Stimfisk.

Hei! Jeg har akkurat kjøpt meg et brukt 240l akvarium. og overtok alt. Både pumpe(innvendig) fisker , sand, planter og div annet. Det ser bra ut, stripstesten er fin, og fiskene spiser og leker. Jeg har bestilt meg dråpetester, er visst mer pålitelig. (?)
Så har jeg et spørsmål, nå består fiskeflokken av 1stk scalare, 14 odessabarber, 4 kuhliål, 1 hestehodebotia og to sugemaller. Jeg kunne tenkt meg noen flere scalarer, og kanskje utvide odessa-flokken. Men, er det et annet stimfiskeslag dere kunne anbefale eventuelt å sette inn?( I tillegg til barbene) Og antall? Har ikke lyst til å overbefolke, men syns stimfisk er interessant.
Stim
Hei
Den fisken som best "stimer" er etter min erfaring kardinalneon. I tillegg er det en flott "lysende blå" fisk. Nå sier du at du har scalare i akvariet, så obs - obs! En større scalare vil jakte på, og spise, yngre små kardinalneon! Jeg har store scalarer sammen med fullvoksne kardinalneon, og det går greit nå. Først litt jakting, men uten hell og det har roet seg. Likevel er dette ikke en ideell kombinasjon som du forstår. I fiskeverden er det ofte slik at stor spiser liten dessverre )
Ofte sier man "stimfisk" om fisker som trives best i større grupper. Det er ingen garanti for at den "går i stim" særlig mye. Kardinalneon går i stim ofte og lenge, mens andre gjør det av og til (når de føler seg utrygge).
Jeg har et svakt blått "måneskinn" i akvariet fra ca kl 22 til midnatt. Dette er garantert en tid hvor flere fisker går i stim. Sort neon er et eksempel. Utrolig flott syn da kardinalneon blir helt selvlysende i det blå i måneskinnet! (Blir som lysende blå stjerner på himmelen i måneskinn !! Vakkert!)
Andre typer "stimfisk" er praktbotia. Denne har en merkelig oppførsel men stimer på sin måte sammen med andre praktbotia eller fisker med samme farger (tigerbarbe mm).
Praktbotia er en "vanskelig" fisk som kan bli alt for stor i akvariet ditt. Den er nattaktiv, hvis mulig. Er svært aktive i "måneskinnet", men ligger i grottene sine om dagen. Dette er min erfaring.
Stim
Dette hørtes spennende ut, flott fisk,da! Og det lyset du snakker om, hva slags armatur er det? Er denne fisken vanskelig å få tak i?
Kardinalneon
Veldig vanlig i handelen. Alltid i "min" butikk. Kr 15 pr. stk. (120 Kr for 10). Armaturen er Juwel Helialux LED med kontroller. Akvariet er et Juwel Rio 450. Tør ikke si høyt prisen på LED'n !
Kardinaltetra
Hei. Korrekt navn er kardinaltetra. Er svært lik neontetra, men litt større. Har desverre uvanen å kalle den for feil navn! Beklager. Neontetra går ikke like mye i stim som kardinalen er min erfaring.
Rødmunntetra er en fin stimfisk og min favoritt. De stimer hele tiden uansett om de er trygge eller utrygge.
Stimsovere
Ulike erfaringer her når det gjelder stimfisk? Jeg har 12 rødmunntetra i et 120 liters kar. De holder seg mye sammen, men går sjelden i typisk stim.
En god del planter i karet, men godt med svømmeplass. Er nå blitt såpass størrelse på disse, at de kanskje kunne flyttes over i mitt RIO 400 liters kar uten å bli spist av mine scalarer ?. Trolig ville de gå i stim der?. Jo større kar, og bedre svømmeplass, jo mere går fisken i stim er min erfaring. Kanskje naturlig?

Sort neon, som jo skal være en stimfisk, går sjelden i stim i mitt 400 liters kar, men "samler troppene" i "måneskinnet" og når det er helt mørkt.
Alle står da nesten helt stille med lik avstand, og i nøyaktig samme retning, plassert rett over samme anubia-plante hver eneste kveld/natt.
Blenker fint i måneskinnet! Kan kalle de stimsovere kanskje? )
Det er nok forskjellige erfaringer ja. Det er andre gang jeg har rødmunntetra nå. Forrige gang hadde jeg 20 og da stimet de veldig. Nå har jeg kun 9 stk og de stimer ikke like bra. Skal fylle på med 10-15 til. Morsomt å se på de når de er mange. Ser nesten ut som at de leker sisten.

Kardinaltetra har jeg også hatt mye av men de har ikke stimet så godt hos meg. Har også hatt svart fantomtetra og kobbertetra.
Rødmunntetra er noen av de beste stimerne jeg har hatt. Mer tilbøyelige til å stime enn både kardinaltetra og neontetra etter min erfaring.

I motsetning til neontetra blir både kardinaltetra og rødmunnstetra som oftest store nok til å unngå skalarekjeften. Det kommer selvsagt litt an på tetraene og litt på skalarene, men stort sett.

I et 240-litersakvarium vil jeg forresten ikke anbefale mer enn to skalarer. Hvis du er heldig så er de av forskjellig kjønn, og da kan de leke uten å gå til krig med skalare nummer tre og oppover. Hvis du har masse planter som danner skille i midten kan du kaaanskje ha fire skalarer. Et slags planteskille i midten bør du vel forresten ha uansett, så lenge du har mer enn én skalare.
Scalare
Her var det mange gode tips! Nå ser det ut som at jeg leverer scalaren i fiskebutikken og bytter med noen tetra. Han er stor, sikkert 10-12cm og sprer frykt og respekt hos de jeg har. Jeg bør kanskje skaffe meg en utvendig pumpe i tillegg til den 1500l/timen jeg har innvendig? Og hvilken størrelse er å anbefale?(240l)
Filter / pumpe
En Eheim 4+ 250 (2271, den minste av 4+ serien) er fin. Jeg har 2 stk slike + den største i serien, 2275. Enkel og "renslig" vedlikehold. NOK 1.460 hos Zoppermarked.
Tilfeldig bekjentskap
© Lars Jamne
Reklame for plussmedlemskap