Poecilia wingei (Endlers levendeføder)


© Håvard Støre Andresen
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Lett
  Andre navn
  • Poecilia endleri
  • Poecilia reticulata
  • Endlers guppy
  • Endler's guppy
  • Campona guppy
Engelsk:
  • Endlers livebearer
  • ELB
  Video (2 stk)
Latinsk navn Poecilia wingei (Poeser, Kempkes & Isbrücker, 2005)
Orden/Familie Orden: Cyprinodontiformes (Tannkarper)
Poeciliidae (Levendefødende tannkarper) Wikipedia
Poecilia wingei er nylig beskrevet og navngitt. Det gjenstår imidlertid å se om beskrivelsen blir alment godtatt. Det har i lang tid vært strid om det er en egen art eller bare en variant av vanlig guppy.
I en studie og sammenligning av de to artene, har gitt den underartsnavnet Acanthophacelaus i stedet for Poecilia reticulata som man tidligere trodde.

John Endler oppdaget denne arten i Laguna de Patos, Venezuela i 1975, og arten har derfor siden blitt kalt Endlers guppy. Siden Endlers guppy har sitt opphav fra Campona regionen i Venuzuela har denne guppyen også blitt kalt for "Campona guppy". De eksemplarene Endler samlet havnet i USA og Tyskland og har siden blitt spredt blant akvarister verden rundt. Den ekte villformen av Endlers guppy er ikke funnet noe annet sted i verden enn i Laguna de Patos, og er trolig utrydningstruet fordi det bl.a. har blitt anlagt en søppeldynge ved lagunen.

Endlers guppy er litt mindre enn den vanlige guppyen og har ganske annerledes fargespill. Hunnene er helt blanke mens hannene har fantastiske farger på kropp og halefinne.
Det blir gjerne sagt om Endlers guppy at det er en villvariant av guppy. Dette er strengt tatt ikke tilfelle. Endlers guppy er i dag bortimot like kultivert som den vanlige formen, selv om det tilsynelatende er en "renere" rase av fisk. Endlers guppy som vi finner hjemme hos akvarister er langt fra en vill fisk. Alle stammer sannsynligvis fra det opprinnelige kullet som John Endler distribuerte bl.a. til Tyskland via omveier.

I senere tid har flere reist tilbake til Cumaná og Laguna de Patos for å finne flere Endlers guppy, bla. amerikaneren Armando Pou seint på 90-talet. Vi kjenner ikke til om noen av eksemplarene han og andre har samlet har funnet veien til Europa.

Endlers guppy bør holdes i grupper, og for at hunnene ikke skal bli slitt ut bør man holde dobbelt så mange hunner enn hanner i et kar.

(kilde: PFK)
Informasjon som gjelder alle arter i genus Poecilia
De fleste artene med genus Poecilia er mollyer, men den mest utbredte er Poecila reticulata - guppy. I 2005 har poeciliafamilien fått tilskudd av en art til, nemlig Poecilia wingei tidligere kjent som Endlers guppy. Alle Poecilia-artene er levendefødende. Flere arter er spredt til alle deler av verden, enten gjennom akvariehobbyen eller utsatt for å bekjempe mygg.
Maks. størrelse 5 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Ja
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hunnen er mye større enn hannen og fargeløs til forskjell fra hannen som har flotte fargespill på kropp og hale.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Spiser alt vanlig fór i akvarium.
Oppdrett Guppy formerer seg lett og føder levende unger. De kan føde ca hver 28 dag ved optimale forhold, og trenger ikke å bli befruktet hver gang, da de kan lagre sperm over lengre tid i... Les mer
NAF Oppdrettsvalør Ikke satt
Minimum størrelse liter på akvariet 40 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 122)
Temperatur 18° C - 28° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 7 - 8
Hardhetsgrad på vann (GH) 9 - 19
Sist endret 01.12.06 kl 09:55 av Holger Lockertsen
122 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken
Poecilia wingei (Endlers levendeføder) er den 24. mest populære fisken i norske akvarier

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Annonser med denne fisken
Andre har fisken sammen med
Tilfeldig bekjentskap
© Anders Kristian Dahlen
Reklame for plussmedlemskap