Nomorhamphus ebrardtii (Halvnebb)


© Rita Aspevik
Vanskelighetsgrad
Middels
  Andre navn
Engelsk:
  • Red fin halfbeak / Sulawesi halfbeak
  Bilder (3 stk)

Latinsk navn Nomorhamphus ebrardtii (Popta, 1912)
Orden/Familie Orden: Beloniformes (Horngjelfisker)
Hemiramphidae (Halvnebb) Wikipedia
Dette er en av flere arter som selges som "Celebes halfbeak". I motsetning til andre arter har N. ebrardtii et rett nebb og rød/oransje finner. De har ingen blå eller svart farge på nebbet eller finnene. Look-a-like artene er N. hageni som har oransje rygg- og analfinne mens halefinnen er oransje fra haleroten og halvveis ut, og N. ravnaki som har rød rygg- og halefinne, men gul analfinne.

Nomorhamphus ebrardtii (og halvnebb generelt) har et rykte på seg for å være vanskelig å holde. Dette er ikke helt berettiget. Når de har slått seg til ro og aksepterer fóret de får er de hardføre og tolerante for alt fra litt surt vann til svakt brakkvann. Men de er svært intolerante overfor plutselige endringer i vannverdiene så store vannbytter kan ende opp med fiskedød. Små ukentlige vannbytter (ca 5-10%) anbefales.

Dekkglass må brukes da fisken hopper, flyteplanter begrenser også hoppingen. Ebrardtii kan svømme rett i glasset og skade seg hvis den blir skremt, planter langs sideglassene vil bidra til å forhindre dette.

De kan være svært aggressive mot hverandre uansett kjønn (om de går i for små kar) men dreper hverandre sjelden. Faren er at de skader nebb og finner, og dette kan bidra til infeksjoner som munnsopp og finneråte. En hann holdt med flere hunner er den beste løsningen om du har dem i kar under 100l. I større kar kan du holde flere hanner hvis det er godt beplantet, spesielt flyteplanter, for å skape områder som tillater hannene å unngå hverandre. Ebrardtii er harmløs mot andre fisk så lenge de er for store til å passe i munnen.
Maks. størrelse 9 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunner er større og mer tettvokst enn hannene, hunnene har også vanligvis kortere nebb og mindre farge på finnene. Hanner har lengre, men aldri buet nebb. Hannenes analfinne er foldet og danner et gonopodium lik f.eks guppy og molly.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Foretrekker levende fór, men aksepterer også frossenfór som mygglarver, artemia og mysis. Kan også ta flak- og annet tørrfór.
Oppdrett Selv om ebrardtii er regnet som middels vanskelig å drette lar dette seg gjøre hvis fisken trives og blir fóret med variert levende- og frossenfór. Hunnene kan føde ett dusin yngel... Les mer
NAF Oppdrettsvalør SØLV
Minimum størrelse liter på akvariet 100 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 230)
Temperatur 24° C - 26° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6.7 - 7.5
Hardhetsgrad på vann (GH) 5 - 12
Sist endret 13.02.12 kl 00:01 av Rita A
230 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Rita Aspevik
Reklame for plussmedlemskap