Tankespinn fra en gammel akvarist :)

Her kommer litt løst og fast og litt hulter til bulter fra min vannverden

Jeg har 45 års jubileum som akvarist i år, dog skal det sies at aktiviteten ikke har vært like stor eller jevn, alle disse årene. De siste 8-10 årene har interessen ligget litt brakk og bare ett eneste akvarium har vært i drift. En 200 liter som har huset røde fantomer, ett par scalarer og to SAE. Den siste SAE'n var vel rundt 15 år, da den takket for seg.


Min inntreden i akvarieverden begynte med et Norgesglass med guppy i stuevinduet hjemme. Langt fra en ideell oppholdsplass men utrolig nok levde de en stund i glasset, før jeg fikk tilsagn fra høyere hold( foreldre) om å gå til anskaffelse av et akvarium.

Jeg har alltid vært glad i å lese og skaffe meg kunnskap om ( for meg) interessante emner og den gang fantes jo ikke internet, så bøker var kilden til kunnskap. En av mine første bøker var Hans Frey's Akvarieteknikk, som ble lest fra perm til perm igjen og igjen og da jeg fikk tak i IPC's store Akvariebok var gleden tilsvarende stor! Etter å ha grundig lest denne, var jeg ekspert.. Senere erfarte jeg jo som så mange andre sannheten i følgende; 'Jo mer man lærer, jo mer innser man at man egentlig i ingenting kan' Til min unnskyldning må det jo legges til at jeg var 10-11 år på det tidspunkt.

Gleden var stor da et 13 liters plastakvarie med lokk og belysning( sokkel for en vanlig lyspære) og luftpumpe ble installert! Guppyene fikk nå større boltreplass og jeg husker ennå godt hvor fine disse var. Tegningene minte sterkt om de man kan se på endel Endlers nå og hadde jeg ikke visst bedre(?) hadde jeg trodd at det var Endlers eller kanskje like sannsynlig, det VAR endlers eller rettere sagt en mer opprinnelig villform av guppy men samme art. Hunnene var helt fargeløse og hannene var små og hadde ofte veldig fine tegninger/fargeflekker. Joda, showguppys i all ære men for meg kan de ikke måle seg med opprinnelsen.


På tross av at jeg har vært innom en hel del forskjellige arter opp igjennom årene, så har disse guppyene alltid ligget i bakhodet og min nyinntreden i akvarieverden kommer igjen til å konsentrere seg om levendefødende hovedsaklig.

For å ta et kjempehopp frem i tid; 'Brakkvannsperioden' var plutselig over og flere artikler om min barndoms guppies ( Endlers) vakte igjen interessen på nytt.

Tur til dyrebutikken fulgte og en liten 'bolle' ( 54 liter) ble innhandlet. Hvorfor jeg gjorde det kan man jo spørre seg om, da det ved nærmere ettersyn stod 4 akvarier i garasjen pluss en hel del utstyr ellers i huset..

Akvariet ble i alle fall oppsatt og etter å ha fått lettere sjokk over prisene på grus, røtter, planter og diverse annet nåtildags, så var jeg veldig glad for at jeg hadde gjemt både grus og røtter og kunne forsyne meg med planter fra 200 literen.

Følgende må IKKE taes som en oppfordring til etterfølgelse eller råd av noe slag , det er MIN måte å gjøre ting på og det behøver absolutt ikke å gå bra hos andre.

Etter tre dagers innkjøring droppet jeg innom den lokale butikken og i mangel på endlers, så ble tre guppies innljøpt, av den vanlige slørvarianten. En hann og to hunner.

Siden det var kjølig den dagen stappet jeg posen innenfor klærne og tok apostlenes hester fatt. De stakkars fiskene måtte jo oppleve denne turen som rene karuselltur på tivoli, jeg syns vannet skvalpet opp og ned med en veldig fart.

Vel hjemme ble posen plassert i akvariet for temperaturutgjevning og etter en passende tid så åpnet jeg posen og begynte gradvis påfylling av alvarievann.


Så langt, alt bra. Så etter en passende tid var det tid for overflytting til fiskenes nye hjem.

Nå stod det en bøtte med kaldtvann på gulvet , det var ett par-tre liter som var tiltenkt for skylling av gulvkluten.
Jeg pleier ikke å ha transportvannet over i akvariet ( hvor virksomt det er kan man jo diskutere, kommer det noe 'muffens' med, så kommer det vel hovedsaklig med på fiskene)

Jeg plasserte håven over bøtta, åpnet posen og helte fiskene i håven. Skrekk og gru! Håven skled på kanten og to av guppyrne havnet i bøtta og den ene hunnen på gulvet, som for sikkerhets skyld nettopp var vasket med såpe.

Stappet hånden ned i bøtta for fuktighet, pillet opp hunnen på gulvet og hev henne i akvariet, fanget kjapt de to i bøtta med hånden og opp i akvariet med de også. Så mye for gradvis tilvenning..

Etter denne opplevelsen regnet jeg ikke med at fiskene skulle klare seg uten avgang.
Stor var min overraskelse da hannen omtrent øyeblikkelig satte etter hunnene med formål videreføring av egne gener.

Denne hannen er forøvrig noe for seg selv.. Hvis fisker hadde hevet seg på denne #metoo bevegelsen, så hadde han ligget tynt an, veldig tynt an.. Denne karen får nemlig Harvey Weinstein og gutta til å fremstå som tafatte puslinger, uten mot til å nærme seg damene. Han gir seg ikke, han plager de to damene non-stop og jeg kan ikke annet enn undres over all den energi som må gå med til all denne konstante kurtiseringen?

Selvfølgelig kan fiskene få senskader av den ublide overføringen til nytt hjem men så langt ser de overraskende upåvirket ut, av sjokkbehandlingen. Hvilket selvsagt på ingen te må taes som inntekt for en slik 'framgangsmåte'. En hel del fisk ville nok ganske kjapt sagt takk for seg, eventuellt tatt skade av en slik behandling.
Takk for påminnelsen om en av de mer sjarmerende og ikke minst praktiske egenskapene med guppy, at de faktisk lar seg fange ved at man lager en kopp av hånden og ganske enkelt lar dem svømme inn. God lesning.
Kampfisk
Takk for påminnelsen om en av de mer sjarmerende og ikke minst praktiske egenskapene med guppy, at de faktisk lar seg fange ved at man lager en kopp av hånden og ganske enkelt lar dem svømme inn. :) God lesning.


Takk for tilbakemelding Hehe..stakkarene var vel mer eller mindre sjokkskadet etter temperaturovergangen, fra 23-24 til adskillig kaldere vann.. Målte ikke temperaturen i bøtta men det var kaldt. Note to self; slik gjør man IKKE flere ganger. De viser fremdeles ingen tegn på skade etter mishandlingen heldigvis.


Som nevnt så viste det jo seg etter en ekspedisjon i garasjen at det stod ikke mindre enn 4 akvarier der. En ekspedisjon er nok rette utrykket her, da jeg er av typen som mener at 'den som sparer han har'..( i alle fall på saker og ting som kan komme til nytte senere) Hvilket har vist seg å stemme i mange tilfeller, senest nå med akvariene! For sikkerhets skyld var akvariene plassert helt bakerst i garsjen, så det medførte endel klatring men her stod det altså fire kar fra 250 til 54 liter. Pluss grus, pumper, varmekolber og en ytterligere leting innendørs avslørte ikke helt få belysninger av variabel lengde.
Og..ikke minst isopor som jeg legger under akvariene.

Så jeg kunne altså spart meg de kronene jeg brukte på Leddy karet.. Karet er forøvrig greit nok men Ledrøret er alt for kort, hvilket gir skral belysning og pumpens kapasitet skal vi ikke snakke om..

Med min nyvåknede entusiasme for akvarier, så sier det seg selv at 4 tomme akvarier og masse tilbehør ikke bare kunne stå der.. Etter noen rundturer i første etasje, ble en benk ryddet for alt løsøre og en 100 liter satt opp. Dette blir nok også et kar for levendefødende etterhvert.

Det kan bli adskillig vanskeligere å finne plass til 250 literen men jeg tror faktisk at jeg allerede har funnet plass til en 75 liter..

Fiskene har fått nyte godt av hagedammene i dag, svarte mygglarver ble fanget inn og de forsvant på rekordfart. Problemet var jo faktisk at det var for få mygglarver ennå, tror jeg må ta med meg håven på tur i skauen i dag og sveipe innom en del dammer i området. God søndag til de som måtte kikke innnom tråden

Heisann. Så fint med fleire aktive (og erfarne) akvarister her inne. Gratulerer med 45 års jubileum! Skal bli kjekt å følgje deg framover
Liv Skamsar
Heisann. Så fint med fleire aktive (og erfarne) akvarister her inne. Gratulerer med 45 års jubileum! Skal bli kjekt å følgje deg framover :)


Takk Som sagt, interessen lå jo litt i dvale de siste 8-10 år, har bare hatt ett kar( 200 literen) i drift i denne perioden og det har stort sett 'gått av seg selv' , litt vannbytter og foring har stort sett vært det som har blitt gjort. Fremdeles en alminnelig scalare og 6 røde fantomer igjen av 'dvalefiskene' . Til gjengjeld har jeg jo satt opp to kar til i løpet av en ukes tid og tror jeg har funnet plass til det tredje..


Dette er jo ikke noen billig hobby akkurat, veldig glad for at jeg hadde tatt vare på diverse utstyr. Gamle Eheimpumper som hadde ligget i en uisolert garasje i 'dvaleperioden ble tatt inn og vasket og fungerte like godt som før. Tysk kvalitet på sitt beste! ' Ble dog noen kroner for en ledlist og transformator til det sist oppsatte, pga plasseringen ble det bare plass til en lysarmatur ( plassert på en benk, delvis under en hylle) og det ble for snaut, lysmessig, så jeg kjøpte en ledlist og klistret opp under hylla. Ikke riktig type lys helt men bedre enn bare en armatur i alle fall.

Nå venter jeg utålmodig på at de nyoppsatte akvariene skal bli innkjørte, så jeg kan fylle på med noen flere fisk. Endlers og H.formosa er planen så langt. Dvergtannkarper har jeg hatt tidligere for mange år side, sjarmerende småtasser .
Siden jeg jo ikke akkurat bor midt i smørøyet rent akvariemessig, så er jeg jo stort sett avhengig av å bestille fisk gjennom butikk, utvalget er ikke det samme her som lenger sør i landet.
Det er forresten full fres i hage'akvariene' nå. Det er en veldig aktivitet og konsert akkompagnert av plasking og styr i dammene nå. I den eldste dammen er det allerede flere store eggklaser. Faktisk så mange at jeg tror jeg må flytte noen over i den store dammen, ellers blir det nok magre kår for alle rumpetrollene, skal de klekke i den minste dammen. Jeg er spent på om den vannlilja jeg kjøpte i fjor overlevde vinteren ute, jeg hadde tidligere et gammelt badekar nedgravd i hagen og her overvintret både en vannlilje og andemat, flere vintre. Det var jeg sant og si overrasket over.

Nå venter jeg og fiskene på at flere mygglarver skal klekke, det ble ingen fangst i skogsdammene i dag, faktisk var det ennå is i ett par av dem.

Jeg oppdrettet grindalsmark for mange år siden, vurderer å starte et par kulturer igjen, det er jo ikke mye arbeid med dem akkurat.

Her går det unna.. Var i garasjen og hentet den 75 literen. Det ble snart klart at det ikke er bare Liv S. her inne som har opplevd uønskede tilsetninger i alvariesanda.. Det var en relativt sterk duft av au de gramons av sanda..

Så det ble en ekstra nøye rengjøring til, av både sand og akvarium, før det havnet innendørs . Ekte akvatister vasker sanda med nevene, i rennende iskaldt vann..Då nå har jeg utviklet en viss slitasje på neglene men til gjengjeld har konditorfargen jeg ved uhell sølte på hendene , fullstendig forsvunnet. Peeling the hard way .

Dette står også på stua og skal bli et svartvannsakvarium, foreløpig er det bare grus og vann i det.

Skulle gjerne satt opp 250 literen også men da må deler av øvrig møblement på stua ut og det blir muligens ikke helt populært..
Litt herfra igjen Nå er det bare 250 literen igjen i garasjen, fant jammen plass for 60 literen også.. Så den har også blitt satt opp som nanokar, blir litt smått i den etterhvert C.pygmaeus og noe smått i rasboravei.

Kjøpte et par sommerfuglciclider ( M.ramirezi) og jammen har ikke det lille paret lagt egg i dag, på et planteblad. Den lille herren passer ivrig på men dette er et selskapskar med diverse tetra i , så jeg tror nok ikke det kommer så langt som til særlig frittsvømme de yngel.

Fant omsider en dam der det var noen fler svarte mygglarver. Siden dammen er relativt grunn og inneholder endel kvist og kvas, så funker ikke håv ala sommerfuglhov, vanlig akvariehåv er det som går . Utstyrte meg følgende med en håv i passende størrelse og pose for å ha mygglarvene i. Men..selv etter ivrig fanging og tildels våte klær, så var ikke utbyttet det helt store.
Her benytter jeg anledningen til å komme med et lite tips for overivrige fangstmenn og kvinner ; sjekk MASKEstørrelsen på håven FØR du drar ut på fangst.. Det blir lite fangst når mygglarvene går rett gjennom håven.. :P


Legger ved et lite bilde av Herr Ramiresi med egg .
Dette karet ( med ramireziene) inneholder også et par Pseudomugil av en eller annen art, tipper jeg. De har stått i zoobutikken i evigheter sammen med kardinaltetra, tipper de var blindpassasjerer i sendingen. Skal prøve å få tatt bilde av dem, så kanskje noen kan hjelpe til med identifiseringen. De kan ligne på opptil flere arter og er i tillegg små, så så langt har jeg ikke klart å finne ut hvilken art det er.
Eggene til ramireziene har jo klekket og utrolig nok er det ennå yngel igjen, tviler dog på at det blir flere igjen når de begynner å svømme fritt.. Tetraene vil nok se på disse som snacks..

Har fanget greit med svarte myggiser, noen står ennå på kjøkkenbordet i en beholder, bør muligens helle de i akvariene snart, eller så blir det vel mygg inne.. :p

Så en på finn.no som solgte et 1000 liters kar..aj, aj, hadde man bare hatt plass og gulv til et slikt..Et kar på den størrelsen gir litt mer mening og bare tenk på mulighetene man har for dekorering og fisk..
Plussmedlem
Aqualibre
Så en på finn.no som solgte et 1000 liters kar..aj, aj, hadde man bare hatt plass og gulv til et slikt..Et kar på den størrelsen gir litt mer mening og bare tenk på mulighetene man har for dekorering og fisk..:)


HELT enig!
Jeg går med slike tanker selv. Er for tiden på husjakt og om jeg kjenner meg selv rett (noe jeg egentlig gjør ganske godt) så blir et av de mest tungtveiende kriteriene:
- må kunne akkomodere store akvarier.

Du Aqualibre, du har ikke et bilde av Pseudomugil'ene da?? Det er fine fisker det!
Viktor
[QUOTE=Aqualibre] Så en på finn.no som solgte et 1000 liters kar..aj, aj, hadde man bare hatt plass og gulv til et slikt..Et kar på den størrelsen gir litt mer mening og bare tenk på mulighetene man har for dekorering og fisk..:)


HELT enig!
Jeg går med slike tanker selv. Er for tiden på husjakt og om jeg kjenner meg selv rett (noe jeg egentlig gjør ganske godt) så blir et av de mest tungtveiende kriteriene:
- må kunne akkomodere store akvarier.

Du Aqualibre, du har ikke et bilde av Pseudomugil'ene da?? Det er fine fisker det!


Sukk ja, det var jo et knallgodt tilbud også, eieren solgte karet billig fordi det måtte ut i slutten av måneden. Hadde jeg prøvd noe sånt her hjemme, er jeg stygt redd for at jeg hadde hatt karet i kjelleren før jeg visste ordet av det.. :p

Skal prøve å få tatt et bilde der de vises. De er små, omlag 2 cm og helt fargeløse bortsett fra de lysende blå øynene. Tynne er de også, de hadde jo stått i det mixa salgskaret i butikken lenge før de ble med hjem og jeg tipper det ikke har blitt mye for på dem. De viste interesse for levende mygg her men det så ut til å bli for stort for de, så jeg burde vel egentlig klekket artemia til dem og sett om det hjalp på formene.


Ramireziene har tatt ungene med ut i karet, utrolig nok lever ennå endel av ungene men jeg syns foreldrene hadde dem farlig nær filterinnsuget.. Det står dog ikke på påpasseligheyen ellers, både mor og far passer ivrig på.
Prøvde å ta bilder av Pseudo'ene..vel..med svært god innlevelsesevne og viten om hvor de befant seg på knipseøyeblikket, så kan jeg så vidt ane konturene på fisken..altså ikke noe å publisere.. De lot til å ha svært lite interesse for 'fame and glory' gjennom posting av bilder på nett.. :p Får prøve igjen senere. Siden mitt 'fotoutstyr' er en gammel telefon av en slik alder at enhver ungdom ville mene at dette var en oldtidsak, oppfunnet omtrent samtidig med hjulet, gjør jo ikke saken enklere.

Fikk dog et bilde av fam.Ramirezi, der man ved skikkelig ettersyn kan se de søte små. Foreldrene likte dog særdeles dårlig at jeg kom med en telefon helt oppi ruta, de viste veldig tydelig at de mente at jeg burde pelle meg vekk!


Jeg ryddet forresten litt i karet med de tre guppyene som fikk en heller ublid start på tilværelsen her. Da jeg rensket litt opp i planteveksten viste det seg at de ikke hadde fått bare ett kull..du store. Navnet millionfisk er ikke helt av veien nei.. Jeg ble dog overrasket over størrelsen på de minste ynglene, må være noe av de minste guppyyngel jeg kan huske å ha sett men det krydde formelig av dem.
Foreldrefiskene ser dog ut til å ha klart den tøffe strten bra, de har vokst ikke helt ubetydelig( hunnene) og ser riktig fine ut.

Viktor; glemte å si lykke til med husletingen og ikke minst et hus som tåler noen skikkelige kar!
Plussmedlem
Aqualibre
Viktor; glemte å si lykke til med husletingen og ikke minst et hus som tåler noen skikkelige kar! :)


Jeg takker for det, Aqualibre!

Jeg har nylig vært på visning på en bolig som med en god del omtanke og kjærleik hadde meget dugelig med plass for en virkelig ekspansiv akvariehobby. Men der var det stor interesse og budrunden starta med et smell, så da fikk det bare fare.

Skal på visning igjen på søndag. Det huset er kjempeflott, men har dårlig med fasiliteter for å umiddelbart fleske til med masse kar, dessverre.
Fordelen er likevel at jeg trenger ikke bruke penger på oppussing, og kan heller finne på noe annet akvarie-smart med den lille pengeslumpen jeg har til overs.
Det har riktignok en kjeller, men om jeg tolker prospektet riktig så spørs det om den er egnet, da den ikke kommer med på bruttoarealet.
Viktor
[QUOTE=Aqualibre] Viktor; glemte å si lykke til med husletingen og ikke minst et hus som tåler noen skikkelige kar! :)


Jeg takker for det, Aqualibre!

Jeg har nylig vært på visning på en bolig som med en god del omtanke og kjærleik hadde meget dugelig med plass for en virkelig ekspansiv akvariehobby. Men der var det stor interesse og budrunden starta med et smell, så da fikk det bare fare.

Skal på visning igjen på søndag. Det huset er kjempeflott, men har dårlig med fasiliteter for å umiddelbart fleske til med masse kar, dessverre.
Fordelen er likevel at jeg trenger ikke bruke penger på oppussing, og kan heller finne på noe annet akvarie-smart med den lille pengeslumpen jeg har til overs.
Det har riktignok en kjeller, men om jeg tolker prospektet riktig så spørs det om den er egnet, da den ikke kommer med på bruttoarealet.

Synd med det første huset du kikket på , håper du finner et brukbart snart, ikke bare til boformål men ikke minst passende for et skikkelig akvarieanlegg Såen som solgte en reol med akvarier billig og kjente det fristet veldig men hvor jeg skulle satt de opp var en annen sak.. Det måtte ha blitt i kjelleren med kaldtvannsfisk i så fall og en hel reol med kaldtvann har vel aldri helt vær på ønskelista.
Som barn hadde jeg trepigget stingsild en stund inne i et lite akvarium og akkurat den arten kunne jeg faktisk tenkt meg et kar med. Artige og livlige fisker.

All froskerogna har klekket og det er anseelige mengder med rumpetroll i den minste dammen. I den store dammen så jeg at den halvdøde vannlilja jeg kjøpte i fjor faktisk har overlevd vinteren ute og kommer nå opp med blad.

Ramireziene som hadde passet yngelen så godt og ført dem rundt i akvariet på matleting var plutselig barnefri da jeg kom hjem i går. Selvfølgelig nå som jeg hadde klekket artemia til yngelen. Tipper dog at artemiaen får ben å gå på uansett, det mangler ikke på smått ellers i karene.

I går kom fiskene jeg hadde bestilt, C.pygmaeus, Boraras maculatus, endlers og otto'er. Jeg er alldeles henført over hvor flotte maculatus'ene er og hvor små! Heldigvis hadde alle 10 overlevd. Hadde karet vært større hadde jeg bestilt minst dobbelt antall.
Catappaløv har også blitt plassert ut i karene, så nå er jeg spent på å se hvor mye de farger vannet. Siden det er såkalte mangroverøtter i alle kar , er vannet tefarget i varierende grad i de ulike kar allerede. Satser dog på mørkere 'te' i et par av karene.

Artemia ja..jeg fant jo selvfølgelig ikke artemiasilen, noen forslag på hva jeg kan bruke istedet? Disse naupliene kommer jo ikke til å overleve til jeg får bestilt meg en ny.
God morgen

Kjekt å kunne fange svrte mygglarver på kjøkkenbordet.. :p Jeg var på en fangstur i går i myggdammen min og konstaterte at her måtte det redning til..Dammen var nesten uttørket men det hadde sine fordeler det.. Jeg fanget mengder med mygglarver med noen få sveip. Sørget dog for å ordne tilsig fra en liten bekk, så nå er den nok fyllt igjen.

Selv med rikelig foring i går med deler av fangsten( fiskene uansett kjønn så voldsomt gravide ut..) så var det omtrent like mye igjen i boksene på kjøkkenbordet. I morges hadde fiskene krympet noe i volum igjen, så jeg håvet opp levende frokost til dem

Jg ser dog at maculatusene er for små til å spise store mygglarver og pupper, med det til følge at en hel del pupper svømmer i overflaten..Hm..det aner meg at det kan bli noen mygg inne..

Jeg mevnte jo endlers i forrige post. Tja.. kan man vel si.. Selv om hunnene nok kunne passere som endlers , så er jeg sterkt i tvil om hannene. Jeg føler meg rimelig sikker på at dette er hybrider og det faktum at de vr merket som VF på pakkseddelen, gjorde meg ikke mindre tvilende.. Pene er de jo men neppe endlers.
Det er jo fascinerende å betrakte naturens små og store undre og klekking av myggpupper er jo en av disse små undrene. Jeg hadde dog en viss anelse om at ikke alle andre i heimen hadde samme syn på saken, så da jeg så at opptil flere mygg satt på kantene av boksene og flere var på vei ut av puppehylsteret, så fant jeg det best å flytte mygglarvene ut på verandaen.. :p

En del av disse puppene hadde åpenbart klekket allerede, for jeg fikk senere på dagen kommentarer på at det var mye mygg innendørs..

Til det kommenterte jeg bare at mange av disse var nok hanner og således ikke utgjorde noe irritasjonsmoment, hvilket bare ble sånn passelig godt mottatt.. :p

Catappaløvene har sunket til bumns i akvariene, sålangt kan jeg ikke se noen utpreget endring av fargen på vannet, mulig det tar noe lengre tid eller at jeg må bruke mer
løv?


Trådene heter jo tankespinn og således kommer det som tidligere nevnt litt hulter til bulter her. Så..
Det er kanskje på tide å banne litt i kjerka eller kanskje vi kan si 'spytte i akvariet' for anledningen?
Testing av vann i karene all ære..Selv har jeg dog ikke gjort det på sikkert 20 år. I yngre dager testet jeg ivrig og hadde alskens fancy tester fra diverse produsenter.uten at jeg syns det påvirket suksessen ( eller mangel på sådan) noe nevneverdig..
Jeg vet jo hvordan kranvannet her er sånn omtrent, rundt 7 og bløtt vann.
Så basert på hva slags fisk jeg skal ha i karene, så gjør jeg enten ingenting forutenom å ha røtter og planter i akvariene eller har skjellsand i varierende mengde( basert på fiskearter) oppi karet. Mengden med skjellsand går på 'gefühlen' og det har nå fungert ganske så greit i mange år med ulike arter fisk/biotoper.

Jeg bør kanskje legge til at dette er MIN måte og gjøre det på og ikke noe jeg anbefaler, spesiellt ikke til nybegynnere, da det kreves at man kan 'lese' både fisk, planter og karets tilstand ( bl.a algevekst) for å unngå fatale feil eller endringer i vannverdier.

Uten tvil er testing av vannverdiene gode redskaper ikke minst for nybegynnere men jeg får innimellom inntrykk at man bør ha en høyere utdannelse innen kjemi, for å drive med akvarium.. Mye, for ikke si det meste kan avhjelpes med sunn fornuft men på den annen side.. Når man ser hva folk finner på å helle i sine nanokar( påheiet av ivrige selgere i butikken) så er det sannsynligvis alt for meget å håpe på.. Sunn fornuft altså..

Jeg blir stadig overrasket over at folk skaffer seg alskens husdyr, uten å innhente det aller mest elemntære av informasjon om arten først.. Siden de aller fleste vel har tilgang til internet, all den info du ønsker deg og mere til, er tilgjengelig for 'alle' bare man gidder.. Følgen av denne mangelen på interesse for kunnskap( vel spørsmålene kommer jo gjerne når alt har gått til h....te..) er dalende interesse/opphør med hobbien og sist men ikke minst; det påfører diverse husdyr store og helt unødvendige lidelser/død.
Jeg er heller ingen tilhenger av rene kar, dvs si slike som ser ut som de er nyoppsatte. Jeg slamsuger ikke, fjerner ikke døde blader på plantene eller ser stygt på grønnalger( av den typen som ser ut som en fin lysegrønn miniplen) . Tvert om syns jeg karene er mye penere med litt 'rusk og rask' i , endel grønnalger av forannevnte type og de ser adskillig mer naturlige ut.
I naturen ser man jo ikke den 'freshe' looken som mange ser ut til å tilstrebe , medmindre det er snakk om plasser med kraftig strøm.

I Leddykaret med de tre guppyne og en horde med yngel, var det en fin algevekst over alt. Etter at yngelen kom foret jeg kraftigere med den følge at sneglebestanden( først og fremst små skivesnegeler men også en eller to damsnegler?)
Økte nokså kraftig. Sneglene har formelig rensket karet fullstendig for alger, i den grad at det ser alldeles nyoppsatt ut. Bedre algefjernere kan man ikke ønske seg, om en nå liker den nyoppsatte looken. Jeg må nok fjerne endel av sneglene, ellers blir det lite alger igjen til fiskene. Mulig jeg skal prøve med en jegersnegle oppi karet, det er en art jeg ikke har hatt før.
Tilfeldig bekjentskap
© Ian Fuller
Reklame for plussmedlemskap