Vann fra naturen

Hei!
Jeg lurer på å bruke vann fra naturen til fremtidige akvarier. Er det noen som har erfaring med det? Jeg bor et sted langt oppe i Gudbrandsdalen hvor vi har veldig ren og fin natur og rent vann. Har vært ute å testa vannverdiene og de har en pH på mellom 5 og 6,5 og en GH på 0-1. Så perfekte vannverdier for mange av de fiskene jeg vil ha fra Amazonas og Sørøst-Asia.
Forutsatt at du unngår vassdrag med Gyrodactilus Salaris burde det ikke være noe problem med det. For sikkerhets skyld ville jeg nok ha tilsatt AquaSafe.
Høres veldig fint ut, Jo. Nesten perfekt vann for fisk fra Sør-Amerika; om vannet "ditt" ikke er innom myrområder, kan du jo berike det med noen humusstoffer. 
.
Forutsatt at du unngår vassdrag med Gyrodactilus Salaris burde det ikke være noe problem med det. For sikkerhets skyld ville jeg nok ha tilsatt AquaSafe.

Gyrodactylidene (herunder Gyrodactylus salaris) regnes som vertsspesifikke, og parasitterer normalt bare én eller et fåtall vertsarter. Ferskvannsfisker utenfor laksefamilien egner seg dårlig som verter for G. salaris. Så at denne parasitten skal kunne forårsake problemer for våre akvariefisker, er vel lite trolig.  
At AquaSafe skulle kunne ha en funksjon i dette vannet høres rart ut. Produktet sies å kunne fjerne klor og nøytralisere tungmetaller som kobber, sink og bly, i vannet. Men du har vel ikke mye av dette i det naturlige vannet du har tenkt å bruke? 

Jeg ville kanskje akkurat nå (og kanskje også i lemen-år) bekymre meg litt for muligheten til å få bakterier som forårsaker den høyaktuelle sykdommen Harepest, med vannet. Denne sykdommen smitter jo bl.a. fra vann til mennesker... 
https://www.nrk.no/nyheter/harepest-1.15618278

Håper du holder oss oppdatert på hvordan du innretter deg for å få vannet i akvariene dine. Antar du ikke har tenkt å bære bøtter?

Lykke til!
Plussmedlem
Hei, Jo!

Jeg ser ikke helt hensikten. Vil anta at dere drikker kranvann i Gudbrandsdalen som er av samme strålende kvalitet, om ikke bedre?
Norske vannverk leverer stort sett vann som har lik pH og GH som du beskriver. I tillegg er det fritt for det meste av partikler og patogener.
Hvis du ønsker å bruke vann hentet utenifra, ville jeg heller samlet regnvann. Da unngår man mange av bekymringene assosiert med vann fra dammer, bekker og andre vassdrag. Sør-amerikanerne elsker regnvann.
Hei!

Takk for flotte svar!

Her er det ikke Gyrodactylys Salaris så det tror jeg skal gå bra. Det som er i vannet her er ørret og harr og en liten fisk vi kaller gulløye som både ørret og harr liker å spise. Det fiskes mye av disse artene her og det er ingen sykdommer på de.

Ellers godt poeng med lemenår, det har jeg sett med egne øyne og da kan det nok være lurt og ikke bruke vann fra ute. Regnvann er et godt poeng, er noe jeg burde prøve det og.

Grunnen til at jeg vil bruke vann fra ute og ikke fra springen er at pH-en i kranvannet ligger på 7,5. Litt høyt for sarte Søramerikanere. Ellers er det vannet helt klart og fint og veldig godt å drikke. Derfor vil jeg prøve naturvann som har pH på mellom 5 og 6,5 i de bekkene og elvene jeg har testa. Bl.a. en ordentlig sortvannsbekk med pH på 5, kjempefin for Apistogrammaer bl.a. Og særlig hvis en skal ha forhåpninger om yngling. Så slipper jeg å bruke forskjellige ting for å få vannet sånn som jeg vil ha det. Jeg vil også ha viltfanga arter, litt kresen der. Og de kan være litt sartere enn oppdrettsfisk. Liker naturlig fisk og ikke alle slags farge- og finnevarianter, er ikke noe for meg.

Når det gjelder å hente vann så har jeg kjøpt inn 10-liters-kanner å hente vannet på. Er ikke store akvariene jeg planlegger nå, blir nano. Og har bil å frakte det i. Blir mer spennende til vinteren med mye snø og is og om det er farbart, men det skal nok ordne seg. Og blir det et større akvarium, ja, så får jeg kjøre flere turer. Blir jo bare i oppstartfasen når hele akvariet skal fylles og etter det bare med vannbytter. Hva gjør man ikke for hobbyen sin! )

Ellers har jeg vært på tur i dag og sjekka ut dyrebutikker i Molde og Ålesund som blir det nærmeste her. Men det var ikke mye å skryte av i forhold til hva jeg var vant med i Oslo-området. Ble nok litt bortskjemt der ja. Død fisk i akvariene og håver som ligger på gulvet, nei, der handler jeg ikke fisk. Så jeg må vel bite i det sure eplet og ta meg en tur til Østlandet for å få tak i det jeg vil ha. Må bare planlegges litt nøye i så fall. Så noe oppsett av akvarium ennå blir ikke aktuelt, men planleggingen er i gang og det kan lønne seg å bruke litt tid på det. Men i løpet av høsten håper jeg å få opp første karet i hvert fall.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap