Akvarietråden

Da prøver jeg meg igjen på en liten «fiskeblogg».
Det har vært et lite avbrekk siden jeg flyttet hjemmefra, men etter at jeg begynte å jobbe deltid i dyrebutikk så har interessen økt.


Per dags dato har jeg to små akvarium oppe å går.
Fluval edge 23l og Aquael 30l.
Det er helt klart en nedgradering fra det jeg hadde tidligere, men syns også det er moro å prøve ut sammensetninger i så små kar.

I edge'n har jeg tre Dvergkulefisk, 10 Moskitorasbora, 2 Sundadanio axelrodi og 2 Otocinclus. Ser mange sier at man ikke kan ha dvergkulefisk sammen med andre fisker fordi de er notoriske finnenappere, men til meg funker det fint.
Mulig jeg må kvitte meg med de Sundadanioene for de ser ut til å plage kulefiskene litt..
Ellers så er det jo ikke så bra lys i dette akvariet så det er innredet med ferskvannstang, anubias, cryptocoryne og litt mose. Det ser ut til å funke bra.

I 30literen har jeg prøvd å drette litt pestsnegler og posthornsnegler til kulefiskene mine, men det har ikke helt vært den eksplosive veksten jeg hadde håpet på. Det er også 7 Pseudomugil luminatus, 7 lyktøyekilli og en Annies goby i akvariet.
Her er det veldig godt lys så plantene vokser godt. Jeg er ganske så fornøyd med oppsettet her, med et lite unntak. Jern-nivå i akvariet er høyt, og det skyldes nok sanden. Det gjør det nok rimelig umulig å ha reker, men vet ikke helt hvordan det påvirker fisk. Det kan også være en grunn til at sneglene ikke formerer seg så raskt.
Jeg fant 6 små yngel for ikke så lenge siden, så det kan ikke ha så mye å si for fiskene. Jeg mistenker at yngelen har blitt spist nå, men forhåpentligvis blir det mer yngel etterhvert.

Det kommer oppdatering om det skjer nå mer.
Da har jeg akkurat fjernet sanda i 30literen.

Jeg syns fiskene har vært litt pjusk i det siste, og vanntestene sa ikke noe mer enn at det var mye jern fortsatt. Dermed måtte jeg lese meg opp på jernforgiftning.
Det kan se ut til å stemme med tanke på at det kan gi skade på gjellene og sekundære infeksjoner.
Jeg har tidligere funnet ut at sanda er delvis magnetisk, så derfor måtte den gå i denne omgang. Forhåpentligvis vil jern-nivået gå ned og fiskene komme seg.

Om ikke annet så ble ihvertfall steinene framhevet mot tropica soilen.
I kveld ble det levende blackworm på kulene, og det falt i smak.

[External Image]
Jeg var helt sikker på at alle var borte, men der tok jeg feil...

[External Image]
Flotte kar! Enig i at den mørke soilen var fin mot steinen! Og så morsomt at ikkje all yngelen var oppetne likevel! Håpar denne lille overlever
Takk for det!
Blir spennende å se hvilken art det er, men tenker det kanskje er lyktøyekilli på grunn av øynene.

Vannprøvedag så da noterer jeg liksågodt det ned her.
30l:
NH4: 0,1 NO2: 0 NO3: 5mg/l Fe: 0,2 pH: 6,0 eller lavere GH: 3 KH: 0
23l:
NH4: 0 NO2: 0 NO3: 5mg/l Fe: 0,1 pH: 6,4 GH: 3 KH: 0

Litt urovekkende at det er utslag på NH4 og pH har droppet. Bør nok øke pH litt og ta et vannbytte. Det er noe rart med det karet her altså. Har mistet litt fisk i det siste, men ikke av de som har sett litt merkelig ut. Har to fisker med øyeproblem og en som ruller når den svømmer av og til. Jern er på akseptabelt nivå nå i følge testen, men det kan kanskje ha gått med for høyt nivå for lenge.
Forhåpentligvis overlever de som er igjen!

[External Image]

Eg har ikkje spesiellt mykje peiling, men er ikkje ph og kh litt lågt?
Her er PH 6,5 og KH 5 og GH 0 i kranvatnet, så eg har dei siste vekene gradvis auka til Ph 7, KH 7 og GH mellom 2 og 3 (ikkje heilt sikker på kor grønt det skal bli) i akvariumet.
GH burde vel strengt tatt vore litt høgare.
NO4 er vel ammoniakk? Du har ikkje katt som har tissa i sanden din, du og vel?
Kryssar fingrane for at fiskane dine overlev no som jern-nivået er ok.
Har akkurat handla inn pH/KH+ og Happy-life Rionequa så da skal pH opp. Hvis jeg får pH opp til 6,5 og GH på 4/5 skal jeg være fornøyd! RioNequa kjøpte jeg mer for at det skal være sykdomsforebyggende stoffer i den.
Det med ammoniumen var merkelig ja, men jeg har nylig bytta ut sand med soil så det kan jo tenkes at jeg mista litt gode bakterier.
Hvis det er noen som har pissa i soilen derimot tror jeg det må til med en alvorsprat i heimen, for her er det ikke noe dyr..
Hahaha..håpar virkelig du slepp ein slik alvorsprat i heime ja
Men når du nevner soil så las eg ein stad at det var anbefalt å bytte vatn kvar dag i ei veke etter at ein hadde lagt nedi soil fordi den lekker ammoniakk.

Her las eg det: http://akvaforum.no/forum.cfm?thread_id=78069

*Stolt Kjerringdetektiv har løyst ammoniakkmysteriumet*
De fleste typer soil slipper ammoniakk de første ukene, og må derfor "kjøres inn" før bruk. Soil senker vanligvis også pH. Nitrogensyklusen (dvs. at omdanning av ammoniakk til nitritt til nitrat) kan også senke også pH, særlig når bufferevnen er liten (lav KH). pH-kræsj (raskt, drastisk fall i pH) kan videre medføre at filterbakterier dør, som igjen kan gi problemer med å få brutt ned ammoniakk og nitritt.

Den Rionequa-saken vil jeg anta også senker pH, muligens? Den inneholder jo "humin og garvestoffer"?
Tusen takk for svar! Da er det sikkert der det ligger.
Jeg får vel bare være litt obs på det og teste vannverdiene oftere.

Jeg trodde også det, men fikk høre at den ikke skal senke pH.. jeg skal undersøke det
Du får følge med, måle og bytte vann (evt. ta soilen ut og kjøre den inn i en bøtte?). Håper det ordner seg, ihvertfall.
Søte dvergkuler!
Jeg har brukt samme soil i kulekaret også, men der har det heldigvis ikke vært noe problem. De fikk tubifex til lunsj og da samla hele gjengen seg.
[External Image]
Jeg har også kjøpt inn noe nytt fôr. Skal være en for ottoene, en for gobyen og en for generelt mer farge/helse. De likte ihvertfall Redrum, og ottoene var vel også bortpå Super green. Gobyen hadde nok mat i akvariet fra før tydeligvis for der var det lite interesse.. Jeg skal skaffe flere gobyer og da vil det sikkert bli nyttig å ha ekstra mat.

[External Image]
Pseudomugil luminatus som flotter seg.

[External Image]
Siden sist har jeg solgt Sundadanioene for de tøffet seg litt for mye i forhold til kulefiskene og moskitoene. Tror kanskje det var fordi de var for få også, men de er nok i et godt hjem nå.

Har også kjøpt inn 5 blå reker bare for å prøve de ut, men de har jeg nesten ikke sett siden jeg slapp de ut av posen.. Har ikke funnet noen døde heller så de er vel masters of camouflage. Burde nok gått for gule. De havnet i 30literen.
Der fikk jeg meg også en overraskelse rett før ferien med 2 små yngel fra et nytt kull. Jeg har ikke sett nå mere til det gamle kullet, men det er jo morsomt å se yngel dukke opp likevel.
Jeg har vurdert å sette opp artemiaklekking, men har alltid irritert meg på bråket fra luftpumpene.
Hvis noen har tips til ei god «lydløs» luftpumpe så er det bare å si ifra!
(Jeg finner det sikkert hvis jeg søker litt, men er jo artig å få svar)

I morgen kommer jeg tilbake fra Trøndelag, så det blir spennende å se hvordan det står til i akvariene da.
Ingen dødsfall å se etter ferien bortsett ifra ei posthornsnegle.
Så faktisk tre yngel i 30literen også så da tok jeg lik så godt å freshet opp mikro-orm kulturene mine. Jeg skal ihvertfall gjøre det litt lettere for de å finne mat, så får vi se om noen overlever.
Idag så jeg den første reke-yngelen i 30litern! De trives tydeligvis selv om jeg knapt ser dem.

Ellers så har jeg fått cyanobakterier i samme karet, men ser ikke på det som no krise. Gobyen spiser på det så da slipper jeg jo å fore med repashy. Men må nok skaffe flere for det er litt mye alger til en fisk.

Så ut som at det var lek på regnbuefiskene igjen i går så da dukker det vel opp nye yngel igjen snart. Ser fortsatt yngel rundt omkring og jeg forer med mikro-orm flere ganger om dagen. Jeg hadde også litt repashy redrum oppi beholderen for muligens å øke næringsverdien litt på ormene.
Endelig!

To hunngobyer ble med hjem fra jobb i går, så nå håper jeg han «Bob» skal farge ut skikkelig. Fikk litt lyst til å ta med en hann også, men vet ikke helt hvor territorielle de er.. Det er jo ikke store akvariet egentlig.

Bob er å sjekker ut en av de nye beboerne, men hun fant ut at det var bedre å grave seg ned først som sist.
[External Image]
De nye kom fram etter vannbytte idag. De satte tydeligvis pris på at det var litt mer åpent i akvariet.

Men jeg syns ikke at de ligner så veldig..
Det er mulig jeg har fått feil art her, men de går jo godt sammen så det er jo ikke no problem sånn sett.

[External Image]
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen