Hjelp til valg av lysrør

Vi skal kjøpe nye lysrør til et akvastabil 530l men det er så mange forskjellige typer rør og jeg aner ikke noe om lysrør og styrke og om hva som er best.
Vi har engang tenkt og bygge den ut til 4 rør men nå er det kun 2 i den.
Skal det være like rør eller kan man ha 2 forskjellige, i tilfellet vilken vil dere anbefale?
Først av alt må dere tenke på om dere skal ha tradisjonell T8 (vanlig rørtykkelse), eller T5.
Sistnevnte er noe tynnere. men du får flere W pr meter rør (for å si det enkelt.)
Og siden karet dere tenker på er av en såpass størrelse, er det jo behov for en del lys, om en tenker å ha en del planter.

Jeg hadde ganske sikkert gått for 2x80W T5 i tillegg til de to rørene som allerede er i armaturet. Vet du om det er 38\40W, eller 58W som er i det orginale armaturet?

Når det gjelder fargetemperaturer på rørene, liker jeg best rør som har tilnærmet lik dagslysfarge, altså ca 5700K. Jo høyere RA-indeks, jo mer naturlig ser det også ut.
Phillips TLD har meget gode rør, men jeg greide ikke å finne noen i 58W i norske nettbutikker. De beste Phillipsrørene jeg greier å finne, er disse: 950 og 965.
Av T5 ville jeg enten gått for noe slikt:
840 og 860
eller aller helst D&D natur kombinert med D&D Dagslys

Å kombinere ett av hvert av disse rørene fungerer også svært greit, og dere vil da få ca 0,5W pr liter vann (vel å merke at det er 58W rør i armaturet fra før)
Mitt 530 Akvastabil er bygget ut med to rør til. Som Frank sier så er 2X80 W T5 det beste alternativet. Her er et bilde på T5-parabolinnsatsen

<img src="http://home.online.no/~gekrist/images/T5/T5-Grunnarmatur-Forside.jpg">

og her etter at den er satt inn i toppen

<img src="http://home.online.no/~gekrist/images/T5/T5-Grunnarmatur-Montert.jpg">

Fordelen med T5 er åpenbare og i tillegg vil jeg si at det er kjekt å slippe den store klumpen av en drossel som følger med T8. Husk på å plassere T5 bak i toppen hvis du går for den. T8 innsatsen må flyttes et spor lengre frem for å gi plass. Sjekk både Danske og Norske butikker for pris på parabolinnsatsen. Jeg kom billigst unna ved å bestille fra Danmark.

P.S

eller aller helst D&D natur kombinert med D&D Dagslys

...skal du ikke nøle med.

WoW TAKK! Er det vanskelig og flytte T8 innsatsen? Syns det var vanskelig nok og få skifta rørene! (greide og knekke starteren da de som hadde akvarie før oss ikke hadde skifta no i det hele tatt...et lite prosjekt)
Så hva trenger man? Parabol innsats? og hva mere? Burde vel være billigst her i danmark tror du ikke?
Dette høres jo ut som et smart prosjekt for min første lønning som arbeider i Danmark hehe

Er det noe sånt?
Vet ikke helt om det er den du linker til, i såfall var jo prisen helt suveren!
Den jeg tenker på er noe ala denne, men det finnes jo mange varianter å velge blandt.
I tillegg kommer rørene, og reflektorene.

Tror nok at du kommer bedre ut av det økonomisk, siden du allerede bor i Danmark

Når det gjelder flytting av lysenheten, tror jeg at jeg overlater ordet i sin heltet til Geir. Han har jo tross alt gjort dette allerede

He, he Ina

Sjekke butikker i Danmark og Norge, den var jaggu god. Sånn går det når man ikke er helt på nett. Det er akkurat den samme parabolen jeg har (til og med kjøpt på samme plass).

Flytting/Innsetting går helt greit. Det er litt plunder med å demontere den ene kortsiden slik at man kommer til parabolsatsen. Regner med at du har håndboka på toppen , det står beskrevet der.

Hele parabolen står i et spor og det er bare å trekke den ut og flytte den et hakk for deretter å sette inn den nye. Det du må være forsiktig med er "hjørneklossene". (Det er en forsiktig bend opp og vriteknikk som skal til). Ellers er det fire/fem skruer som skal ut og dermed er det bare å fjerne en plate som er presset på plass. Bare vær forsiktig så går det greit.

Parabolen + lysrør er det hele. Begge rørene må stå i for at parabolen skal fungere. Siden du kan kjøpe i danmark så kjøp den dimbare varianten. Kontrolleren koster ikke allverden og den kan du kjøpe senere.

Det var jo en fjottete lav pris på det settet. Og hva kunne vel vært bedre??
Tusen takk for svar! Desværre fulgte ikke håndboka med på toppen, men dette er vel kanskje noe en dyrebutikk har eller kanskje jeg kan skrive til Eldorado og få tilsendt en!
Ja så de dempbare også men da bør man vel ha alt dempbart?
Enda 3 uker til lønn så da er det tid og planlegge!
Jeg skal ta en kikk og se om jeg ikke klarer å scanne inn de sidene som viser metodikken til deg. Bare gi meg et lite puff hvis jeg glemmer


Setter du lysene slik at de fremre T8 slår seg på sist kan du ta en gradvis økning på T5, slik at fiskene slipper den bråe overgangen..
God ide!
Da blir det T5 demp bart og den gamle T8. Setter bare lys intervallen på T8 slik at den slår på etter at T5 har dimma på fullt og omvent. err noe sånt lol

takker for gode råd!
Fine bilder Geir, jeg har vurdert å kjøpe det samme selv. Har 5xt8 nå, men får ikke kraftig nok lys ned til bunnen. Men jeg lurer på et par ting. Hvorfor må T-5 lyset bakerst?. Hvis jeg skal gjøre dette så vil jeg ha det sterkeste lyset helt foran. Jeg er ikke alt for begeistret for de foliereflektorene til Akvastabil. Er det samme løsningen på T-5? Kan man eventuelt ta vekk originalreflektorene og sette på løse måkevinger?.
Mest lys der du har mest planter er min tanke ergo T5 bak og T8 fremst.

Kjører med :
2X58 W TLD 965 i front
1X80 W D&D Dagslys deretter og
1X80 W D&D natur bakerst.

Fordelen er at man da kan ha litt mer saktevoksende bakre planter for å få mindre trimming. Bakdelen er at jeg sliter med å få forgrunnsplantene til å bre seg skikkelig utover.

Når det gjelder reflektoren så er denne, så vidt jeg husker, ikke mulig å bytte ut da disse er festet i skinnen som settes i sporet på den heldekkende toppen.
Tilfeldig bekjentskap
© Erlend D Bertelsen
Reklame for plussmedlemskap