Oppstart - plantene dør ??

De dør nok ikke men de blir slik i en overgang. Kranvann må "modnes".
Får de nok næring? Har du testet vannet?
Hei, Jan!

Det er ikke uvanlig. 
Cryptocoryne-artene visner notorisk bort når de kommer i nytt miljø. Men de kommer tilbake, bare gi de tid. Tid, bunngjødning og ikke for mye lys. Da vil den bli stor og fin om en stund. 
De to andre også bærer preg av akklimatisering. 

Det kan lønne seg å klippe ned stygge/ødelagte/algegrodde blader på lobeliaen for å stimulere til ny vekst etter hvert som akklimatiseringen går frem. 
Den tredje, limnophila sessiliflora, lar du vokse ut før du foretar deg noe. Jeg ser allerede ny vekst på toppen. Når denne har fått noen centimeters lengde (det tar vanligvis ikke lang tid da disse vokser meget raskt) klipper du av den friske toppen og planter den ned i substratet. De gamle stilkene kan du kaste, eller du kan vente til de vokser igjen og gjøre samme operasjon. Du vil raskt ha en tett vegg av limnophila. Det er i det hele tatt et meget godt valg til et akvarium i oppstarten da den hurtige veksten spiser mye nitrogen. 

Generelt må man huske når man kjøper akvarieplanter i butikken at mange av dem er kultivert OVER vann. Det er stort sett bare røttene som er under. Dette medfører at plantene er nødt til på konvertere bladene sine til å oppta næring fra et helt annet medium når vi da planter dem under vann. Derfor vil mange planter bli ganske stusselige etter man har tatt de med seg hjem. 
Og selv planter som er kultivert under vann vil ha behov for å tilpasse seg nye vannverdier og nytt akvarielys. 
Tålmodighet er nøkkelen her. Gi plantene tid. Hvis akvariet er under innkjøring vil jeg heller ikke anbefale bruk av gjødning. 

Du har valgt gode planter for oppstart, Jan. De er ikke spesielt vanskelige å få til og vil sannsynligvis ikke kreve mye innsats. Som nevnt er den eneste anbefalingen å gi cryptocoryne'en bunngjødning om en stund. De trekker lite næring fra vannsøylen. 
Tusen takk for fyldig og informativt svar Viktor! ♥️

Da skal vi prøve det 👍☺️
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap