Gjenoppstartet akvarium med gh, kh, ph problemer

Jeg holder på å flytte et 180 L akvarium og monterer bakgrunn. Dette tok lenger tid enn antatt, og jeg hadde filter som ble stående i flere dager uten gjennomstrømning. Disse skyllte jeg nøye i springvann og satte inn igjen i akvariet da jeg på nytt fyllte det med vann.

Jeg tok en vanntest for ca en uke siden og da var samtlige verdier alt for lave! PH, Kh og Gh. Jeg helte oppi PH, Kh + og tok en ny test i dag (ca ei uke etter). Da var GH så å si ikke eksisterende i følge en strimmeltest, men Ph og Kh er akseptabelt.

Det har seg nå slik at jeg har avtalt å hente fisk i dag, og jeg har nå litt tvil om hvordan det skal gå dersom verdiene i karet er så dårlige. Jeg har slitt med synkende verdier helt siden vi flyttet hit for2 år siden. (Bor i oslo, ullevål).

Går det ann å bruke Gh+ ei uke etter Kh, Ph + når det står to ukers intervaller på pakkene når jeg ikke har fisk i akvariet? Og går det ann å innføre fisk før verdiene har stabilisert seg?

Kan kanskje nevne at jeg hadde en del røtter i akvariet også som jeg nå har fjernet i håp om at verdiene lettere kan stabilisere seg. Har kun beholdt ei rot...
Hvis filteret har stått i flere dager uten gjennomstrømming og mating, er vel filterbakteriene døde. Da må du kjøre inn på nytt eller kick-starte før du har i fisk.

Hvilke verdier for kh, GH og pH er det i kranvann og akvarievann? Hvilke verdier etterstreber du?
Kranvannet har ca 6,4 ph, ca 4 GH og mellom 3 og 6 i KH.

I akvariet synker verdiene, og etter tilførsel av Ph Kh + er ph oppe i ca 6,8-7 og Kh omtrent tilbake til kranvann verdi.

Det blir veldig ca. Siden jeg har brukt strimmelprøver og ikke dråpetest....

Jeg streber etter vannkvalitet hvor fisk og planter trives, ca 10-15 Gh, 7,2 ph, og 6-10 kh.
Hvis røttene er fra dyrebutikk, tviler jeg på at de senker pH nevneverdig, selv har jeg ikke hatt problemer med det, selv om jeg har lav bufferevne (KH) i mine kar. Men jeg kokt røttene mine i noen timer, da vil endel garvesyre og fargestoffer forsvinne. Jeg kan forøvrig ikke komme på noe annet enn selve nitrogensyklusen (nedbryting og nitrifikasjon) som kan senke pHen (bortsett fra evt syre fra røtter, og evt tilførsel av CO2 fra anlegg), så dette høres litt merkelig ut. Mistenker strimmeltestene for å gi litt feil inntrykk av situasjonen... Jeg hadde gått over til dråpetester hvis jeg var deg.

Håper noen med mer peiling kikker innom tråden!!
For det første vil jeg si at Kuledrøm har rett...stripstester er ikke noe å gå ut fra. De kan vise tildels MYE feil.

For det andre fins det ingen fasit på "vannkvalitet der fisk og planter trives". Vannkvalitet går først og fremst på vannets innhold av avfallsstoffer, særlig ammoniakk og nitrit. Inneholder vannet slike stoffer, tar det fort livet av fiskene. Så tenk mer på å kjøre inn filteret enn pH/GH/KH.

Når det gjelder de sistnevnte verdiene, pH/GH/KH, er "riktige" verdier helt avhengig av hva slags fisk det gjelder. En GH på 10-15 passer egentlig bare for levendefødere og malawi-ciklider. Jeg skjønner ikke hva som er galt med pH 6.5....masse arter som vil stortrives med det. At pH synker kan skyldes bunnlaget ditt...har du noen form for næringssubstrat ?

En annen ting er at en PH på 7.2 sammen med KH 6-10 er noe bortimot kjemisk umulig. Karbonat bufrer vannet oppover i pH, og så høy KH vil gi over 8 i pH. Hva slags fisk er det egentlig du hadde tenkt deg i dette "idealvannet" da ?
Tusen takk for svar. Jeg vil prøve å få tatt noen dråpetester i stede!

Også må jeg korrigere meg selv for å ha skrevet kh der jeg mente GH. Jeg satser på Boesemans regnbuefisk, og ville ha stor glede av om jeg kunne fått disse til å trives godt nok til å yngle (litt optimistisk kanskje i 180 L). Jeg tok utgangspunkt i fiskebasen hvor det er oppgitt følgende trivselsverdier: PH - 7,2-8. GH - 9-19 dH.
Jeg har også rød regnbuefisk, som igjen har litt andre krav. PH: 6,8-7,2 GH: 0-15dH

Jeg har bunnsubstrat med næring også ja (TMC nutrasoil). Og dette er det samme som har vært i karet i nesten 2 år. Kanskje på tide å bytte ut?
I tillegg bruker jeg litt CO2, men tror ikke det er nok til å endre vannkvaliteten nevneverdig.
Regnbuefisk er svært tilpasningsdyktige. Mange av artene lever under høyst skiftende vannforhold gjennom året, noen også med innsig av sjøvann. Så du kan nok slappe av litt og holde de to artene i samme vann.

Nutrasoil er stort sett torv, og vil senke pH. Trenger du å heve pH noe, vil soilen motarbeide deg. Da har du to valg : enten bytte til et inert bunnlag, eller bruke andre buffere enn karbonat ( såkallt pH+ er bare helt vanlig natron, altså karbonat/bikarbonat).
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap