528 liter planteakvarie

Jeg bare måtte gjøre om 528 literen fra selskapskar til helplantet. All den bare grusen ble bare for fristende Nå begynner det endelig å gro litt til, så jeg legger ut noen bilder. Karet er et 528l Akvastabil som har gått som selskapskar i 2 år.
Jeg prøvde først med Eleocharis foran, men karet inneholder fremdeles endel litt for store fisker og mange maller, og de bare røsket den rett opp. Glossostigma og tenellus ser det ut som greier seg bedre. Er litt svakt lys, så glossoen vokser nok oppover når den begynner å bli tett
Karet bruker bare 5 stk vanlige T-8 lysrør, Osram og Philips 965 og 950. 3stk 58w og to 36w. 6kg co2 flaske og en hjemmelaget reaktor som består av en Hagen slamsuger med en topp til fra en annen slamsuger nederst og fylt med biter av filterslange. Drevet av en maxijet. Karet har sirkulasjon som et malawikar, nesten 4000 liter i timen.
Jepp!!!

Jeg er imponert. synes det er vakkert.



Jeg holder på med to kar nå som enda ikke er helt klar til å vise frem, men snart......
Takker. Hvis de blir like fine som den 375 literen din så har vi noe å se frem til.

Her er noen bilder som viser DIY reaktoren. På bildet er den ikke fylt helt til toppen med slangebiter. Dette gjorde at den syøyet litt. Når jeg fylte den helt opp ble den helt stille. Efisubstratet og filtersvampen i bunnen trengs ikke. Når den går så er den halvveis fylt med co2 gass og vannet strømmer over filtermaterialet litt som i et overrislingsfilter.
Jeg fikset litt på bobletelleren med en tykkere slange nederst på røret slik at boblene blir større og færre. Det går surr i tellinga for meg når jeg kommer over 3 pr sek.
To av lysrørene er festet i lukene og vipper opp sammen med disse. Lysrørholderne er festet med syrefaste skruer som har hodene skjøvet inn i sporene på undersiden av armaturen. Slipper da å borre gjennom. Jeg har også satt to kroker i taket og laget en liten heisemekanisme jeg kan henge opp for å løfte hele armaturet rett til værs. Det er veldig kjekt å kunne komme uhindret til oppi med fullt lys på.
Liposarcus pardalis v.s glosso. En av de fiskene som ikke egner seg så veldig godt i et plantekar. Han drar de opp, jeg dytter de ned igjen, så spørs det hvem som vinner tilslutt Burde tatt ut denne, men den er eneste gjenlevende fisk fra mitt første akvarium. fikk den som knøttliten som algespiser i en 54 liter for over 3 år siden.
Anomalochromis thomasi. Disse har oppført seg eksemplarisk i plantekar. Graver aldri og rører ikke plantene.
Algespiserstyrken består av ca 15 Crossocheilus siamensis, alt fra små til digre eksemplarer, og 5 voksne Ancistrus pluss yngel og ungfisker av disse i diverse størrelser
Filtrene er Eheim 2250 og 2252 i den ene enden, og ett 600lt og ett 1000lt powerhead i den andre. 2250 har bare biologisk filtermasse uten partikkelfilter og en svamp på inntaket som skylles gjevnlig som forfilter. Går greit i to år uten å åpnes. 2252 sitter dypt og skyver oppover med et strålerør med digre hull for å fordele strømmen. Sirkulasjonspumpene sitter bakerst i motsatt hjørne, den innerste har et DIY filter med grov blåsvamp med rør gjennom og den andre en fin svamp.
Kjetil L
Drevet av en maxijet. Karet har sirkulasjon som et malawikar, nesten 4000 liter i timen.


Vakkert
Lurte bare på en liten ting. Hvorfor så kraftig sirkulasjon i et plantekar?
Dette er virkelig bra kjetil
Takk. det trenger ikke så mye pumper, men 2000lt er nok minimum. Det er mye vann å flytte på, og mye tette planter som bremser. Blir også lett litt partikkler i vannet når en har endel bunnfisk og aldri slamsuger. Også er det litt tøft når alle plantene står å vaier i strømmen. Lysrørene og sikkert også pumpene varmer det litt for mye opp, det burde hatt en vifte, men har ikke funnnet en måte å montere den uten å vandalisere toppen for mye.
Takk. blir spennede å se om det vil fungere på lang sikt . Det er nok litt svakt lys, særlig foran. Vokser ganske sakte der. Den har lett for å krype først, men når den blir tett så begynner den å vokse rett opp. Fordelen er at det er ikke så utsatt for alger. Hvis det blir for svakt så får jeg prøve å bytte det aller forreste 36w røret mot et 80w. Hvis de er litt kortere enn 58w så skal det passe. Blir mye vedlikehold med så mye hurtigvoksende planter i et så stort kar. Jeg liker å gjøre vedlikehold med senket vannstand mens jeg skifter vann, så jeg har laget en liten dings av et plastrør fra en slamsuger splittet på langs til å sette på strålerøret slik at den utvendige pumpa kan gå mens jeg skifter vann. Når jeg putter hendene oppi blir jeg angrepet av menneskeetende SAE
Forgrunnen begynner å vokse seg tettere. Litt tendenser til hull i bladene på glossoen. På venstre side er det Hygrophila difformis som holder seg ganske lav og tett mot bunnen. Tennelusen på høyre side samarbeider ikke. Jeg hadde oprinnelig også Pogostemon helferi foran, den så først ut til å vokse og lage utløpere, men så bare forsvant den mer eller mindre, bare noen stilker er igjen.

Intet mindre enn rålekkert.

Kan du si noe om næringen (type og mengde) du tilfører?
Takk. Hadde ingen tro på glossoen når jeg plantet den, men det ser ut som den klarer seg bedre enn de andre forgrunnsplantene jeg prøvde. Tror ryktet som veldig vanskelig er litt overdrevet.
Næring: Ikke min sterke side, bruker for lite og får tilhørende mangelsymptomer Må opp i næringsnivå nå som det er blitt plantekar men jeg liker ikke å øke for mye av gangen. Bruker TMG og kno3. 5ml pr 100 liter ved vannskifte pluss litt påfyll midt i uka. Kno3 skal gi meg 5mg , men testsettene jeg har er ikke helt enige om hvor mye jeg faktisk har i karet. Det er en del fisk oppi der så jeg får nok litt fra de også. Med samme fiskebestand som selskapskar så lå jeg på 10mg l nitrat uten å tilsette. Gikk i null når jeg satte inn co2. Av alger så har jeg litt mer harde grønne prikker enn jeg setter pris på.
Når en har ett slikt grommkar hjemme kan en vel kalle seg for akvarist? Kort men fyndig aplaus fra en amatør
Tilfeldig bekjentskap
© Patrik Edfors
Reklame for plussmedlemskap