Pakistanboita og platy

Hei,
Jeg har et nyoppstartet akvarium bestående av 5 x pakistanbotia, 4 x Platy, 1 x Ildhale og 1 x Ancistrus.

Det ser ut til at en eller to av Platyene er med yngel; ekstremt tykke og oppholder seg kun helt rolig enten under eller over sirkulasjonsfilteret.

Har forstått at Botia er ganske aggresive yngelspisere så trenger noen råd, hadde vært gøy om noe av yngelet overlevde.

1. Bør jeg pute de drektige Platy'ene i et eget flytekar før yngelet er født?
2. Hvis ikke, kan jeg fange yngelet (om jeg ser de) og ha de i flytekaret noen uker etter de er født?
3. Er Ildhalen også en risiko som yngelspiser?
Plussmedlem
Hei!

Nei, pakistanbotia er ikke spesielt hissige yngelspisere. Om man er gjerrig på maten så kan de nok forsyne seg av platyyngelen, men i utgangspunktet burde de ikke ta voldsomt av dem. Da er de nok langt hissigere som eggspisere, men du har ikke eggleggende fisk så da er det ikke et problem.

Ildhalen er vel heller ikke den største yngelspiseren, men kan bli problematisk av andre grunner. De er ganske sky mens de er små, men kan fort bli aggressive med alderen. Ikke at de biter eller finnenapper særlig, men de jager annen fisk mye, gjerne da til disse slites ut.

Når det er sagt så kan man aldri garantere noe, så det kan alltids hende at begge artene tar yngel.

Videre vil jeg også nevne at min personlige mening er at hverken botiaen eller ildhalen er gode nybegynnerfisk. Begge artene er ganske vare for ustabile vannverdier og botiaene er utsatte for hudsykdommer, noe som er ganske vanlig i nystartete akvarium.
Men om du er flink med vedlikeholdet og vannbyttene så går det nok bra.

Hva gjelder yngelen (du vil se de, for de er store) så er jeg større fan av å bruke planter som flyter som gjemmested for yngel av platy, guppy, sverddragere o.l. enn fødeakvarium. Stressa mødre kan spise egne yngel og flyttingen kan utløse dette stresset.
Om man ikke har egnede planter, så kan man lage kunstige flytende skjul ved hjelp av eksempelvis isoporbiter påknytt tråder av akrylgarn som er fargefast.

Ut over det så trenger du nok ikke foreta deg stort. Jeg vil tro det går bra, da platyyngel er robuste og godt utviklet når de kommer ut.

Lykke til med akvarium!

Takk for utfyllende svar!

Jeg er kjent med utfordringen knyttet til Botiaene, hvitprikk, og det faktum at de har hud. Akvariumet står veldig hendig til ift vannbytte og jeg skifter derfor litt vann hver 2-3 dag, ikke mer enn 15-20% hver gang riktignok.

Ift valg av fisk tenkte jeg nok litt for lite over sammensetning av arter og hvilke begrensninger/muligheter det gir før jeg jeg kjøpte de første fiskene. Ble litt revet med av hun i butikken og råd jeg fikk der. Hadde nok heller valgt maller som bunnfisk nå i etterpåklokskapens ånd. Når det gjelder Ildhalen hadde jeg faktisk to med hjem fra butikken, oppdaget ganske raskt at den ene jagde den andre nonstop, så endte opp med å returnere en tilbake der jeg kjøpte de. Den gjenværende virker (foreløpig) veldig harmonisk og rolig, egentlig ganske uinteressert i de øvrige fiskene. Så får tiden vise om den blir mer hissig med alderen.

Takk for nyttige tips om Platy-yngel. Var forsåvidt klar over at tetthet av planter bidrar positivt, men greit å kunne eliminere flytekaret som et alternativ for mor.

Litt på siden, men tar gjerne i mot tips om andre fisketyper som passer fint i denne kombinasjonen av arter i akvariumet. Har gode minner fra Black Molly i ungdommen, så tenkte kanskje å addere med et par av de.
Plussmedlem
Veldig vanlig å bli revet med til impulskjøp når man starter. Du er ikke den første, og heller ikke den siste. Heldigvis kan man stort sett rette opp feilene om man er innstilt på å gjøre det.

Molly og platy går bra sammen.
Hvor stort er akvariet?
Hehe, ja, lurer litt på hvordan jeg kan rette opp i det. Blir jo enten å starte et nytt akvarie eller selge på finn.no. Butikken er kanskje ikke så glad for å få for mye i retur.

Dukket opp et nytt intrikat problem etter jeg skrev innlegget i går Barna hadde hadde vært på tur med velmenende besteforeldre og mast seg til en kampfisk som plutselig dukket opp på døra her. Tenkte umiddelbart at den kunne gå greit med Platy og Botia, men nå gjemmer den seg bak luftpumpen og blir jaget av ildhalen hver gang den titter frem. Neppe en varig løsning! Akvariet er 110L.
Plussmedlem
Du skriver løsningen selv - flere akvarier!!! Det ligger jamt en 1500-2000 akvarium ute til salgs på finn.no, så her er det bare lommeboka som sier stopp.
Hehehe!

Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap