Nybegynner med mange spørsmål :-)

[color=#646464]Når man lærer litt forstår man at det er så mye mer man ikke vet noe/nok om…
Akvarium 80 liter Hjørne: Vært igang i 6 uker:  pH 6,8 og KH 3,  NH4=0, NO2=0, NO3=5.  Spring=lav pH-6?, KH 0. (kjøpt dråpetester) 24-25°C. Fisk mtp vannverdier. Masse hurtigvoksende, lette planter, 2 røtter. Har jo mange fisk i et kar som ikke har vært klart, men NÅ: HURRA!! Har 1 ansistrus, Corydoras Venezuelas Orange, Kardinaltetra, Gurami Sunset (usikker)[/color]
[color=#646464]Det jeg har lest i Forumet står med «» og mine spm merket* Håper noen tar seg tid?
Leste: «Bakteriene som omdanner nitritt til nitrat er avhengige av klor.»
Jeg har ikke Klor i drikkevannet (så vidt jeg vet, oppkomme/privat). Men mente å ha lest andre steder at Klor var "gift", så er forvirret.
*Kan jeg få problem med filteret/bakteriene fordi jeg ikke har Klor?
*Bør noe gjøres? Sjekkes? Eller er det nok Klor/evt ikke behøves siden filteret nå er klart?[/color]
[color=#646464]Det står «nedbryting av ammoniakk kan skape syrer som nedsetter PH»  og «Tydelig at nitrifikasjonsprosessen stoppet opp pga. for lav PH…»
* Vil jeg (med mye fisk) kunne få problem med at ammoniakk senker pH, som igjen vil stoppe nitrifiseringsprosessen? Kan den stoppe når den er godt i gang? Noe å følge med på? Evt om det blir flere fisk?
*Er det andre ting som vil påvirke pH, som jeg må følge med på? Temp, dag/natt, planter,KH,oksygen?
*Hvor lav er «Lav PH»? Er alt ok om jeg ligger rundt 6,8? hvor stor slingringsmonn? Har ca 6 i springen?[/color]
[color=#646464]Det står under «Vannverdier»; «I akvariet bør sikkerhetsmarginen i tilgang på oksygen kunne motstå effekten av temperatursvingninger, økt svømmeaktivitet, overfôring og CO2-økning. Hele nitrifiseringsprosesen bruker 4,6 g oksygen og 0,14 ekv. alkalitet for hvert gram ammonium som oksideres til nitrat. Det er derfor viktig å holde kontrollen med mengden løst oksygen og pH ved bruk av biofilter. Vannet fra et biofilter er oksygenfattig på grunn av den bakterielle nitrifikasjonen og må luftes eller bobles med oksygen eller luft.»
*Dette har jeg problem med å forstå… Biofilter-er det et helt vanlig filter? Som jeg har i min Eheim 250, eller snakkes det om noe annet? 
*Må jeg sjekke oksygenet i vannet? Leste et sted at pga noe med planter og oksygen, burde ikke luftpumpa gå om dagen, men om natten, med timer. Dette har jeg ordnet. Men der vannet kommer ut fra filteret har jeg en lang stang med hull, hvorav de 1-2 ytterste er over vann-skyter luftbobler ned i vannet- tenkte og mtp film etc. Lokket stål litt åpent for utveksling av gasser? Høres dette ok ut?[/color]
[color=#646464]Ved siden av oksygen er temperatur en av de viktigste faktorene som har stor effekt på vannkvaliteten og fiskens helse og fysiologiske tilstand. En økning i temperaturen øker metabolismen hos fiskene samtidig som vannets bærekapasitet for løst oksygen reduseres.»
Jeg hadde 1 termostat, kjøpte ny, men like ujevn temp (kjenner forskjell på vannet, klistremerke utvendig viser 24-25°C. Har bestilt digitalt med sensor og Wifi.
*Vil temp også påvirke andre verdier i vannet? KH, pH, NH, NO etc? Noe å tenke på?
*Hvordan unngå store svingninger i temp? Termostat er nå flyttet til hjørne der vannet fra filteret kommer ut. Har gått over til LED lys. Utvendig pumpe. Andre tips?[/color]
[color=#646464]NO3 Nitrat = 5 Må vannet byttes da? 10 evt 20 liter (av 80)? [/color]
[color=#646464]*Antall fisk: Hvordan vet man om man har mange nok, for mye fisk eller plass til mer?
Ser ikke trangt ut, alle går godt overens, i ulike lag- og sammen. Ikke bytta vann på 7 dager NH4=0,  NO2=0,  NO3=5 (nylig innkjørt filter- er 5 lite, mye, normalt?)
Kom inn 2 små guramier for 2 dager siden.
Har stort filter Eheim Experience 250. Er det ok å fylle det opp helt, eller bør det vøre noen tomrom? Mtp det filtermaterialet som var med, er det plass til mer. Tenkte at om jeg putta inn det som passer i den innvendige pumpa- må i såfall dele det i 2 og brette det ut, så har jeg filter ferdig med guffe ifall jeg må sette igang et "reserveakvarium" ved sykdom etc. Lurt eller ikke?
*NO3 = 5 Må vannes byttes i dag, evt på hvilket «nivå?
*Når KH i spring er 0 og PH 6? (dråpetester går fra 3-10= unøyaktig- noen tips?) Er det da bedre å skifte 10 liter oftere, eller er 20 liter uproblematisk (i 80 liters kar)
*Noen andre tester jeg burde hatt?
*Er det annet enn NO2/NO3 som kan bli et problem ved å ha mye fisk? Hva bør jeg gjøre/passe på? (og JA- jeg har tenkt tanken på større, f.eks 120 l, men kan ha maks 60-65 cm i hjørne, men har ikke funnet det. Ser 180l er 70 cm… Men tips mottas[/color][color=#646464]😊[/color] [color=#646464]Blir VELDIG takknemlg for svar! Også med andre tips til en «nybegynner» som ønsker å lære [/color][color=#646464]😊[/color]
 
Tilfeldig bekjentskap
© Janne Ekström
Reklame for plussmedlemskap