker inn luft. Bytt mye vann, og ikke tilsett ekstra luft.
Tusen takk for svar, Silvershaded. Da prøver jeg massive vannbytter først og ser om skummingen avtar. Bare problemer med disse sneglekarene mine, like før jeg gir opp!
Neida, du gir kke opp...du tar utfordringen
Det er stort sett slik at alt lettere går galt med sånne små kar. Men dette retter seg nok til, tenker jeg. Bruk lagret vann når du bytter, og bruk heller litt lave nivåer med Salmi (2-3ppm). Pass på pH, og vær nøye med alle målinger/tilsetninger.
Ok da, jeg skal holde ut... Selv om jeg i dag målte NO2=0,2 i sneglekaret som IKKE er under innkjøring (massivt vannbytte gjennomført nuh), mens NO2 har falt til 0,05 i det skummende innkjøringskaret!? Gaaah, full forvirring! Temperaturen var jo også ute av kontroll i skummekaret i noen dager i begynnelsen, ettersom varmekolben som fulgte med karet ikke hadde noen fungerende termostat - plutselig var det 32 grader oppi der! Små kar + små innvendige filtre = noe forbaska herk...
Hehe...ja, det er jeg enig i...den kombinasjonen kan lage litt hodebry
Hva har du på bunnen i disse karene, da ?
I den minste er det rådasand (0,8-1,2 mm), og i skummekaret er det en svartgrå Dennerle-sand (0,7-1,2 mm) som er beregnet på reker, men skal ikke påvirke vannverdiene. Begge ble skylt godt før bruk.
Tilfeldig bekjentskap
© Atle Abel Salvesen
Reklame for plussmedlemskap