Fisketuberkulose?


Hjelp, en av mine robertsitetraer har fått svarte områder ved roten av halefinnen og på buken.

Jeg har over noen dager nå økt temperaturen i karet noen grader for å få bukt med hvitprikksyke. De hvite prikkene er i ferd med å forsvinne, og til og Odessabarbene ser ut til å tåle temperaturen som nå er på 29 grader. MEN: nå ser jeg altså at en robertsitetra har symptomene som nevnt over. Den holder seg litt mer i ro enn de andre, men virker ikke veldig besværet. Jeg oppdaget dette i dag, men jeg ser ikke bort i fra at det kan ha vært der lengre, for det er ikke sånt man akkurat ser på lang avstand.

Jeg har lest artikkelen her om sykdom, og den eneste sykdommen som gir svart misfarging er så vidt jeg kan se fisketuberkulose.

Er det noen som vet noe om dette? Og hvor smittsomt er det?

Bente
Fisketub er ganske uvanlig, og desverre, ganske smittsomt. Imidlertid er dette en sykdom som bruker en del tid på å nå toppen, så det er lite trolig at resten av fisk er smittet.
Jeg ville issolert fisken i ett kar for seg selv, eller en bøtte for den del. Dette for å forhindre videre smitte, om det nå skulle være noe smittsomt.

I ett issolert miljø, vil man også lettere kunne følge med på utviklingen, samt gi fisken optimalt stell, med god mat som den ikke trenger å slosse for, gode vannbytter, og ikke minst, den blir ikke hakket på som den svake i flokken.

Takk for gode råd, jeg skal prøve dette.

Kan dette være noe annet, forresten?
Har fått hvitprikk (igjen!!), og kjører temp-kuren. Synes flere av fiskene er blitt mye mørkere i fargen. Bortsett fra neontetraen som blir fargeløs og dør...
Kan den mørke fargen rett og slett ha noe med tempen å gjøre? Merker det spesielt godt når lyset har stått på ei stund og tempen stiger til noe over 32 grader.
Fargene til fisken er mye relatert til humøret, og vil således kunne påvirkes av temperaturen. Det kan være svaret på at noen fisker blir mørkere i varmen.

Du sier at neontetraene mister fargen og dør: Mister de fargen gradvis, fra finnerota og fremover? Da er det meget sannsynlig at du har den kjipe neonsyken i karet.
Nei, det ser mer ut til at hele fisken blir blekere for så å slite: legger seg på siden på bunnen/svømmer vertikalt eller opp-ned, og til sist dør. Har lest om neonsyken, og tror ikke det er den - men hvem vet. Neontertra er ikke den fisken jeg er mest knyttet til, men trist likevel. Tror fortsatt den mørke fargen kommer av tempen...(?)
Hvis du forer med spirulina kan det komme svarte pigmentflekker. Det kan vel og vere noe annet, har sett fisk med sorte flekker som har levd i årevis.
Frank Angell
Fisketub er ganske uvanlig, og desverre, ganske smittsomt. Imidlertid er dette en sykdom som bruker en del tid på å nå toppen, så det er lite trolig at resten av fisk er smittet. Jeg ville issolert fisken i ett kar for seg selv, eller en bøtte for den del. Dette for å forhindre videre smitte, [I]om[/I] det nå skulle være noe smittsomt. I ett issolert miljø, vil man også lettere kunne følge med på utviklingen, samt gi fisken optimalt stell, med god mat som den ikke trenger å slosse for, gode vannbytter, og ikke minst, den blir ikke hakket på som den svake i flokken.


Jeg er i utgangspunktet helt enig i ditt forslag til behandling, Frank.

Dessverre er ikke fisketub så uvanlig som det engang var. Skyldes den angrep av bakterien Mycobacterium Piscium, er den i ferd med å få status som epidemi på hele den nordlige halvkule (bortsett fra USA).

Det som skiller denne sykdommen fra andre og mer standariserte sykdommer, som hvitprikk, er at bakterien ikke reagerer på standard medisin, slik som omnipur og bactopur. Øker man tempen til 32 grader, får man gjerne en oppblomstring av sykdommen, da bakterien trives absolutt best ved denne tempen.

Denne typen fisketub har en inkubasjonstid på opptil 6 måneder, så når man oppdager sykdommen, er det mange ganger altfor sent å forhindre smitte.
Det er derimot ikke for sent å behandle, og dette gjøres effektivt med tetracyclin.

Mørke flekker på fisken kan tyde på en eller annen bakteriell infeksjon, men det trenger ikke nødvendigvis å være dette. Flekkene ved fisketub mener jeg skal være gråaktig med rødrosa kanter, men det kan jo variere fra art til art.

Det beste hadde vært et bilde av den syke fisken.

Ellers ville jeg uansett ha isolert den og observert utviklingen litt over tid.

Lykke til!!!

Fisken har nå vært isolert et par dager, og foreløpig har det ikke skjedd noen forandringer. De andre fiskene ser friske ut foreløpig.

Jeg har nå tatt bilder, så dere kan se. Det ligger ved tre bilder her, på det første ser dere en frisk robertsitetra, de andre bildene er av den syke fisken.
Syntes ikke dette ligner på fisketub, heldigvis Som Malldrian sier, er det gjerne mer rosa, selv om det av og til finnes mer sorte tilfeller. Det skyldes at det er flere bakterier som gir såpass like symtomer\ lik behandling, at det defineres som fisketub.

Lærte selv litt nytt etter å lese innlegget til Malldrian, takker for det

Når det gjelder pasienten din, må jeg ærlig talt si at jeg ikke har sett noe lignende tidligere.
Jeg har heller ikke sett noe lignende før...
Ser merkelig ut, dette her - har sjekket boka om fiskesykdommer, men finner ikke noe lignende der heller..

Koselig å bidra med ny informasjon, Frank
Dessverre er kunnskapen dyrekjøpt.
Mistet totalt 74 individer i prosessen, deriblant en VF Zebra hann - en opplevelse jeg ikke unner min verste fiende!

Håper iallefall det går bra med fiskene dine, Bente!!

Tusen takk til Frank og Malldrian for opplysende svar. Det kommer nok flere spørsmål etterhvert.....jeg har vært litt plaget med sykdom hele veien. Håper det går bedre etterhvert som jeg lærer mer.

En jeg kjenner mente at det var mindre sykdom i akvarier før, dvs for 10-20 år siden. Kan det stemme? Har kanskje bakteriene og parasittene blitt mer og mer resistente mot medisinene med tiden? (Det ville jo være en parallell til utviklingen av resistens hos bakterier som gir sykdom hos mennesker, pga utstrakt antibiotikabruk)

Robertsitetraen er som før, men den trives nok ikke så godt i isolatet. Ser det an litt til. Hvis den fremdeles virker frisk om et par dager, slipper jeg den ut igjen. Blir den syk, må den nok avlives.
Tja, vet ikke helt hvorvidt jeg er enig i at det er mer sykdommer nå, enn for 20-30 år siden.
Tror at mange fisker døde på "uforklarlig" vis på dem tiden, da tilgangen til informasjon var betydelig mindre.
Stellet av karene var jo også noe annerledes, og ikke minst filtreringen.
Siden det meste innenfor hobbyen har utviklet seg rent teknologisk.

Om det er noe som gjør at fiskene er mer mottakelige for smitte i dag enn for mange år siden, velger jeg å tro at dette skyldes svekkelser i den genetiske materialet, på grunn av langvarig fangenskap og innavl

Nå har den stakkars robertsitetraen sluppet ut av isolatet sitt etter å ha vært der i 9 dager. De svarte flekkene er der fremdeles, men den virker ikke syk, så i dag tok jeg sjansen på å splippe den ut i akvariet igjen!
Fint å høre hvordan det går, Bente !
Glad for at den virker frisk og er tilbake i karet igjen. Håper det går bra med den fremover også

Takk for det, det håper jeg og! Rart at man skal bli så engasjert i så små skapninger.....men så er det jo slik at hvis jeg først skal ha dyr i fangenskap, så skylder jeg dem å sørge for at de trives. Og så er det så gøy å se når fiskene virker glade, og virkelig boltrer seg rundt i karet, slik de gjør hos meg nå!
Kunne ikke ha sagt det bedre selv !!!

Jeg ble overrasket, da jeg fikk mine første fisk..
Hadde egentlig aldri trodd at det var SÅ mye selskap i slike små krabater. De bor jo tross alt i "en annen verden" enn min - ikke snakker de heller.

Det er vel som de sier i reklamen: "Ett tygg og du er hekta".
I overført forstand blir det vel noe slikt som: En tank, og du er hekta !
Tilfeldig bekjentskap
© Janne Ekström
Reklame for plussmedlemskap