Blandingsancistruser

Hei!
Vi har - helt uplanlagt - fått en masse ancistrusyngel. Vi har fått med oss at mange mener det er forkastelig å la blandingsancistruser bli til, eller få leve opp, men ber pent om at dere ikke hengere dere opp i det nå. Dette var som sagt ikke planlagt fra vår side.
Vi har siden vi startet opp akvariet vårt, for drøyt 4 år siden, hatt en ancistrus-hann. En helt vanlig oppdrettsancistrus, ved navn Malvin. Han har delt akvariet med diverse andre fisk hele tiden.
For noen uker siden fikk noen venner av oss et akutt akvarieproblem som gjorde at deres to ancistruser måtte omplasseres omgående. Vi tok i mot dem, med det forbeholdet at det ikke ble slåssing - da måtte de finne et annet hjem til dem. På dette tidspunktet visste vi ikke engang hvilket kjønn de to omplasseringsancistrusene var. Dene ene var en gul en og den andre så ut om en helt vanlig oppdrettsancistrus. Det viste seg raskt at de to var hunner, og i løpet av få timer hadde de tydeligvis vært inne og lagt egg begge to i hulen til Malvin. Ikke en ønskesituasjon. De to hunnene er nå flyttet videre, men vi har mengder av små ancistrusyngel i akvariet. 
Det vi lurer på nå er:
Vi har både gule yngel (som må være blanding av L144 og vanlig oppdrettsvariant) og yngel som ser "vanlige" ut. Kan vi anta at de som ser "vanlige" ut er resultatet av hunnen som så ut til å være vanlig opprettsvariant? Eller kan blanding av L144 og oppdrettsvariant resultere i både gule og "alminnelige" ancistruser? 
Vi klarte ikke å ta livet av yngelen, og ønsker å gi dem bort når de blir større (og igjen, vi vet mange av dere mener at dette er feil, men vi tenker at det får være greit så lenge vi opplyser ordentlig om herkomsten). Da er det fint å vite om det "bare" er de gule som er blandingsancistruser, eller om egentlig hele hurven kan være det.
Takk for svar!
Du er inne på hovedutfordringen med slik kryssing selv i slutten av innlegget ditt. Hele hurven kan være blanding, å det er egentlig ikke mulig å si hva de består av uten å genteste.
Så om man selger slike kryssinger bare sender man dette problemet videre.
Man kan tro, som kjøper, at man har kjøpt et par vanlige, brune ancistrus. Men om de krysses seg imellom eller med en tilsvarende kjøpt et annet sted kan der komme blandede kull.

Mange synes det ikke gjør noe.
Det kan sikkert være.
Men det er jo litt dumt om man over tid klarer å ødelegge de forskjellige rene linjene man har avlet frem.
Plussmedlem
Jeg er en av de mange som mener at dette er helt feil og at det vil fortsette å være helt feil uansett hva du opplyser om.
Alt der må anses som blanding/krysning da du ikke har oversikt over hvilken genetikk de bærer.
Hei! Takk for svaret! Siden gentesting ikke virker særlig aktuelt, forholder vi oss til at hele hurven kan være blandings. Vi skal være veldig tydelige på det når vi forsøker å gi dem bort.
Plussmedlem
Hei!

Jeg er helt enig i at hybridiseringen er meget uheldig og bør unngås av oss vanlige, dødelige. 

Samtidig er bakgrunnen og historien til oppdrettsancistrus og L144 i akvariehobbyen så vassen og full av blanda avl hit og dit at i dette spesifikke tilfelle er det ingen full krise, etter mitt skjønn. Oppdrettsancistrusen er en blandingsart allerede, og L144 er også etter alle solemerker det. Så fiskene vil neppe lide noen nød, heldigvis.

Men du gjør absolutt riktig i å håndtere saken såpass åpent og forsiktig som du gjør, Sigrid.
Gjort er gjort og man får ta lærdom av det.
Og om det sånt skulle oppstå en annen gang så får tipset være - det er mye enklere å kvitte seg med eggene enn det er å ta livet av en haug med småfisk.
Må nok si som Viktor. 
Selv om jeg går inn for rene raser. Så er der så mange fisk der allerede er hybridisert, her imellem Ancistrus. Så det er nok ikke noen stor ulykke dette  
Takk alle sammen, for informative og oppriktige svar !
Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap