O2 og diskus

Jeg sliter forsatt med hurtig pust på diskusene mine, har bestilt ny pumpe men ting tar tydelig tid. Har lurt litt på om jeg har forlite O2 og at det kan ha noe og si. Nå har jeg hørt at difusorer og luft pumper lufter ut mer O2 en det tilsetter, så fant jeg denne på diskus Norge.

Oksygeninnhold
Vannets innhold av O2, ved å tilsette O2 ved f.eks å bruke en luftpumpe med luftestein eller enn innvendig pumpe med diffusor ”lufter” man vannet. Dette gjør at vannet tar opp

nødvendig oksygen når det mangler i akvarievannet, og kvitter seg med overflødig O2 når det er for mye.



Discus liker mye O2 i vannet.

Noen som har noe og tilføye her, jeg skifter 25% vann annen hvar dag, sliter med gh og kh de er knapt målbare, har hørt om gips og natron men er usikker på blandings forholdet her.



Overflatebevegelse vil alltid lufte ut en del gasser, om det er overskudd av dem.
Nå vet ikke jeg hvor mye O2 discus setter pris på, men jeg vil tro at det burde være mer enn nok i vannet om du har god overflatebevegelse, eller en OK luftepumpe.

Til dette med Gh\ Kh. Det stemmer det du har hørt om natron og gips.
Hvilke eksakte blandingsforhold du trenger, kommer litt ann på ønskede verdier.
Har som deg, null og niks hardhet på vannet. Alikevel ph på ca 7 i karene, dersom jeg holder kh under 1. Altså, jeg har nesten ikke Co2 i vannet.
Når jeg tilsetter 1\3 ts natron (bikarbonat) pr 30L, øker jeg kh til 2. Ph er da oppe i 7,5.
Om jeg skulle hatt lavere ph, måtte jeg tilsette Co2, noe jeg ikke vil i denne omgang.
Nå vet ikke jeg verdiene dine, men om du laster ned denne kalkulatoren, kan du leke deg litt med å beregne verdier

Når det gjelder bruk av gips: jeg har ca 2\3 ts pr 30L vann, dette øker Gh med 7-8.

Den beste måten å finne ut hvordan begge tilsettingene påvirker vannet, er å teste det i en bøtte utenfor karet. Da kan man også ganske greit beregne hvor mye man trenger av tilsettingene for å få de verdiene man ønsker
Dette var et fantastisk svar Frank. Har lest i mange fora og som regel når noen spør så er svaret tisett ditt og tilsett datt uten og fortelle hvordan ting gjøres, takk. Snakker vi her om vanlig gips?

Må uanstt høre hva Geir sier, he,he

Og han Geir stiller seg 100 % bak svaret til Frank, men det er bestandig et men.

Hurtig pust på discus bør alltid medføre at en bjelle ringer slik at man får sjekket ut en vanlig årsak til dette.

1. Sjekk om discusen beveger begge gjellelokkene fritt.
2. Sjekk frekvensen når discusen er mest rolig. Discus puster mye fortere under foring.
3. Sjekk om discusen trykker den ene brystfinnen inn til kroppen.
4. Sjekk om discusen vrir på hodet. Dette krever at du observerer over tid da dette er adferd som ikke nødvendisgvis foregår hele tiden.
5. Discusen trekker seg litt bak i karret og blir mørk i fargen for etter en stund komme frem igjen og se helt fin ut.
6. Summen av dette gir deg svaret på om discusen din har gjelleparasitter.

Det skal ikke være nødvendig å benytte luftesten i discuskarret. Prøv å løfte utblåsningen slik at den sitter helt oppe i vannspeilet.

Er du fortsatt i tvil så inveterer du Geir på kaffe og en discusprat .


Hei igjen.

Du skal ikke se bort fra at det blir kaffe, jeg bor i havna.

Pkt 1. De puster med begge gjellelokkene.
Pkt 2. De puster litt fortere når de spiser, men normalen er 2-3 sek.
Pkt 3. Brystfinnene beveger seg begge to kan ikke se noe galt der. Men de får noen rykninger i blant.
Pkt 4. Kan ikke se at de vrir på hodet uten at jeg er helt sikker på hva jeg skal se etter.
Pkt 5. Ja en del av dem trekker seg bak i karet er til tider brune.
Pkt 6. Summen av dette er ikke gått og si. Er det slik at om en har gjellemark så har alle det? Ellers har jeg hørtt at noen mener at diskus har konstant gjellemark, men noen mer enn andre.

Det som er garantert er at hvis en har gjellemark så vil alle få det. Gjellemark er noe skikkelig svineri da disse påvirker unge fisk i sterkere grad enn voksne.

Det som er viktig er ikke å ta sorgene på forskudd. Her er det om å gjøre å utelukke alt som har med teknisk utstyr, rutiner, innredning, vannkvalitet, vannverdier først. Når man er sikker på at dette er på plass så kan man begynne å tenke sykdom.

Jeg har merket et fall i pH verdien på vannet i Tromsø i høst/forvinter. Før fant jeg aldri pH under 7 i vannet mens nå finner jeg stadig vekk verdier ned mot 6,8. Det har vært nødvendig å øke kH for å få økt pH slik at jeg har fått ønsket effekt på Co<sub>2</sub>tilførselen. Akkurat nå er jeg takknemlig for den lave pHverdien i utgangspunktet da jeg venter på ny IKS pHkontroller da den jeg har har tatt kvelden.

Siden du bor i Hamna er jeg rett i nabolaget så her er det bare å sende invitasjon

Du er herved innvitert, jeg har stort sett bare hjemmekontor nå til over nyttår så det er opp til deg. Jeg bor i Åttringen 15, så når det passer for deg jeg er tilgjengelig stort sett hele tiden fra morgen til kveld.
Vanlig hobbygips kan godt brukes.
Enkelte liker å lage blokker av denne, å slippe ett ønsket anntal blokker i karet etter vannbytte. Dette for å hindre grumsing.

Slev er jeg svært hypp på å bytte vann, og liker derfor bedre å sørge for at vannet som går inn i karet har samme verdi som vannet som gikk ut.
Blander derfor alt i 30L bøtter på forhånd, som jeg lar stå over natta for å tempereres.
Dette grumser litt, men heller det enn at verdiene skal svinge opp og ned flere ganger i uka!

Forresten; suverene svar Geir kom med, det er han som er experten på diskus her! (Har lite peilling selv, men det kommer seg etterhvert)
Hva er temperaturen i vannet ditt Bengt?
Høye temperaturer gjør at vannet tar opp mindre oksygen, og fisk må da puste fortere. Samtidig vil vel også stoffskiftet øke? Litt på tynn is på det siste punktet, har ikke tid til å sjekke det nå.

Mvh
Ole Morten

Høy tempratur reduserer vannets evne til å holde på O<sub>2</sub> samt at den øker stoffskiftet(metabolisme)

Nå kjøres det jevnt over meed 29/30 grader i vanneet på discus så jeg tviler på at dette er problemet hos Bengt. Ser her bort i fra at han kjører med godt over 30 grader i vannet.
Jeg holder tempen på som du sier 29-30 grader. Var i byen og kjøpte diverse tetra tester i dag har bare brukt sticks før.

Ph nærmere 7 en 6,5.
kh og gh slo ut på en dråpe så det vil si 0-1
N02 er lyse gul altså godt under 0,3.

sjekket litt på gule sider er jo bare 300 meter mellom husene, ja ja der ser man.
Da har jeg hatt Geir på besøk, og for de som er inntressert har vi eller Geir har bekreftet at vi her snakker om gjellemark. Synd for det er noen flotte eksemplar der som nå sannsynligvis blir satt litt tilbake. Men jeg har i allefall lært litt nytt idag og kommer styrket ut av det, så det er bare og stå på. Gjellemark kur er nå bestiltt fra Kai.

Vi fant og ut at vi faktisk er ivrige sporsfiskere begge to, he,he. Så nå skal jeg på besøk og se på hans flotte diskuser, i tillegg har vi jo sansen for L maller begge to, så her er det bare og suge til seg så mye info som mulig.

Jeg synes det er hyggelig at dere har truffet hverandre, veldig koselig alt det triste tatt i betraktning.

Hva gjør man ved gjellemark? Medisiner?
Har ikke sett på maken til pustefrekvens. Disse var oppe i ca 5 per sekund og selv med tilførsel av O2 ville ikke frekvensen gå ned.

Her en av dem som har meget godt potensiale til å bli en stor og flott discus
Lekker fisk!!
Og ikke minst; utrolig bra at Geir kunne stikke innom å titte på dem, gjellemark var ikke det jeg mistenkte mest her!

Kult at det er flere akvarister som er sportsfiskere, forresten!
Medisinering i gang.
Ja det er medisineringen på sin femte dag, hadde dose nr 3 oppi i dag. Medisinen kommer fra Kai Hansen som mente at man skulle kunne se forbedringer etter ca 5-6 dager. Den minste Marlboroen har fått litt bedre farge, men pustefrekvensen er fremdeles svært høy og merker ingen forskjell på det, så er litt små bekymra for tiden. Så de neste dagene blir spennende. Det rare er at de spiser og jager hverandre nesten hele tiden.

Alltid et godt tegn at de spiser. Siden vi bor rett ved siden av hverandre nekter jeg å tro at dette skyldes vannkvaliteten. Jeg har jo det samme vannet som du. Jeg er også overbevist om at de har/hadde gjelleparasitter siden jeg kunne se de på en måte vri på hodet foor å bli kvitt de samt at de klør seg mot innredningen.

Uansett er det veldig greit å få kjørt de gjennom en kur så du er sikker på at dette problemet er luket ut. Husk på å se etter om frekvensen faller rett etter du har skiftet vann neste gang. Dette for å luke ut lavt O2-nivå i vannnet som kan oppstå hvis man har for lite bevegelse i vannfflata.

Mine har fått meget pen frekvens etter jeg kjørte de gjennom samme kuren. Heckeldiscusen er nå tilbake til sitt gamle jeg og disse var jeg meget bekymret for

Du får holde oss opppdatert
Når du sier det Geir, så skiftet jeg vann i går og pusten var da roligere både under og rett etter vannskifte, nå skal jeg skifte i morgen igjen og inn med ny dose med medisin, skal se da og, jeg ser hele tiden om det skjer noe sånn sett. Mulig det ordner seg når jeg får den nye pumpa som fortsatt ikke er kommet.

Hvordan er statusen på discusene Bengt?
Nei, jeg må si at jeg ikke blir helt klok på de. Det går i perioder i går var de igjen på 4-5 i sekundet, mens i dag er de på 2 i sekundet. Det er utrolig mye jaging om dagen, den største skal tydeligvis markere seg, dette kan jo være en årsak at de blir veldig stresset av all jagingen. Men igjen, de spiser godt og den ene marlboroen gjør ikke annet, den spiser konstant. Den andre marlboroen har fått mye bedre farge etter kuren som skal avsluttes i dag med siste dose.

Har kjørt med difusor på den innvendige pumpa i tre dager for og være sikker på at det er nok O2. 2026 er for liten men den nye er nå endelig videresent fra Oslo mye mulig det ordner seg når den kommer. Målte nittrit i går siden de pustet så fort igjen men den er under 0,3 på tetra testen så det skal ikke være noe problem. Om det er lite O2 burde jeg vel se det på mallene og coryene, coryene er av og til oppe i full fart og henter luft, men det er ikke gjenomgående. Hva kan vi konkludere med tror du.
Tilfeldig bekjentskap
© Ian Fuller
Reklame for plussmedlemskap