13 oppdrett i 2008

Taz-: Jeg begynte med 4 prinsesser. 2 av prinsessene begynte å hakke på de 2 andre, så det ente med at jeg måtte levere de 2 stakkarne tilbake til butikken. Etter en måned dukket det opp ca 100 små.
Jeg tilsatte Natron i vannet en gang i uka, så PHen lå på 8. Tempraturen var 24.5*C.
Hegga: Lett fisk og drette foreldre og eldre søsken vokter yngel litt kranglete når den har yngel.
Masse gjemmesteder for yngel er en fordel.
Liv H: Kjøpte 4 unge prinsesser for 2-3 måneder siden. Plutsetlig for en ukes tid siden oppdaget jeg ca. 50 frittsvømmende yngel. Ser ut som overlevelsesprosenten er veldig høy så langt. I alle fall 40 igjen etter en uke. Gode foreldre, den ene fisken ble utstøtt etter yngelen ble frittsvømmende.
CNC Blondi: Da var det andre gang at prinsessene mine yngler,,gikk ikke så bra første gang,,,
Denne gang så blir de bedre passet på,,,
Bygget opp lavasteiner over kokusnøtter og flere ting som kan minne om huler,,,
Så kom krabatene frem,,de henger inntil og inni på lavasteinene,,,
Kjempestilig koss det går,,, har 3 flotte Calvuser oppi,men de nærmer seg ikke småtassene,, De går i ett 220 liter,,,,
bichir: legger egg i små huler
Lars Kåre Grimsby: Har "delt" akvariet i to ved å ha steinrøys til Julidochromis i høyre halvdel hvor de yngler, og åpent område med litt vallisiniera i venstre halvdel. Sandbunnen gjør at brichardi klarer å grave groper hvor de leker.
baronen: oppdaget i dag att prinsessene mine hadde fått yngel, så det var derfor den ene var så sur...

sørget bare for ph-en og mange gjemmesteder.
Lynet: De foretrekker steinrøys hvor de kan legge eggene i skjul.
finnes: Disse leker med gjevne mellomrom i min 540 l.
Flere kull som vokser opp sammen uten vanskeligheter.
En trivelig fisk, men den er litt hissig til å forsvare reviret sitt. Derfor viktig med litt plass mellom fiskene i et slikt selskapskar.
Blåmann: Ett par i akvarium med skjell og steiner. Flere små kull født med få ukers mellomrom
Humunuku: Startet med en gruppe på 3 hunner og 2 hanner i 1997. Disse har holdt slekten gående og jeg er usikker på om de største hannene har vært med fra starten. De bor i et kar på ca 90 liter med lavastein, granitt, skifer og kalkstein. Forer yngel med baby artemia de første ukene og deretter er de med på ordinære bordsettninger med artemia, tørrfor og mellommåltider i form av lokal algevekst.

For 3 år siden bestemte jeg meg for å gå i rettning av Tanganyika-selskapskar, og flyttet inn et par synodontis sp., Julidochromis transcriptus, Altolamprologus calvus. Neolamprologus leleupi og Lamprichthys tanganicanus.

Jeg har funnet ut at det er best med flere arter da dette gir mindre stress på de enkelte individene og det ikke er så lett for prinsessene å plukke seg ut ett mobbeoffer.
Det er ingen tvil om hvem som er sjef, men jeg føler at det er relativt harmonisk i karet nå.
Prinsessene leker nå og da til tross for at de ikke er alene. Har mistanker om at store vannskifter 20-30% kan "trigge" lek.

Det er interessant å se hvordan n. brichardi-familien beskytter småfolket mot de andre artene. Jeg har mine mistanker om at calvusene forsyner seg med litt prinsesseyngel da disse har rykte som yngeljeger, men jeg lar naturen gå sin gang og det er alltid noen yngel som vokser opp.
E-Dahl: oppdrettet i artskarr
Thinkerion: Artskar med ett lekspar ingen problem