Comeback i akvarieverden - fluval flex 57

Jeg har etter 7 år anskaffet meg et Fluval Flex 57L akvarium. Innredet med sand, en rot og noen planter i går. Jeg skal bruke en måneds tid + til oppstart til å endre i innredning osv. Planen er to eller tre flere planter og muligens en tynnere grein som går oppover og en stein eller to om jeg får plass.

Kom gjerne med tips og triks.

Jeg er ikke helt grønn på området men er jo noen år siden så mye er glemt.

Fluval Flex kommer med bio-filter kuler, samt ett i karbon. Hvor ofte bør jeg bytte disse?

Legger ved et bilde av akvariet.



"Bio-filter kuler": Disse keramiske (?) kulene trenger du aldri å bytte.
"Karbonfilter": Jeg antar dette er et kullfilter, en liten pose med små, sorte biter av aktivt kull? Dette er i tilfelle helt unødvendig å bruke, så spar dette til du kanskje trenger det en gang. Noen bruker disse en kort stund for å fjerne eventuelle medisinrester eller lign. i vannet, men vannbytter gjør jo samme nytten.

Gitt et kar som ser ut til å være høyere enn det er langt: Jeg blir jo nysgjerrig på hva du har tenkt å ha oppi
Oppbevar karbonfilteret i en lufttett beholder eller plastpose, ellers vil det over tid suge opp organiske gasser fra lufta og bli deaktivert.

Kjekt å ha hvis du en gang trenger det til f.eks. å fjerne medisinrester fra vannet.
Planlegger et mindre prosjekt etter mange år uten akvarium så denne tråden skal jeg følge med på
Jeg fulgte bruksanvisningen til karet og der sto det at begge filterne skulle settes inn, derfor gjorde jeg det. Mener dere det er bedre å ta ut karbonfilteret isteden?
Fluval flex kommer med overdimensjonert filtrering med eget kammer bak med skumfilter som har to rom i seg til kjemisk filtrering (activated carbon insert) og billogisk filter (BIOMAX insert), førstnevnte er en pose med noe sorte biter i og det bilogiske er hvite kuler.
Det står forøvrig at karbonfilteret skal byttes 2-4 uke men da kan jeg likegodt bare kaste det.

Ca. en uke etter oppspart sier jeg meg fornøyd med innredningen av karet. Så da er det bare å planlegge fiskesammensetning, her begrenser det seg jo noe mtp. kapasitet men jeg vurderer en malle, to sommerfuglciklider og 6 stk stimfisk av mindre type, her har jeg ikke helt bestemt meg for art enda.
Men jeg kommer til å starte med en malle og to sommerfuglciklider for å teste filterbelatsningen og vannverdier en periode før jeg putter i flere.



Kristian85
...Ca. en uke etter oppspart sier jeg meg fornøyd med innredningen av karet. Så da er det bare å planlegge fiskesammensetning...

En uke etter oppstart er det vel tid for å planlegge hvordan du skal kjøre inn filteret? Dette tar jo mange uker, om du ikke får tak i litt "gugge" fra et innkjørt filter i et friskt akvarium.

Kristian85
... jeg kommer til å starte med en malle og to sommerfuglciklider...

En malle større enn Otocinclus sammen med Sommerfuglcicklider i et så lite kar, kan vel sammenlignes med at du flytter inn i en ett-roms sammen med en nattaktiv, vill elefant.

Begge artene vil prøve å etablere revir / soveplasser / eggleggingsplasser / gjemmesteder / alternative trygge plasser nær eller på bunnen av karet. Karet ditt har veldig liten bunnflate i forhold til volum, så det er alt for liten plass til at to slike bunnlevende arter kan ha det bra der på samme tid.

Mallen vil antakelig være aktiv om natten, og jage dvergcicklidene vekk fra bunnen og opp i de øvre vannlag hver eneste natt. Slikt repeterende stress kan være livstruende.
Og legger cicklidene egg, vil mallen si "Ja, takk som byr" til et lite gourmet-måltid.

Jeg anbefaler andre og mindre fisk enn Sommerfuglcicklider i dette karet. Boraras-arter er eksempel på små, fargerike fisker som kan leve i et slikt akvarium.
Nå skal jeg la det surre og gå i 4-5 uker til altså. Det ble kjørt i gang 1 april.

Det vil vel ikke hjelpe å fjerne noen planter heller mtp. mer grusplass?
Vet 57 liter er i minste laget men mener du jeg kan ha to sommerfuglciklider der da? Evt. en mindre gruppe stimfisk i tillegg?

Hvis du går inn på medlemsakvarier her inne så er det mange som har overfylte kar om man skal tolke dine utsagn og malle og sommerfuglciklider.
Det var først og fremst kombinasjonen med mallen jeg sterkt frarådet.
Det går jo an å ha to Sommerfuglcicklider i karet ditt, men siden størrelsen / bunnarealet er som det er, går både du og cicklidene glipp av mye interessant naturlig atferd. I naturen lever de ofte i større grupper.
Om du likevel velger det, blir det viktig å ha mange gjemmesteder; det er ikke sikkert at en hann og en hunn som settes sammen finner tonen med hverandre, og ofte ikke med en gang. Da må den svakeste ha mulighet til å gjemme seg, ellers kan det stå om liv...
En liten gruppe med små stimfisk vil være fint, det øker ofte tryggheten til cicklidene.

Kristian85
... Hvis du går inn på medlemsakvarier her inne så er det mange som har overfylte kar om man skal tolke dine utsagn og malle og sommerfuglciklider.

Haha, ja det er mye rart å se. Det er da det gjelder å herme etter de som gjør det bra, ikke bruke de som gjør det dårlig som eksempel til etterfølgelse!
Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap