Plages med grått og grønt vann!

Hei!

Vi skaffet oss et 150liters akvarium for i overkant av 2 måneder siden. Dette ble, etter anvisning fra dyrebutikken, kjørt i gang (uten fisk) i en ukes tid med vann og akvariumsbakterier fra flaske. VI gikk så til innkjøp av fisk.

Vi har 2stk. Ancistrus, 2stk. slørhaler, 2stk. Platy, 1stk Guppy og 22 baby-guppy. Vi hadde i utgangspunktet 4 Guppy, men 3 av våre Guppyer har dødd. Baby-guppyene har kommet litt sporadisk, 2 av babyene er litt større, og denne fødselen kom brått på oss, da vi ikke hadde fødekar og slikt utstyr, så storparten av det kullet ble mat til slørhalene før vi rakk å skille dem. De resterende babyene har kommet nå den siste uken.

For ca.3 uker siden begynte vannet i akvariumet å bli grå/hvitt, som en slags skodde. Frykter at dette kan ha sammenheng med at jeg var litt for hard i rengjøringen av filtersvampene. Disse ble ristet og klemt i akvariumsvann, men frykter jeg var for hardhendt i den prosessen.

Uansett, vannet var grått i en ukes tid, før det begynte å ta et grønt skjær. Det har nå den siste uken hatt en veldig tydelig grønnfarge. Vi har lest og lest på nett, i håp om å finne en løsning på dette. Vi har ved hjelp av test-strips (6in1) konstatert at vannet ikke skal inneholde skadelige verdier av hverken nitrat eller nitritt, og ph verdien har holdt seg på 6-7. Det eneste vi har registret en økning på innimellom er dGH (total hardhet), men denne er i all hovedsak innenfor normalen.

Har lest og funnet ut at dette antagelig er en bakterieoppblomstring, så jeg har i panikk for å ha ødelagt filtersvampene, anskaffet nye filtersvamper da jeg leste at disse er innsatt med fordelaktige bakterier for akvariumet. Disse har stått i en liten uke nå. Men, har i ettertid tenkt på om dette var nok en dårlig avgjørelse mtp at jeg kanskje nok en gang har fjernet viktige, eksisterende bakterier i akvariumet.

Vi har i perioden fra vi fikk akvariumet byttet ut ca. 30 liter vann i uka (20%).

Men, fremdeles er vannet grønt, og den grå/hvite skodda er der også, sammen med det grønne.

Vi aner nå ikke hva vi skal gjøre for å få bukt med problemet, så all hjelp mottas med takk! ??
Bakterie oppblomstring er som oftest et resultat av for mye nitrogen i vannet, vanligvis i form av amoniakk eller nitrit, men siden du sier at det ikke er forhøyede verdier så er jeg ikke sikker på det.
Når det gjelder det grønne vannet så er det sveve alger og det kommer, etter min erfaring som oftest av for kraftig lys eller lys som er på for lenge.

Når det gjelder filter svampene så har jeg ikke stor tro på "insatte bakterier" og slikt, men filteret blir kolonisert av bakteriekultur av seg selv over tid, så det å bytte dem ut er nok ikke å anbefale.

Det beste tipset jeg har hvis du ikke finner noe feil med vannverdiene er å skru ned lysmengden eller perioden og skifte vann litt oftere i en periode i for å se om det blir bedre
Plussmedlem
Hei!

Dette er en klassiker, spesielt i nye kar.

Hvis vannet er grått er det som det skrives en bakterieoppblomstring. Dette går i stor grad over av seg selv alt i fra noen dager til halvannen uke. Så lenge fiskene oppfører seg normalt, spiser som de skal og ikke er oppe ved overflaten for å svelge luft (kanskje vanskelig å vurdere den siste der siden du har mange fisker som gjør dette til vanlig), så trenger du ikke foreta deg noe.

Grønt vann er forårsaket av frittflytende alger som igjen kommer av ubrukt overskuddsnæring gjerne kombinert med lang lystid, som Magnus skriver. Overskuddsnæringen kan komme fra for mange fisker, for mye mat, for høye doser av plantenæring som plantene ikke får brukt, for lite innkjørt filter osv.

Her vil ikke problemene nødvendigvis gå over av seg selv og krever litt mer aktivitet.
- Først reduser hvor lenge lyset er på i en periode, eventuelt dim det ned om mulig.
- Dernest reduser mengden mat fiskene får.
- Videre må du øke frekvensen på vannbyttene da du må bli kvitt overskuddsnæringen.
Og siden filtersvampene er nye må du nok belage deg på å gjøre dette en god stund, for du kjemper nå en kamp mot både svevealger og nitrogensyklusen.

Et annet tips er å få tak i flyteplanter. Hurtigvoksende arter som ceratopteris thalictroides (har sett den blitt kalt gulrotgress på norsk), andemat, salvinia minima/natans o.l.
Felles for dem alle er at de både tar næringen og lyset som algene ellers ville brukt. Personlig er min favoritt gulrotgress.
Man kan også bruke andre planter som hornblad og guppygress som flyteplanter med mye av den samme effekten.

Lykke til.


Tilfeldig bekjentskap
© Kristin Torgersen
Reklame for plussmedlemskap