Salmi innkjøring.

Så har det seg slik at jeg prøver å veilede en kompis på salmi innkjøring, når jeg selv gikk på "putt fisk i vann" smellen og ble stående å bytte vann i tide og utide. Altså må jeg prøve å veilede i noe jeg ikke har førstehåndserfaring om selv.

Han fikk en bit innkjørt svamp av meg for å hjelpe i gang litt, og det er snakk om en 112 liter (105 har jeg regnet ut i fra etter fratrekk for bunnlaget)
Temperaturen har ligget på ca 28 grader hele tiden.

Vi startet 28/1 med å tilsette 5 ml salmi og fikk i følge tetra sin test ca 3-4 ppm.

29/1 hadde verdiene sunket til 1,5 ppm, så da rådet jeg han til å tilsette 2 ml salmi til for å heve verdien tilbake på 3-4. Tetra testen viste da etter 30 minutter en verdi på 5 ppm. Litt høyt i forhold til det vi hadde satt for oss, men skit au.

30/1 var amoniakk fortsatt på 5, så jeg oppfordret til et lite vannbytte. Jeg aner ikke hvor stort han tok, men 20 - 30 liter mener jeg å huske han sa. Dagen fløyt litt bort i andre gjøremål.

31/1 er amoniakk fortsatt på 5, og PH som ble målt første dag til 7,5 fra krana ligger når på 9!

Så sitter jeg her og lurer litt. Når 5 ml salmi ga utslag på 3-4 ppm første dag, og når nivået da faller med ca 50% første døgnet til 1,5 ppm, så skulle da ikke 2 ml salmi fått nivået i karet til å gå opp med 3,5 ppm?

Og med kun sand, ei plante i bunnlaget og noen flyteplanter, så er det heller ikke noe som kan ha vært med på å heve PH i karet.

Og hvorfor har ikke amoniakken sunket noe som helst de siste 48 timene, når det halverte seg første 24 timene? Mulig at filterbakteriene han fikk med fra meg har avgått med døden?

I morgen blir det ut og handle med seg JBL sitt testsett for amoniakk, tilsette enda mer filterbakterier herfra, og jeg må dobbeltsjekke den PH testen om den er riktig, med tanke på mitt tidligere eksperiment med skittent testrør og feilutslag på PH test.

Og nå må jeg bare spørre. Er det greit at amoniakk ligger på 5 ppm? Eller er det for mye av det gode?
Er det greit med PH på 9, eller burde vi tilsette noe (Hva?) for å senke PH?

Tror jeg har husket alt av info nå, så håper jeg at noen som har vært igjennom salmi innkjøring tidligere har noe fornuftig å komme med.

Du har sett Guiden ? Der står egentlig alt du trenger.

Vanskelig å si hvorfor ammoniakk gikk ned så mye første døgnet, men kanskje dere gjorde noe feil med den testen. Normalt tar det en ukes tid før man merker at bakteriene begynner å formere seg og "spise" Salmi. Så ikke vent at det skal gå ned så fort. Dere bruker dråpetester ?

Om bakteriene i svampen kan ha dødd...ja, det er godt mulig. Kommer an på hvordan den ble oppbevart og transportert, f.eks. Kan også hende at hennes vann var såpass forskjellig fra ditt at de ikke klarte seg så bra. Stor forskjell i vannverdier på kort tid er alltid en stor påkjenning for bakteriene, de må ha tid til å tilpasse seg og omstille seg. At ikke ammoniakk har falt de siste 48 timene er ikke noe å bekymre seg over, det er det som er det normale. På den annen side er 5 ppm litt i meste laget, det er bedre å ligge på 4. Nå er det ngen grunn til å tilsette mer Salmi før NH3/NH4 er nede på 1.

Salmi øker pH, så at pH har steget er ikke så rart. I tillegg kan det jo være det er kalk/karbonater i sanda, og det kan også heve pH. Har det blitt målt KH og GH i karet ? pH er ikke noe særlig å bekymre seg over...det er værre om den blir alt for lav.

Husk også på at alt dødt vil gjøre at ammoniakk øker. For eksempel gjelder dette døde bakterier, og filtergørr som tilsettes kan også gi opphav til ammoniakk. Så vær forsiktige med å pøse for mye sånt opp i filteret. For mye ammoniakk er ikke heldig for innkjøringen.
Merkelig at det skal ha vært gjort noe feil med den første testen, da de er gjort helt likt som de andre, men det kan jo ha vært noe.. Bruker dråpetester ja.

Svampen ble transportert sammen med vann med litt filtergugge i ei ren bøtte kun til akvariebruk. Fra uttak fra mitt filter til det var på plass i det nye filteret gikk det max 30 minutter, temperaturen kan ha droppet noe under transport, men ikke under 22 grader.

Når det gjelder forskjell i vann, så mener jeg at vi har vårt eget grunnvann, og at han får det levert fra vannverk, men PH, GH og KH er likt på både mitt og hans vann rett fra krana. MEN når du spør om GH og KH så ser jeg jo nå at med mitt justerte vann på ca 10 GH mot for hans kranvann som har ligget på 1-2 kan være utslagsgivende når det gjelder filterbakterienes mulige død.

KH både her og der er likt på 1 til 2.

Jeg har lest guiden, men noen ganger trenger man ting med t-skje. Tusen takk for innsikt i kunnskapen din.



Jada, det skjer alltids ett eller annet overraskende som det kan være greit å ta opp. Ikke noe problem, det !
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap