Guppy henger apatisk i vannet

Startet opp med akvarium i starten av august og har holdt guppyer. I den senere tid har noen av dem brått dødd, og flere av dem jeg har igjen henger litt apatisk og nesten loddrett i vannet. Hva kan årsaken være? Vannverdier (NO2, NO3, NH4, pH, KH og GH) er OK. Har i løpet av de siste par ukene få
Plussmedlem
Hei, Pdnort!

Kan være litt forskjellige grunner til hvorfor de henger sånn, men det er som oftest relatert til tilstander som påvirker svømmeblæra og dermed fiskenes likevekt. Indre infeksjoner er en vanlig årsak. Feilernæring og overfóring er også vanlige grunner til samme problematikk. 

Ser du noen avføring fra fiskene? Hvilken farge har denne? Henger den lenge bak fiskenes gattåpning eller slippes den raskt?
Hvilken mat får de, og hvor mye/hvor ofte? 

Guppy trenger en del grøntfór i kosten da de naturlig beiter på alger og annet plantemateriale. Men de får ofte ensidig og for lite fiberholdig kost i form av produkter basert på animalske proteiner. Det er ikke feil å gi dem det, men de må også ha plantekost for å holde fordøyelsen ved like. 
Start derfor med å gi de erter. Frosne funker fint, bare tin de og ta av skallet. Evt koker man tørkede og gjør det samme når de er blitt kalde. 
Ikke gi fiskene annen mat de neste 24-36 timene. 

Vannbytter er sjelden feil, selv om verdiene er fine. Det kan være stoffer og patogener i akvarievannet vi ikke kan måle som du dermed tynner ut, noe som vil gi fiskenes immunforsvar en liten pause. 

Anbefaler også medisinering da infeksjoner som nevnt tidligere er en vanlig årsak til at de henger loddrett. Ser Omnipur eller Sera Bactopur på tablett kan brukes i slike tilfeller, eller andre medisiner som virker på innvendige infeksjoner. 

For de fiskene som ikke viser interesse for erter og/eller som ikke responderer på annen type behandling er det lite annet å gjøre enn avliving. 

Lykke til! 
 
Hei, og takk for svar. 

Avføring: Ja, ser avføring, Den er rosa, men har noen ganger vært tilnærmet svart. Vet ikke hva lenge er, men kan innimellom se et par cm lang "kabel". Som oftet slipper de før det. 

For: Forer med Tetra Guppy mini Flakes, og litt TetraMin Baby for yngel. Forer en gang om dagen (+ at barna noen ganger slipper i litt ekstra...) For forvinner stort sett i løpet av 6-8 minutt.  Har ikke foret med erter. Grønne erter? eller gule? Gir man dem hele?

Hvor får jeg evt tak i medisiner? 
Plussmedlem
Avføringa skal i det store og hele være svart hele tiden. Rød/rosa avføring kan være infeksjon med indre blødninger, eller at maten de spiser inneholder mange fargestoffer. Men jeg synes indikasjonen for infeksjon absolutt er til stede her, med de andre symptomene du har beskrevet. 

Grønne erter, frosne. (Kan bruke tørket, men det tar så mye lenger tid). Tin i varmt vann, ta av skallet og gi det inni. Om erte-delene ikke vil synke, klemmer du dem lett mellom fingrene. Da går de som regel til bunns. Uspiste erter tar du opp etter noen timer. 

Tetra Guppy Flakes er fin den. Baby-maten er derimot litt unødvendig etter mitt skjønn. Innholdsmessig er de to produktene nesten identiske og Tetramin Baby fremstår litt som en "cash grab" mer enn et produkt som fyller en rolle. Guppyyngel er så store når de er født at om du knuser litt Flakes mellom fingrene så greier de helt fint å spise dette. 

Medisiner fås kjøpt i dyrebutikker, både fysiske og på nett.
Tilfeldig bekjentskap
© Solveig Enoksen
Reklame for plussmedlemskap