Er dette er bra oppsett?

Hei! Vi planlegger å kjøpe et 180l akvarium. Vi har prøvd å lese oss opp, men sliter litt med å få konkrete svar på hva som kan gå sammen og ikke. Så det vi lurer på er om det vi tenker faktisk er et greit oppsett og evt hva vi kan ha i toppsjiktet. 

Her er en foreløpig "ønskeliste":
- Palettciklide (bør holdes i par. Isåfall hvor mange par er optimalt?)
- 1 Eplesnegle
- 1 Ancistrus
- Neontetra (Hvor mange er greit å ha mtp trivsel og str på akvarium?)

Er det Ok å ha palettciklide, eplesnege og ancistrus sammen mtp at de holder seg på bunn alle sammen? 

Er det ok med øksefisk sammen med disse, ettersom de holder seg på topp?

 
Plussmedlem
Hei, Marte og velkommen til AF!

Det er et greit oppsett for nybegynnere ja, men med et par utfordringer. Jeg skal utdype:
- Palettciklide (bør holdes i par. Isåfall hvor mange par er optimalt?)

Paletter er mer plasskrevende enn andre dvergciklider, dels fordi de ikke er så "dverg". En voksen hann bikker fort 10 cm, mens hunnen legger seg på et par cm under dette.
De er rolige av natur, men blir veldig territoriale når de vokter yngel. Noe de gjør ofte! 
Så det optimale antallet par i akvariet deres er egentlig 1, men siden det er 180L så går det å ha to par. Da øker sjansen for pardannelse også, for det er ikke bestandig så lett som å kjøpe en av hvert kjønn og vips! - så blir de et par. De liker å velge partner selv. 

Det som gir størst sjanse for suksess vedr. pardannelse er å kjøpe en liten gruppe på 5-6 stk når de er ungfisk (noe de som oftest er i butikken) og så ta ut de som ikke danner par når de blir eldre. Det er også viktig å ha en plan med hva man gjør med yngelen fra parene sine - for disse fiskene can make a lot of babies!
 
- 1 Eplesnegle

Denne kan dere få litt utfordringer med, da det krever at dere følger nøye med at pH-verdien i vannet ikke dupper under 7. Snegler har behov for god tilgang på mineraler både for skallets og sneglens generelle helse. Samtidig for fiskenes del så bør ikke pH være mye høyere enn dette. 
Videre ville jeg ventet med denne til akvariet har vært i drift noen måneder. De er sårbare for endringene i vannverdiene som oppstår i nyoppstartede akvarier. 
 
- Neontetra (Hvor mange er greit å ha mtp trivsel og str på akvarium?)

Det korte svaret - så mange lommeboka di tåler. Det seriøse svaret er minst 15-20 i såpass som 180L. Dels fordi de er stimfisk, men også fordi at noen færre enn dette så vil man nesten ikke legge merke til dem. Neontetra ser aller best ut jo flere de er. Jeg synes personlig at kardinaltetra er enda finere enn neontetra, men disse bør absolutt ha pH under 7 og da går det ikke med eplesnegle. 
- 1 Ancistrus

Det går som regel bra å ha dem med dvergciklider, men det finnes situasjoner der skader oppstår pga ciklidenes vokting av egg/yngel og ancistrusens pansrede ytre. Ancistrus har et sett med beinpigger (odontoder) på innsiden av gjellelokkene. Disse brukes som forsvar og kan i sjeldne tilfeller resultere i skader på mykere fisk. Tilby både ancistrus og paletter masse skjulesteder i form av planter, stein, røtter, huler osv. samt at man ikke mater fiskene på samme sted, men sørger for at det er spredning. Da skal det gå finfint å ha dem ilag. 
Er det ok med øksefisk sammen med disse, ettersom de holder seg på topp?

Ja, men øksefisk er ikke en nybegynnerfisk. De er veldig sårbare for de vanligste oppstartssykdommene og krever en akvarist som har gjort seg noen erfaringer. Gjør det samme med øksefiskene som med snegla - vent til akvariet har vært oppe en stund og er stabilt. 
Stabilt vil si sykdomsfritt og uten plutselig massedød og algeeksplosjoner. 
Det er også bedre for akvariet og for fiskene at ikke alle fiskene/dyrene settes inn i akvariet samtidig. 

Lykke til videre! 
 
Tusen takk for utfyllende svar! 
Virker som du har peiling, så kommer med noen flere spørsmål. 

1. Kan man rett og slett droppe par og heller ha 5-6 hunner? (Palettciklider). 
Vi vil jo helst ikke at det skal ta over hele akvariet. 

ut i fra infoen du skriver, så tenker vi å droppe eplesnegle og heller se om vi finner en annen snegle etterhvert som kanskje passer bedre inn. Vi har uansett det ikke travelt. Og vil gjerne bruke tid på oppsett så det blir best mulig. 

2. Har du noe tips til fisk som kan vær i toppsjikt? Dyrebutikk tipset om perlegurami. Men kan huske å ha lest noe om at det kan være uheldig med palettciklide(?).

3. Er 2 slike Ancistrus nok til å holde akvariet rent, eller bør det inn noe annet for å hjelpe til med å holde alt rent og pent?

Fint å høre at man kan ha masse neontetra! Om 30-40 er innafor å ha i 180l, så går vi jo for det. For leste at de har det bedre jo flere de er. Vi ble bare usikker på hvor mange som er for mange mtp antall liter. Vil jo at all fisken skal trives og ha nok plass! 


 
Plussmedlem
Tusen takk for utfyllende svar! 
Virker som du har peiling, så kommer med noen flere spørsmål. 

Jo, takk! Jeg liker å late som i hvert fall. 😂
1. Kan man rett og slett droppe par og heller ha 5-6 hunner? (Palettciklider). 
Vi vil jo helst ikke at det skal ta over hele akvariet. 

Ja, det tror jeg absolutt dere kan gjøre. Grunnen til at par listes som den beste sammensetningen er nok mye fordi folk synes det er stas når fiskene yngler. Med såpass mange hunner burde de kunne etablere en stabil rangordning også. Blir nok litt renning helt i starten, men den burde avta rimelig raskt så snart fiskene har funnet seg til rette. 
2. Har du noe tips til fisk som kan vær i toppsjikt? Dyrebutikk tipset om perlegurami. Men kan huske å ha lest noe om at det kan være uheldig med palettciklide(?).

Har aldri prøvd det selv, men jeg tror ikke perlegurami er et dårlig forslag. Igjen - uten yngel til stede vil nok ikke fiskene bry seg stort med andre arter enn sin egen. Perlegurami kan av og til være litt "sjefete" og blir en del større enn hunn-paletter. Kanskje rubingurami/dverggurami er en bedre match? De blir ca jevnstore med hunn-paletter. 
3. Er 2 slike Ancistrus nok til å holde akvariet rent, eller bør det inn noe annet for å hjelpe til med å holde alt rent og pent?

Dette er en av de aller vanligste misforståelsene i akvariehobbyen - at man "trenger" noen til å gjøre en jobb. 
Den arten som må inn i akvariet for å holde alt rent og pent er oss mennesker. 😊
Ancistrus (og andre algespisere) kan være et lite bidrag i kampen mot alger, så absolutt. Men du blir nok skuffet om du tror de kan gjøre det for deg. 

En annen ting med ancistrus er at de er veldig flinke til å spise alger og biofilm mens de er små, men slutter fort så snart de har fått litt størrelse. I naturen er nok ikke dette like vanlig da tilgangen på næringssrik mat ikke er like god som i et akvarium der vi slipper små matbomber oppi hver dag. Men det er veldig vanlig hjemme i stua. 
Anskaff gjerne ancistrus, for det er flotte fisk i seg selv! Men ikke ha for høye forventinger til hva de har å bidra med. 
 For leste at de har det bedre jo flere de er. Vi ble bare usikker på hvor mange som er for mange mtp antall liter. Vil jo at all fisken skal trives og ha nok plass! 

30-40 høres flott ut! Følg bare godt med på hvordan fiskene ser ut når dere handler. De har av og til en tendens til å være skralne og skjøre i butikken, og pådrar seg lett hvitprikk og andre infeksjoner i oppstarten. Man ser etter fisk med sterke farger, blanke øyne og fin kurve på kroppen. De skal se "glatte" ut, om du skjønner. Gammel fisk og syk fisk blir kantete. 
Vel hjemme og i stabile forhold vil du kunne oppleve at dette er små overlevere. Mine eldste neontetra ble fort en 8-9 år gamle. 

Antallet fisk man kan ha begrenses i langt større grad av hvilke fisk det er, vannbytterutiner, filtrering, hvilke andre arter som er i akvariet, innredning, beplantning, akvaristens erfaring og kunnskapsnivå osv. enn hvor mange liter akvariet rommer. 
Var selvfølgelig dårlig formulert av meg, for skjønner at rengjøring er opp til oss. Men forstått det som at det hjelper å ha algespisere som små vaktmestere i tillegg. Og om da 2 er nok til et så stort akvarium. Men mulig jeg har misforstått litt angående disse "hjelperne". 

Men tusen takk for svar! Setter stor pris på all hjelp og info man kan få. 

Blir nok så vi kjøper inn hunner av disse litt større fiskene (gurami og ciklider)

Vi ser på juwel 180l der pumpe er med og kapasiteten var vell det dobbelte, om ikke mer. 
vi er enda ikke helt ferdig med å lese oss opp på hva som er bra/ikke bra av filter og div. 
Og enda ikke satt oss inn i planter og hva som er bra og lurt å ha. Så vi er enda i planleggingsprosessen. Vi vil jo gjerne ta oss tid å gjøre alt "riktig" fra starten av, istedet for å kaste innpå med masse fisk som dør etter kort tid. 
Plussmedlem
Det var på ingen måte en kritikk av formuleringen din, Marte.
Jeg bare utnyttet muligheten til å forsøke å stikke hull på myten om arbeidende fisk.
Tilfeldig bekjentskap
© Susanne Dahl Aspevik
Reklame for plussmedlemskap