Tips til lysrør (er biltemas utgått?)

Er det flere enn meg som plages med å finne de der vanlige lysrørene de hadde på Jula og Biltema?

For noen uker siden kjøpte jeg et lysrør på Biltema (36w) med 6500k. Tror det var 120 cm ellernoe, for jeg blingsa på lengden (skulle bare impulskjøpe, oops!) til 30w armaturet.

Det pussige var at jeg visste sånn ca hvor langt lysrøret var, men ettersom det eneste jeg fant der og da var enten 120 eller veeeldig mye kortere, så sjangsa jeg på 120.

Lette på nettbutikken etterpå og finner ikke 30w med 6500 k?

Stakk på Jula, etter å heller ikke på nettbutikken finne 30w 6500 k der. Fant 90cm 30w, som var snaue 4000k. Det var det høyeste de hadde av kelvin, på hele linja. Det var philips og anslut og velte mellom og ingen gikk høyere enn 4000k. Er ikke dette merkelig?

Tror ikke jeg fant 18w engang på 6500k, men det kan godt hende de bare ikke hadde inne.

Biltema har ihvertfall 18w og 36w med 6500k men ikke de på 30w. Pussig?

Sjekker Aquamanias, men der er det jo ikke info på lysrørene, så jeg valgte et på måfå.

Flora-glo. Skulle jo tro det var bra for planter, men der var det jo bare 2800k.

Er det jeg som er helt på styr, eller har vi begynt med ny tidsregning her eller??

Er ikke alt fra 6000k+++ det som er regnet som dagslys for planter?

4000k kan vel ikke gi mye dagslys for akvarieplanter?

Ser Juwel på Aquano.no har noen heftige lysrør til en høvelig OK pris, (men regner med frakt vil slå meg i svime), med typ 8000k men disse ser ikke ut til å passe i vanlige armaturer? Kan det stemme at de har spesialmål?


Nå har jeg jo bare cryptocoryner osv på bunnen, og trenger ikke scenelamper liksom, men ...jeg er usikker på om jeg syns det er verdt å gå ned til 4000k??

Jeg har ellers kjøpt Dennerle osv fra Tyskland, men det er et ork å handle derfra, og frakt tar tid, spesielt fordi sist gang var lysrøret knust så jeg måtte få nytt osv og alt tok mye lengre tid.


Hva slags kelvin er innafor i et litt sånn sortvann uten at flyteplantene mistrives pga svakt lys?

Tipper at akvarie-rør gjerne kan være i litt særere lengder enn det som er vanlig, fordi lengden på akvariet i stor grad dikterer lengden på røret. Og i de minst vanlige lengdene finner man naturlig nok mindre utvalg av lystemperaturer.

Dessuten begynner jo LED å ta over.

Men dette var ikke svar på noe av det du spurte om, så for å gjøre et lite forsøk på å komme litt tilbake "on topic" igjen, har du vurdert LED-"lysrør", altså LED-lamper som passer inn i lysrør-sokler? Disse har vel normalt plast i stedet for glass, og knuses dermed ikke like lett i posten.
Skal sies at både juwel karet mitt og det andre har standard størrelser (18w og 30w) altså, at "alle" lysrør som er 18w og 30w passer inn, fordi lengden er standardstørrelse+standardwatt. Men klart, mange av disse fancy akvariene har rare størrelser og ikke minst rare lys som de selv nærmest har patent på. (Aqua El for eks, har jo helt håpløse armaturer med lys som koster skjorta)

I følge "webben" der ute så strides folk om at kelvin er skrevet i stein, og at alt over 6000k er det eneste som duger til planter, da mange hadde andre lys med lavere kelvin, men planter som grodde som ugress. Og at det heller berodde på spekteret med farger.

Dette kan jeg ingenting om, og jeg skjønner ikke bæret av disse grafene folk kommer med. Jeg testet mitt lysrør, og det virker "gulere" (men kan hende det for de mer sans for dette, er mer rødt?) dette var vist vanlig, da det var mer rødt enn blått i 4000k-lys, men at planter gjerne mesket seg i rødt også.

(Jeg hadde jo rødt nattlys engang i tiden, som algene elsket. De vokste liksom akkurat der lyset traff, og forsvant like etter jeg slo det av for godt)

Så jeg vet sannelig ikke. Selv syns jeg 4000k ikke var for ille, og fiskene begynte å leke ikke lenge etterpå. Men ja.. merkverdig at 6500k ikke er så lett å få tak i plutselig.

Foresten så har de utallige varianter av 6500k-pærer på Ebay til bare et par kroner. Jeg har kjøpt en del E27-sokkel-pærer derfra og om det nå faktisk er 6500k vet jeg ikke, men det er som å prøve å se rett på sola ihvertfall, haha!


Ser for meg at led-lysrør vil koste ennå mer en vanlig lysrør foresten?
Webzoo selger foresten Osram-lysrør på 90cm, 30w med 6500k til typ 188 kr, og det er jo ikke en helt bananas pris. Men med frakt på 200,- syns jeg det blir litt heftig. Jeg har ei vanlig lyspære fra Clas, med 6500k. Mener å huske jeg betalte sviende 150 kr for denne fordi det var 1055 lumen, men ser nå de har billigere pærer også med samme kelvin men 470 lumen. Lurer på om lumen har mye å si? Og at jeg kanskje kan bruke denne lampen sammen med lysrøret et par timer nå og da for "høylys dag" effekt?
Disse spektrogrammene beskriver jo bare hvordan lyset vil se ut gjennom en prisme.

Glødelamper har "alle" frekvensene av lys, og gir en rik hvitfarge med mer eller mindre gulskjær, avhengig av fargetemperatur.

Mens billige lysrør og LED-er har (litt forenklet) bare 3 distinkte frekvenser, som de blander til en stygg og flat hvitfarge med mer eller mindre blå- eller gulskjær, avhengig av fargetemperatur.

Og så kommer bedre lysrør og LEDer med en mellomting. Jo flatere frekvensspekter dess bedre.

Planter har sine frekvenser de bryr seg om, og i disse frekvensområdene kan enkelte billige lysrør være nærmest helt svarte, selv om de ser blendende hvite ut for oss. Så det eneste du trenger å se etter på grafene er områdene fra 400-490 nm og 620-700 nm. Hvis det er lite "kjøtt" i disse områdene, så ser det "mørkt" ut for plantene.

Om det samtidig ser brukbart ut for mennesker, er et helt annet spørsmål, og avhenger av hvor jevn og flat kurven er hele veien mellom 390 og 700 nm.
Ahhaa, interessant.

Hva er nm foresten? Skjønner det slikt at PAR er det plantene "ser" men finnes det noen måte å finne ut hvor mye en får av det ut av lysrør/pærer osv, hvis det ikke står skrevet noe sted?

Så et lysrør med for eks er "kjøtt" på de grafene mellom 400 - 490 nm og 620 - 700 (er dette rød/blå?) så er dette viktigere enn kelvin for eks?
nm = nanometer. Bølgelengden på lyset.

Her ser en oversikt over synlig lys, og hvilke bølgelengder som tilsvarer hvilke farger:

[External Image]
Så plantene bryr seg om fiolett-blått lys, bryr seg lite om grønt lys (vanligvis reflekterer de det, og det er derfor de fleste planter ser grønne ut), og bryr seg om oransje-rødt lys.

Med "bryr seg" mener jeg at de kan utnytte lyset til fotosyntese. Det er to typer klorofyll som absorberer PAR (fotosyntetisk aktiv stråling):

[External Image]

Alle planter har klorofyll A, mens "landplanter" (som til tross for navnet også omfatter mange akvarieplanter) også har klorofyll B. Fordelingen av A og B varierer mellom plantegrupper.

Når man kjøper lysrør og LEDs bør man se etter om det finnes en graf over spektrumet, som dette:
[External Image]
Her kan vi se at lysrøret til høyre har ganske ujevnt spekter, noe som gjør at fargene blir flate og uinteressante å se på. I tillegg er det to store topper i det grønne og gule området som planter ikke kan utnytte.

Høykvalitets-LEDen til venstre har et mye penere spektrum å se på, men fortsatt ikke så veldig mye energi i de områdene som er interessante for planter.

Rør og LEDs som ikke har et slikt spektrogram på pakken kjøper man jo på en måte på egen risiko. Eller man må stole på at produsenten er ærlig når de skryter av egenskapene til lyset.

Kelvin-tallet er en ekstrem forenkling av denne grafen. Dette tallet sier egentlig bare om størstedelen av arealet i grafen befinner seg rundt de lengre bølgelendene (lavere fargetemperatur), eller rundt de kortere bølgelengdene (høyere fargetemperatur).

Vær obs på at mange illustrasjoner av fargetemperatur har speilvendt spekteret, slik at rødt er til venstre og blått til høyre.
Ah, såpass. Da skjønner jeg litt mer av hva man egentlig ser etter - om man er heldig og kan se spekteret. Er vel færreste som oppgir dette i "vanlig" butikker.

Aquano har noen Dennerle lysrør som jeg har prøvd før og er fornøyd med (som jeg ellers har kjøpt fra Tyskland), men frakten er jo like mye som lysrøret i seg selv så jeg syns ikke det er vettugt å kjøpe. Husker ikke hva frakten var fra den Tyske butikken, men til å må bytte rør årlig så blir det fort stiv pris og mye venting.

Jeg så på denne fra Dennerle

[External Image]
Den har jo veldig ujevne topper, som du sier. Bare at de skryter av at den skal være flott for fisk og planter. Hmrf.
Color plus het den, foresten. Men skjønner ikke lengden. Det er jo Dennerle jeg har brukt tidligere, men denne er på 849 mm. Lurer på om de mener 90mm med selve taggene tillysrøret eller? For 90cm lysrør går inn i armaturet, men jeg har alltid brukt Dennerle før.
Ser jo ut som de største toppene på Dennerle-røret stemmer ganske godt overens med klorofyll-toppene, så da har de nok rett i at rørene er bra for planter.

Jeg vet ikke om det går an å få tak i lysrør med like jevnt spekter som det eksemplet av høykvalitets-LED som jeg postet over.

Uansett så har jo Dennerle-røret ganske store arealer under toppene på grafene, så dette vil nok fylle ut fargene ganske OK. Men dette er kanskje også solgt som planterør og ikke et "pryd"-rør? Ofte må man velge, eller finne et kompromiss. Eller ha ett rør av hver type.

Disse lengdene skjønte jeg ikke så mye av. Best å spørre selgeren, tenker jeg.

Når det gjelder frakt og denslags, har jeg selv bestemt meg for å slutte med rør. Da det plutselig ble bekmørkt i akvariet mitt for et års tid siden, uten at jeg hadde funnet en brukbar LED-topp, valgte jeg å kjøpe LED-lys som passer inn i rør-soklene som en mellomløsning. Selv om jeg valgte et kvalitetsmerke (tror jeg, husker ikke hva det het), så må jeg innrømme at jeg ikke er helt fornøyd med det valget, pga. at de lyser svakere enn jeg hadde håpet, og hele lystoppen min er egentlig moden for utskifting uansett. Plasten har blitt sprø, osv.

Så ved neste korsvei skal lystoppen min på fyllinga, og så skal jeg spandere på meg en skikkelig LED-topp. Det kommer nok til å gjøre litt vondt i lommeboka, men til gjengjeld kan jeg potensielt få et betraktelig bedre lys som varer mye lengre enn rør. Og som er kjøligere på sommeren. Og som kan dimmes om kvelden og simulere månelys om natta. Hvis jeg var deg ville jeg vurdert å gjøre noe lignende, bytte ut hele toppen, og tre inn i den moderne verden av LED.
Dette med lys syns jeg ikke er så altfor enkelt, og jeg har lite erfaring med og kunnskap om det. Hvis det likevel blir så dyrt å bestille lysrør, så ville nok jeg også byttet til LED. Selv har jeg LED på 3 av 4 kar, ett Finnex planted plus og to små Aquael LEDDY smart plant (8000 K). Nå får man også Aquael LEDDY slim til større kar. På siden jeg linker til ser du spekteret, og jeg syns plant-versjonen ser ganske bra ut.

Finnexen min kan jeg ikke si noe særlig om, da det er for mange andre faktorer som krøller til planteveksten for meg i det karet. "Silvershaded" som anbefalte den, og hun har den selv og har jo kjempefine planter. Aquael leddy smart plant har jeg hatt god plantevekst med. I siste karet mitt har jeg hatt lysrøret Hagen Life glo (trur eg?), og planteveksten var ok inntil Sulawesisneglene tok av og gaflet i seg det meste av plantene... Nå har jeg Dennerle Amazon Day i stedet for Hagen-røret (tror disse to har veldig likt spektrum), men har ikke brukt det ennå fordi karet skal settes opp på nytt. Amazon day kjøpte jeg fordi jeg så i en tråd at mona o skrøt av at det var beste lysrøret hun hadde hatt, hehe... Men den fra Dennerle du viser spekteret til, er sikkert (minst?) like bra. Jeg ser det står på den at den er fin å kombinere med Amazon day.

Mange på ulike fora som skryter av en LED ved navn Chihiro, og Beamswork (tror jeg?), men jeg har ikke prøvd dem selv.

Jeg lurer også på det med lys til sortvann, da jeg har litt lyst til å sette opp et sortvannskar (sort og sort fru Blom, litt tefarget, ihvertfall). Jeg leste en plass at det kan være fint med lys som fremhever de røde tonene i slike kar. Ikke vet jeg hva man da skal velge - høy eller lav fargetemperatur??
Kuledrøm
Ikke vet jeg hva man da skal velge - høy eller lav fargetemperatur?? ;-)

Se for deg en gammeldags lyspære med dimmer. Når dimmeren er lav, er pæra kald, altså er (farge)temperaturen lav. Uintuitivt nok gir dette et lys som vi betegner som "varmt", med mye rødt og gult.

Når du skrur opp dimmeren, blir glødetråden varmere og hvitere, og lyset inneholder forholdsvis mer blått, og er "kaldere".

Så "varmt" lys = lav fargetemperatur, mens "kaldt" lys = høy fargetemperatur. Stikk motsatt av hva man skulle tro.
Tilfeldig bekjentskap
© Jeanette Worm-Petersen
Reklame for plussmedlemskap