Stort algeproblem --> krisehjelp

Jeg har alger som vokser i en voldsom fart. De legger seg i et tykt, nesten gjennomsiktig lag, på planter og røtter men ikke glass. Det vokser lange tråder 15-20cm som svever fritt i strømmen i tillegg til det som ligger. Se bilder, som illustrerer ganske godt hva som skjer. Jeg hadde satt stor pris på noen konstruktive tilbakemeldinger om hva jeg kan gjøre. Her er noen fakta: 128L som ble startet opp for 6 uker siden. Algene har kommet fra ca 3 uker siden uten at det ble tilført noen nytt av noe slag i akvariet. Det er ikke sollys, temp ligger på 26C. Fiskene spiser godt og ser ellers friske og bra ut i både atferd og utseende.
Alger skyldes som regel ubalanse mellom lys, CO2 og næringsstoffer. Man kan fjerne alger ved tiltak som mørklegging, bruk av glutaraldehyd (easy carbo o.l.), ha algespisere i karet, punktbehandling med hydrogenperoksid, algicider, mm. Men det aller beste er å finne årsaken til problemet, og da bør du sjekke følgende:

- Hva ligger NH3/NH4, NO2, NO3 og PO4 på? Kan det hende du fôrer fiskene for mye?
- Vannbytterutiner?
- Hvor lenge står lyset på hver dag? Hva slags lys?
- Kjører du CO2-tilsetning?
Takk for tilbakemelding.

- Hva ligger NH3/NH4, NO2, NO3 og PO4 på? Kan det hende du fôrer fiskene for mye?
Det går 12 voksne corydoras og et par voksne L-144 der. I tillegg til ca. 20stk kardinaltetra og noen få Neoheterandria Elegans. Hadde store problemer med nitritt de første par ukene, etterfulgt av hvite prikker på alle fiskene. Nitritten ble bra og prikkene ble fjernet med en Sera Costapur-kur. Alle verdiene er gode nå, og fisken ser fine og friske ut.

- Vannbytterutiner?
Bytter ca. 20L av 128L en gang i uka.

- Hvor lenge står lyset på hver dag? Hva slags lys?
Lystet står på fra 0700 til 1900 hver dag på timer. 2stk. Juwel-rør av typen High-Lite 590mm/28W

- Kjører du CO2-tilsetning?
Nei

Har aldri sett noe liknende algevekst. De vokser FORT og jeg ser markant forskjell fra dag til dag. I skrivende stund er det algetråder på ca. 35cm i de frie vannmassene.
Det blir alltid ammoniakk og nitritt i et akvarium under innkjøring, og dette kan trigge algevekst, særlig hvis det er for mye lys samtidig. "Fine vannverdier" sier ikke så mye. Selv om du nå har ammoniakk og nitritt stabilt på 0, så kan det være for mye eller for lite av nitrat og/eller fosfat, eller ubalanse mellom de to. For lite næring er usannsynlig her, gitt fiskebelastning og vannbytterutiner. Om nitrat og fosfat er innafor (NO3 bør være mindre enn 20 mg/l, og forholdet mellom nitrat og fosfat 10:1), kan det fortsatt (for)bli alger hvis det er for mye lys og problemet har vært utløst på et tidligere tidspunkt. Alger kan være noe standhaftig drit, har litt erfaring med det selv!

Jeg er absolutt ingen ekspert på dette her. Men jeg tror jeg ville prøvd noe sånt som dette:

- Skru ned lystida i en periode, gjerne til f.eks. 6 timer, mens du prøver å få bukt med problemet. Når problemet er løst kan du eksperimente med lystid - jeg tror et sted mellom 6 og 10 timer skal holde når du ikke tilfører CO2. Men noen klarer også å holde algene i sjakk selv med lystid på 12 timer. Alt handler som sagt om balansen mellom ulike elementer her. Sjekk også hvilken Kelvin-verdi som er oppgitt på lysrørene - rundt 6500 skal være bra for planter, mens f.eks. mye høyere verdi kan være gunstig for alger.

- Sett inn mer planter, hvis du har lite fra før. Plantene kan bruke overskuddsnæring som algene ellers ville gasse seg med. Masse planter er bra!

- Større vannbytter. Jeg syns 20 liter i uka høres lite ut, det bør nok heller være 30 - 50 %. Vannbytter + slamsuging fjerner også endel organiske forbindelser som algene er flinkere til å bruke enn plantene. Nitrat- og fosfatverdiene gir visse ledetråder om hvor store vannbyttene bør være.

- Prøv gjerne å tilføre glutaraldehyd, f.eks. Easy life Easy carbo eller Seachem Excel (det er de merkene jeg vet om, fins flere). Start forsiktig - ikke max dose fra dag 1. PS - det sies at noen planter ikke tåler dette - sjekk det ut om aktuelt.

- Hvis nitrat og/eller fosfat mot formodning er veldig lave (tviler jeg på), så bør du vurdere å gjødsle med nitrogen og fosfor.
Tilfeldig bekjentskap
© Birgitte Roland
Reklame for plussmedlemskap