Når er det naturlig å starte vannmålinger?

Jeg har etter noen år pause med akvarium gått til innkjøp av et nytt 146 liters akvarium. Ferdig satt opp og innredet den siste uka. Har "matet" med Searcher stability hver dag slik det er beskrevet, og gjødsel til plantene. Når er det naturlig å starte å måle vannverdier? Foreløpig testing viser helt ok verdier for innsetting av fisk, men jeg er usikker på om det er for tidlig å sette inn noe som helst? 

Vurderer å kjøpe inn 2-3 ancistrus som en start, men tenker at etter all lesingen her på forumet at jeg bør vente i minst 2 uker til før jeg gjør det. Eller burde det gå fint ettersom målinger av vannverdier ser ok ut? 

Takk for svar!
Hei og velkommen tilbake i hobbyen! På et spørsmål som dette vil du fort få like sprikende svar som det er erfaringer der ute.. Noen har hatt i "Safe Start" og fisk samme dag og siden det gikk fint vil de si kjør på. Andre vil like "å nerde" på vannkjemi og rope vent! Jeg sier som youtube fyren "-Cory from aquarium co-op" -bare fordi noe er riktig for deg, betyr det ikke at det er riktig for alle. Så hva gjør man da?

Da bestemmer man gjerne på forhånd hvilke fisker man kommer til å ha sånn på "mellomlang sikt". Starter med to-tre av de mest hardføre man skal holde og bygger tålmodig derfra. Mens man "bygger" ser man videoer på youtube, leser forum, lærer mer og gjør seg sine erfaringer. Det er jo halve gleden!

Ikke overfor, kjøp gjerne et sett med dråpetester (mer nøyaktig og pålitelig enn teststrips) ikke gjør drastiske tiltak "over natta" om ikke alle verdier er pefekte (bortsett fra nitritt, det haster å få bort), Ikke la eventuelle barn bestemme hvilke fisker, det blir fort: "-jeg har en hønsegård og skulle gjerne hatt en rev". Skift vann etter et regime som passer for deg og din tank, her er en glimrende mal: https://www.aquariumcoop.com/pages/water-changes

Personlig er jeg også fan av noe mer planter enn jeg observerer på ditt bilde, fordi de bidrar til bedre forhold i tanken. Konkret på vanntesting, test gjerne før du skifter vann. Loggfør gjerne hvor mye vann du bytter, test igjen dagen etter vannbyttet og se hva som endret seg. Tar du tiden og noterer, så har du firt en loggbok som forteller deg hvordan verdiene endrer seg over tid og hva din påvirkning fører til. Særlig viktig å teste ofte ifbm oppstart, da er faren for brå endringer størst. Min erfaring er at svært mange av dagens "vanlige akvariefisker" takler et ganske bredt spekter av forhold, så lenge de forholdene du har er stabile. Det de takler dårligst er store svingninger.

og til slutt, når du blir forvirra og litt mett av sprikende informasjon og folk som roper høyt, pust ut, se på fiskene dine og tenk på noe annet

Lykke til!
Takk for info/tips! Er mye man kan lese seg vill på etterhvert... (er forsåvidt flere planter oppi enn hva man ser på bildet, noen hurtigvoksende som jeg har planer om at skal formere seg så det blir litt flere..) 
Har målt NO2, NO3, PH og NH4 med dråpetester og alle verdiene ser bra ut.

Tenker jeg går til innkjøp av 2-3 ancistrus som jeg skal ha oppi etter planen for å få litt liv i akvariet og se hvordan verdiene utvikler seg. 

Etterhvert er planen å få på plass følgende : 
- en 6-8 corydoas av et eller annet slag
- en stimfisk, type rødmunntetra, neon tetra eller lignende, ca. 15-18 stk, eventuelt to ulike stimfisk på 10-12 stk pr stim 
- en gruppe perleguramier 

Noen tips til hvordan innføre disse forsiktig over lenger tid? Hvilke først og sist? Selvfølgelig ved å opprettholde verdiene i vannet, så det kan gå noen måneder før alle er på plass. 

Eventuelt andre fisker som kan passe sammen med eller istedetfor de jeg har tenkt? 
 
Min første reaksjon på dine fiskevalg (ancistrus OG cory) er at du jaggu er glad i bunnfisk Selv har jeg 1 ancistrus i 180 literen og er nøgd med det.. De blir ganske store.. Men, dette er en smakssak Synes også du skal vurere det totale antallet fisk nøye..

Perlegurami har jeg bladet erfaring med. Alt fra at de sitter i et hjørne og er sløve, til at de er "koneplagere".. Sjelden den grasiøse fisken som sømmer rolig frem og tilbake.. Men fine er de..

Jeg har prøvd og feilet med mangt og mye i årenes løp. Dette er en hobby som er i ferd med å bli dyr.. Enkelte fisker er fullstendig vanvittig priset.. 

Jeg vil derfor slå et slag for følgende litt oversette arter:

Kileflekkrasbora. Stimer fint i øvre vannlag og får en nydelig kobberfarge når de vokser til i gode forhold. Lever også lenge. Ofte rimelige.

En gjeng Cherrybarbe/Titteyabarbe (kjært barn..) Ildrøde i fullvoksen tilstand, selv uten hunner å flørte med. Fredelige og fine også seg imellom (noe barber ofte ikke er). Ofte ok priset.

Serpatetra. Fin stim/vrimlefisk med litt oransjeskjær og svarte finner. Ofte rimelige. Kan være litt nappete og nysgjerrige når det kommer ny fisk.

Sawbwa resplendens. Et enda vakrere alternativ til rødmunntetra. (som også er flott).

Platy. Rimelige. Fargerike. Levendefødene. Lett å like.

"Centerpiece fisk"... Perlegurami ja.. Alternativer.. Electric Blue Acara? Nøkkelhullciklide ? (ser morsk ut, men er det ikke)

Jeg skriver meg bort.. Rekkefølge er sikkert ikke så nøye når vannet er stabilt. Ville vært litt forsiktig med mengde og store stimer samtidig.. De svømmer jo rundt i et lukket system med avføring, matrester og råtnende planter, så med feks 20 nye fisk samme dag, så kan det bli mye..

Glem heller ikke en kul eplesnegle eller to når tanken har gått seg såpass til at de finner mat.

Beklager lengden på svarene. Blir lett noe ivrig. Gir meg nå og ønsker lykke til med oppdagelsene.
Tilfeldig bekjentskap
© Johnny Jensen
Reklame for plussmedlemskap