Scleropages jardinii (Australsk arowana, Arowana Jardini)


© Karen Hansen
Vanskelighetsgrad
Vanskelig
  Andre navn
  • Gulf saratoga
  • Northern Saratoga
  • Austrailian Pearl Arowana
  • Nord Arowana
Engelsk:
  • Australian bonytongue
  • Northern barramundi
Latinsk navn Scleropages jardinii (Saville-Kent, 1892)
Orden/Familie Orden: Osteoglossiformes (Bentungefisker)
Osteoglossidae (Bentungefisker (Arowanaer)) Wikipedia
Dette er ein av to Scleropages som lever i Australia. Den lever i de nordlige Australia, da det er varmt året rundt her. Den vil ikkje klare å overleve dersom tempraturen kommer ned mot 15 grader. Dette er en fisk som lever i overflaten og ernærer seg av mat den finner der.
Normal størelse på denne fisken er mellom 50-70 cm, men kan bli opptil 1 meter. Høyden på fisken er ca 25-28 % av fiskens lengde.
Den har to føle buster som sitter på under lippen som den bruker til å lete etter mat i overflaten, innsekter osv. Arowanaen er en veldigt god hopper, det sies at den kan hoppe over 2 meter opp i luften og fange innsekter som sitter på greiner. Så de kan være lurt å ha et topp glass eller et nett over akvarie så den ikkje hopper ut.
Jardiniien sies å vere den mest agresive av alle arowanaene. Så ein skal tenke seg nøye gjennom hva ein har ilag me den, for de kan ende i tragedie,men de kan gå bra veldigt lenge. Men når den har oppnåd ein størelse på ca 30 cm så skjer de noe med dem. Dei har en tendens til å bli ekstremt aggressiv, og dreper de meste som er i samme akvarie. Noe som har skjedd med så for alt for mange akvarister.
Disse fiskene har et enormt gap. Så de kan ta ganske store fisker, så ein bør helst ikkje inntrodusere fisker som er noe mindre enn Jardiniien. Gode fiske kombinasjoner kan hver: Oscar,Lima,Knivfisk,Rokker,med andre ord store fisker.
Det seies at når fisken har nåd ein størrelse på rundt 48-49 cm så blir de fruktbare. Fisken begynner å yngle rett før regntida, som er fra Oktober til Desember, for da er tempraturen over 25 grader. Dei får alt fra 60 til 100 egg. Størrelsen på eggene er da mellom 1-1.3 cm i diameter. Hu vil gå med yngelet i munnen til di er blitt ca 15-20 mm store. Og vil fra då klare seg på egen hand. Men å få di til å drette i et privat kar er så godt som umuligt, ein skal iallefall då ha et enormt kar på mange mange tusen liter.
I sør øst asia har di en lignende art som di kaller ”dragon fish” (Scleropages formosus)og skal vist bringe lykke til dens eiger.Det er blidt solgt eksemplarer på opptil 30 000.- dollar. Ein Jardinii får du for ein 500.- kr og oppover, alt etter størrelse. Men ein skal tenke seg godt om før ein kjøper seg ein sånn fisk, da den vokser enormt fort og vil trenge et kjempe kar. Stort filter er et must for denne fisken, hypigt vann skifte og mye svømmeplass.Ein må ikkje ha salt i vanne til denne fisken, heller ikkje som medesinsk behandling. Da det vill ta live av den.
Når denne fisken lever i et akvarie vil den over tid få hva di kaller ”drop-eye”. Det vil si at augene vil henge nedover pga. at den leter etter mat som har falt på bunn ,istede for å jakte etter mat i overflaten som den gjør i naturen. Men ved å gi den mat som flyter,som for eks. Sirisser(innsekt,kan kjøpes på en hver dyrebutik) kan hindre i at den får utviklet ”drop-eye”.
Dette er ein fisk som blir enormt gammel ,ikkje unormalt at di oppnar ein alder på 15-20 år. De skal vist være et eksemplar i Asia som er over 40 år(ikkje jardini).
Den tyngste registrerte fisken som er blidt fanget hva 17.2 kg. Men det sies at de skal ha vert tatt et eksemplar på utrolige 27 kg.
Jardinii er en veldig populær fisk for sportfiskere da den jakter i overflaten, enormt sprelsk og hopper mye(flue fiske) . Overfiske er en trussell for denne fisken da det tar ca. 5 år for ein fisk å bli kjønsmoden.
Sclerpages jardinii ble navn gitt av Saville-Kent i 1892. Navne Jardinii kommer fra Jardines,en pioner familie som levde ved Cape York Peninsula.
Maks. størrelse 100 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Veldig vansklig og se, men kan være mulig og skille kjønn når de er rundt kjønnsmoden alder som er 5 år. Hannene blir kraftigere, sterkere farger, lengre kjever.
Fòr og fòring Carnivore (Kjøtteter)
Kjøttetende. som for eks: Oksehjerte, mygglarver, innsekter, reker, fiskekjøtt, akkar og levende fisk.
Oppdrett Arowana jardini finnes i to forskjellige fargevarianter. Gold og Pearl, Golden sees mere gylden/gullfarget grunnfarge med ofte knallrøde/oransje prikker på hale og finner. Mens Pea... Les mer
NAF Oppdrettsvalør Ikke satt
Minimum størrelse liter på akvariet 5000 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 513)
Temperatur 24° C - 30° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 6 - 7
Hardhetsgrad på vann (GH) 0 - 10
Sist endret 28.05.10 kl 12:10 av Frøkna
513 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Bjarne Sætrang
Reklame for plussmedlemskap