Regnbuekaos. oppskrift på ro i karet?

Slik er stova: jeg har startet opp et 180liters kar på nytt, og hatt litt startproblemer. Det vil nå si at fiskene i karet er de som har overlevd fra før jeg tømte og startet opp på ny, og en forsiktig begynnelse på ny stim.
Jeg hadde to røde regnbuefisker ( 1 hann og en hunn) som er veldig pene å se på, men som jeg ikke tenker å satse på da akvariet er for lite for dem. Litt dårlig forarbeid før jeg kjøpte disse...

Uansett. Jeg har valgt å ha en stim med Bosmani og innførte tre nye i karet forrige uke. Nå er det 4.
4 forskremte Bosmani forvist til et hjørne, og helst ut av karet, mens den røde hannen patrulerer hele karet og jager alt han ser.
Jeg tenker at det enkleste hadde vært å fullføre stimene, da hadde han fått noe annet å tenke på, men jeg ønsker ikke egentlig å sette flere røde regnbuefisker i et så lite kar. De skal egentlig ha mye større plass. Har noen et forslag? Det er også en stim SAE men de får være i fred. Går ut fra at Bosmaniene ligner nok til at han anser dem som rivaler?

Og et siste dilemma: hvorfor er det sjeldent å finne hunnfisk i dyrebutikken? Og hvordan ser jeg dette på Bosmaniene?

Litt rotete innlegg, men det er en litt rotete situasjon også..
Oppskrift på ro i akvariet er å sette sammen fisk som faktisk går sammen. Så enkelt kan det sies.
Det gjør altså ikke dine, iflg beskrivelsen din, og det ser du jo med egne øyne.

Løsningen da er å fjerne en av de to uromomentene. Enten fjerner du hannen som leker verdenspoliti og patruljerer hele karet og anser det som sitt, eller så fjerner du den nye gruppen du satte inn. De kan sikkert leveres tilbake til butikken om du forklarer problemet.

Du er selv inne på at fiskearten er for stor og egentlig ikke passer i akvariet ditt, så jeg ser ikke helt hvorfor du tviholder på å ha en slik type fisk i karet ditt og attpåtil setter inn fler? Dersom du liker dem så utrolig godt, må du nok kjøpe deg et større akvarium Men det er kanskje ikke på tapeten med det første, så da er altså løsningen og fjerne et av uromomentene.

Dette er hva jeg har hørt:
En vanlig årsak til at man ser flest hanner av en fiskeart i butikkene, er at veldig mange amatører som skal ut og kjøpe seg fisk, peker på og velger å kjøpe kun de flotteste og mest fargerike fiskene de ser. Det er som regel hannen som er mest fargerik og flottest, og da blir hunnene gående usolgt igjen. Derfor har grossistene og storskala-oppdretterne begynt å shippe ut bare hanner i mange tilfeller, fordi det selger. Det er jo salg de lever av. Hva de gjør med alle hunnene vet jeg ikke, men de beholder vel en del selv for oppdrett. Resten går kanskje i søpla, fordi så få velger dem i butikken pga manglende farger.
Regnbuefisk av de "store" artene (Melanotaenia, Chilaterina og Glossolepis f.eks.) er alle for store for en 180 liter. Unntaket er M. praecox...de kan klare seg med mindre, og er noe mindre aggressive mot sine egne.

Når det gjelder disse artene, er det en sikker oppskrift på bråk å ha bare et par fisker. De være flere, og flere hunner per hann. Så det beste er nok å ta bort både G. incisus og M.boesemani, og eventuelt sette inn M. praecox. Minst to hunner for hver hann, som sagt. Minstemå vil jeg si er 9 fisker, ut fra egen erfaring. Helst bør alle settes inn samtidig, da nykommere ikke sees på med blide øyne.
Boesmans regnbuefisk skulle i teorien holde med 200l. Og 100 cm svømmelengde. Siden akvariet er langt nok, og ikke overdrevent fullt har jeg gått for denne arten fordi den krever mindre plass enn rød regnbuefisk.
Jeg kan jo prøve å gi bort de røde til et større kar hvis noen vil ha de...? De har vært hos meg i to år ca, og har noe dvergvekst desverre..

Men er Bosmaniene også for store? Slik jeg forstod det var svømmeplassen det viktigste..? Jeg hadde planer om å danne en stim på ca 10, og ikke ha andre arter enn regnbuefisk og algeetere (10 av hver) Håpet er jo at de begynner å yngle.

Melanotaenia praecox - Neon Regnbuefisk

Kan jeg også fortelle at vil passe bedre hos deg, disse trives i 100l+

Har tidligere hatt disse selv og dem er rolige av seg og går godt å ha i et selskapskarr, bare pass på det som tidligere er sagt.
Sett inn alle du skal ha på en gang.
For dem kan være og er ofte ekle mot nykommere.
Gjelder dette alle regnbuefisker? Og hva gjør man da om en skal fylle på? Det er sjeldent at en finner en hel stim i en dyrebutikk.. Og enda mer sjeldent at denne stimen er balansert.. ?
Jeg tenker jeg følger gode råd, og satser på de mindre artene som krever 100 liter, men hvor finner jeg mange ev disse i Oslo?
Jeg har sett juvelregnbuefisk på en butikk, men ikke nok hunner til en stim... Samme med neon.
Vet dere om det går ann å kjøpe rett fra oppdrett?

Det går seg til :)
Jeg har regnbuefisk og pseudomugil osv i samme kar. De går veldig bra sammen alle. Gi dem tid. Boesemani ser på den røde som sjef, etterhvert som de vokser til blir de modigere.
Tilfeldig bekjentskap
© Rune Evjeberg
Reklame for plussmedlemskap