Eplesnegler og kalk

Jeg er helt ny innenfor dette, men har et kar på 45L med eplesnegler, amanoreker og en kampfisk. Rekene og fisken ser ut til å trives godt. Men sneglene har dessverre ikke klart seg lenge. Har eget sneglefôr til dem, men sliter med at rekene tar det. Derfor ikke særlig lett å få i dem den næringen til skallet som de trenger. Tenkte derfor å ommøblere litt i karet og legge inn en kalkstein oppi. Vil dette påvirke rekene og fisken? Skal steinen vaskes godt før bruk? Evt annen årsak til dødsfall på sneglene? Fargen på skallet blir også litt dvassen etter hvert. Men regner med at det er kalken
Plussmedlem
Hei, Julie!

Ja, man kan godt si at kalksteinen påvirker rekene og kampfisken, men en enslig kalkstein vil ikke ha noen negative konsekvenser sånn sett. Så du kan fint sette den inn. Ikke behov for å vaske steinen. 

Vedr. dødsårsak er det vanskelig å si eksakt hva som er grunnen, men lav pH virker å være en mulig synder. Jeg vet ikke hvor god kjennskap du har til vannkjemi i et akvarium, men pH er da altså surheten på vannet. Denne bestemmes blant annet av hvor mye kalk (og andre mineraler) som er oppløst i vannet. 
Når pH er under 7, noe din nok er siden snegleskallene mister farge, så vil det kunne ta livet av dem i ytterste konsekvens. Kampfisken og rekene trives derimot godt i surt vann og vil ikke ha samme problemene. 
Kalksteinen er et godt tiltak. 

Andre anbefalinger jeg vil komme med er å gi sneglene mat som inneholder mye kalsium. Eplesnegler er enorme spisemaskiner og eter konstant så du må mate de mye i tillegg. Forvellede/kokte grønnsaker og bladgrønt som spinat og salatblader av ymse slag vil bli satt enormt pris på. Særlig spinat er å anbefale da den inneholder mye kalsium til plante å være, i tillegg til en hel rekke andre gode næringsstoffer. 
Hvis rekene utkonkurrerer sneglene i matfatet, må du gi såpass mye at sneglene også får. De spiser som sagt nesten hele tiden og vil ha behov for ganske store mengder mat. Jo større snegl, jo mer mat trenger den også. 

Om du bor slik til at du har tilgang på en hage eller liknende (som ikke er i nærheten av industri/tung trafikk) så kan man også bruke en del "ugress" som reke- og sneglemat. Unge skudd av løvetann og skvallerkål er kjempemessig mat som de fleste virvelløse innbyggere i akvariet vil sette pris på. Brennesle kan også brukes, men mer sparsommelig da brennesla inneholder store mengder nitrater, noe vi ikke vil ha for mye av i et akvarium. Og den ikke like koslig å plukke heller.

Husk å varmebehandle disse plantene med kokende vann før du bruker de i akvariet. 
Tilfeldig bekjentskap
© Torstein Johansen
Reklame for plussmedlemskap