Plantene sturer - hvor starter jeg? (side 6)

Målte her og nå og fikk:
GH=5 dråper
Mg=1-2 mg/l

Yep. Mg-testen har ikke gått ut på dato...
SilverShaded
GH er jo (i praksis) summen av Ca++ og Mg++ ioner. JBL-testen måler tyske hardhetsgrader ja....1 GH tilsvarer 17.8 ppm ioner. Mg-test har jeg ikke...mye mulig den bruker ppm. Noe stemmer ikke her, ikke sikker på hva (med mindre GH/TH+ ikke har den sammensetningen den skal). Hmmm...en mulighet er jo at GH-saltet er riktig, men forbruket er stort. Test neste gang du bytter vann...mål opp ti liter akvarievann i en bøtte og sjekk GH og Mg. Øk GH med en kjent størrelse med Noraq-saltet, og kontrollmål.


Dette svaret fra deg har jeg ikke sett før nå, rart... Mg måles i mg/l, ja. Det står overalt, på fargekartet osv. Det er ikke en titreringstest, den har tre reagenser som tilsettes med ulikt antall dråper og med risting imellom, og står i 1 minutt før avlesning.

Jeg testet Mg i det andre akvariet før i dag, og der var Mg 0-1 mg/l. Der skal GH være ca. 9, men den var bare 5 nå. Her går nok en god del Ca og Mg til snegleskall og Vallisneria.

Jeg prøvde også å røre ut litt GH/TH+ i et glass vann, og fikk mye rødere utslag på testen, men ikke maks utslag - unøyaktig såklart, med altfor høy konsentrasjon og blakka vann, men det var bare for å se om testen reagerer (NH3-testen fortsatt friskt i minne...), og det gjør den. Den kan jo likevel være feil, såklart.

Jeg skal prøve å teste som du foreslår i morgen. Dette her er jo ganske merkelig, enig. GH holder seg konstant på 5 mellom vannbyttene i kulekaret, som om det enten ikke blir brukt noe særlig, eller at det frigis like mye som det brukes - men fra hva i såfall? Jeg syns det er rart hvis forbruket skal være stort av bare Mg og ikke Ca?
At du ikke så det skyldes nok at vi skrev hvert vårt svar på akkurat samme tid, og mitt havnet foran ditt, nederst på siden

Riktignok er "fordelingen" av GH ikke lik for Ca og Mg (Ca har større atomvekt enn Mg), men jeg syns likevel forskjellen er for stor hos deg. På den annen side...for å finne ut av dette med sikkerhet, må man ha en Ca-test også. Jeg har ikke brukt det, men det kunne vært interessant å prøve. Jeg har for enkelhets skyld regnet at de bidrar like mye til GH og dosert Mg deretter, selv om jeg vet det er feil. Men på den måten blir det heller for mye Mg enn for lite. Tror jeg skal prøve å kjøpe en Ca-test som fungerer i ferskvann, jeg vet Nutrafin har en som kan brukes.
Kan det tenkes at dette har med løseligheten av Ca- og Mg-saltene å gjøre? Det blir ofte igjen litt uløst materiale i vanndunken, og jeg har ikke brydd meg om å få det med siden GH ligger der den skal. Nå vet jeg ikke hva GH/TH+ består av, men hvis det er CaCl2 og MgSO4, så har muligens sistnevnte lavere løselighet, og kanskje den blir liggende igjen? Bare en teori, dette vet jeg lite om...
Vedrørende dette med innholdet i Noraq GH/TH+ hadde jeg en mail-utveksling med veterinær Evert Jor hos Noraq. Det er ikke klorider i produktet (det var han veldig klar på), såvidt jeg forsto var det kun sulfater.
Løseligheten av kalsiumsulfat ligger på 2.4 g/l...jeg vet ikke hvor mye vann du bytter, eller hvor mange gram du bruker ? Magnesiumsulfat har over 10 ganger så stor løselighet, så det er nok i så tilfelle kalsiumsulfat som ligger igjen i vanndunken.

Det er bl.a. derfor jeg syns det er behagelig med flytende mineraler...de bare blander jeg i en liter akvarievann og fordeler rett i karet. Men de er litt udrøye, da...særlig magnesium. Flasken på bildet er den jeg bruker, ja.
Jøss, greit at noen sjekker, heheh! Ja, jeg skulle gjerne slippe å bruke det GH-saltet, så jeg får bare bestille flytende nå. Hvis du tilsetter ekstra kalium, bruker du da K2SO4 eller noe flytende av det også?

Jeg tilsatte i dag ca 7 g GH/TH+ til 50 liter vann. Da får vi se hvordan dette går i morgen kveld.

Blir helt matt av å mislykkes sånn med dette her, altså. Ceratopterisene jeg satte inn har begynt å bli dels brune, flekkete og visner... Javabregnene må jeg ta ut i morgen, for de er så godt som helt ødelagt. Snart ingen planter igjen
Jeg liker å sjekke opp aktuelle produkter hvor produsent ikke oppgir innhold, anbefaler ikke noe jeg ikke vet hva er, og/eller bruker selv.

Kaliumsulfat syns jeg det er helt greit å bruke i tørr form, det er jo ikke så mye som skal løses opp, og ikke hver uke. Det burde heller ikke by på noe slags problem å løse opp 7g GH/TH+ i 50 liter vann !

Har bestilt meg et TDS-meter nå...har tenkt å gjøre noen forsøk og tester på dette området, vil gjerne finne litt ut av hvor mye jeg egentlig påvirker TDS med det lille jeg tilsetter av Prime og gjødselstoffer. Vil også gjerne vite hvordan TDS endrer seg i løpet av tiden mellom vannbyttene.

Fatter ikke dette med plantene dine. For å angripe det fra en annen kant : remind me hva du har på bunnen og hvor tykt..?

Nå er'e senga her, men bunnlag er rådasand 0,8-1,2 mm, 4-5 cm ca. Har også hatt laber vekst på en flyteplante, den kom seg veldig da jeg flyttet den til rekekaret. Mose på røtter vokser flott hos rekene, og elendig hos kulene. Skjønner null... God natt!
Målte nå i vann fra dunken med 50 liter byttevann tilsatt 7,2 g GH/TH+ for nesten et døgn siden. GH=5, Mg = 2. Helt i tråd med hva jeg målte i akvarievannet i går. Så her er det fortsatt noe muffens med Mg-test og/eller GH/TH+, evt. er akvaristen helt evneveik og overser et eller annet...

Jeg har bestilt Easy-life Mg og Ca i dag, fra Zoopermarked - det er allerede på vei. Og har plantet noe Hygrophila polysperma for å se hva som skjer med dem. Skal si det koster å være desperat og på villspor, haha!
Ja, noe er klart galt her.
Du har altså 89 ppm hardhet (GH=5). Av dette er bare 2 ppm magnesium. Sammensetningen burde være 17-18 ppm magnesium og resten kalsium. Dette ville vært 4:1, og dessuten 1GH. Kan ikke begripe at det skulle være noe så rav ruskende galt med det regnestykket ?? Det er mulig at Mg-testen måler 2 ppm regnet som fritt magnesium (har ikke vært i stand til å finne ut det)...i så fall har du drøyt 8 ppm regnet som CaCO3, og det er uansett ikke nok ! Tyder mer på at Noraq-saltet ikke har den sammensetningen som påståes.

En annen ting jeg kom til å tenke på, er at kar som har virkelig lav GH GH=1 f.eks.) kanskje skaper kalsium- og magnesium-mangel hos fiskene våre, noe som vil gjøre at yngel f.eks. vokser langsomt og ikke blir så sunne som de burde være.
*løper avgårde for å teste GH*
Allright, da har jeg gjort en test til.

Akvarievann i kveld, etter vannbyttet i går: GH som før regner jeg med, Mg 1-2, kanskje nærmere 2. Altså akkurat som i går.

Bøtte med 10 liter vann fra springen, tilsatt 1,67 ml Easy-life Magnesium: Hvis jeg har regnet riktig, skal det være 5 mg/l Mg i bøtta. GH målt til 1-2, Mg = 3-6 (som vanlig utrolig vanskelig å skille fargene, men nærmere 3 enn 6 tror jeg).

Så, hva skal nå dette bety??
Ser ut til å stemme bra...5 mg/l Mg++ tilsvarer 20 ppm som "CaCO3", som igjen tilsvarer drøye 1 GH. Du har altså brukt halvparten av eksemplet som står på flaska, og det ser greit ut å bruke i karet. Det gjør meg ihvertfall sikker på at JBL-testen måler fritt Mg++ og ikke som helt karbonat.
Men bekrefter dette at Mg-mengden i GH/TH+ ikke er det den gir seg ut for å være? Stemmer det at jeg i teorien skulle målt Mg til ca 6 ppm i akvariet når GH er 5 og forholdet 4:1?

Jeg legger ihvertfall bort det Noraq-pulveret nå, og bruker de nye fra Easy-life. Om plantene får det bedre av den grunn, gjenstår å se.
Jepp, du burde hatt 5mg/l også med Noraq-saltet.
Her er nøyaktig hva herr Jor sa : "Som det er beskrevet på pakken vil omtrent 20% av tilført totalhardet skyldes produktes innhold av magnesiumioner."
Dette stemmer jo ikke...dine målinger viser noe annet. Det som kan tenkes er at han snakker om et vekt- eller volum-forhold i blandingen, jeg vet ikke. Som regel får man magnesiumsulfat som har 7 krystallvann, det kan ligge noe der. Noraq lager garantert ikke dette selv, men kjøper det ferdig og fyller i boks. Jeg vet det var en del prat om et annet GH/pH+ middel også, som ikke fikk opp hardheten men bare pH. Det var imidlertid ikke Noraq.
Den siste uka har jeg gjødslet med magnesium, 6-7 ml er tilsatt over noen dager. Jeg syns faktisk jeg ser noe forbedring nå. Ceratopterisene har delvis smeltet bort, men det kommer nye blader som ser fine ut. Hygrophilaene jeg kjøpte for en uke siden ser ikke ut til å være negativt påvirket - ennå. Og for første gang på lenge ser jeg at verdens stusseligste Hydrocotyle har fått bittelitt større blader. Noe mose og ferskvannstang ser også ut til å være "i farta" (alt er relativt...).

Det er kanskje håp likevel, selv om jeg ikke helt tør å tro det.
Kryss i taket...det er vel første gang du har brukt ordet forbedring i forbindelse med plantene dine Det hadde vært deilig om vi endelig hadde knekt koden ! Og 1 uke er ikke mye, så da ser jeg lysere på det og satser på at det går rette veien nå.
Knekke koden ja, det er et passende begrep! Hvordan gikk det med deg og GH og TDS? Jeg lurte litt på det der du skrev før en dag om veldig lav GH - hvordan kan det være negativt hvis det er dette bløttvannsfiskene er tilpasset?
Jeg hadde GH=4 i alle kar. Helt ok for mine fisker. Jeg har i alle fall gitt litt magnesiumtilsetning på forrige vannbytte. TDS-måleren har ikke ankommet ennå.

Nei, har man ekstreme sortvannsfisker bør man jo holde GH veldig lavt. MEN, det betyr likevel ikke null ! Selv disse fiskene behøver noe kalsium og magnesium, særlig når vi mater med for som ikke gir det naturlige tilskuddet av Ca og Mg som de får i vill tilstand, gjennom å ta luft- og vann-insekter f.eks. Jeg tenkte mer på mine coryer, som kan oppleve en god del endringer av vannets mineralsalter...med en GH på oppi 6-8 til tider. I den tiden de yngler, strømmer det ofte til vann med mer mineralsalter, som da hjelper til med å bygge opp yngelen.
Oppdatering på plantefronten:

Etter at jeg begynte med flytende Mg og Ca, fikk jeg en liten algeoppblomstring (ikke alvorlig, men irriterende), både grågrønne penselalger og noe jeg ikke klarer å identifisere - noe lyse, trådete greier klumpete, brunlig grums i (??), det fester seg på alle plantene, særlig gulrotgresset. Om dette har sammenheng med endret måte å heve GH på (hva er disse Easy-life-produktene egentlig laget av?), vet jeg ikke. Forbruket av NO3 og PO4 er veldig stabilt, måler nesten alltid det samme etter vannbytte. Lystida er nå nede på 5 timer.

Det er ellers en glede å se at én plante vokser - Hygrophila polysperma (den "vanlige" - rosanervig-varianten vokser ikke like bra). Jeg har også kjøpt diverse andre planter på Kerala-lista mi, vi får se hvordan det går. Syns jeg ser antydning til at Nymphoidesen vokser litt. Litt nedsmelting av C. crispatula og L. meeboldii observeres.
Tilfeldig bekjentskap
© Alexander Nohr Kokkin
Reklame for plussmedlemskap