Tropheus brichardi


© Yu-Chia Chang
Vanlig
Vanskelighetsgrad
Middels
  Andre navn
  • Tropheus brichardi "Malagarasi" (variant)
  • Tropheus brichardi "Kipili" (variant)
  Bilder (10 stk)

  Video (1 stk)
Latinsk navn Tropheus brichardi (Nelissen & Thys van den Audenaerde, 1975)
Orden/Familie Orden: Perciformes (Piggfinnefisker)
Cichlidae (Ciklider) Wikipedia
Akvariet bør settes opp med fint sandsubstrat med enkeltstående steiner i sanden. God sirkulasjon og filtrering er viktig for denne arten. Det er flere ulike, lokale varianter av denne cikliden i Tanganyikasjøen.

tropeus skal ha ett steinet miljø der det finnes huler og hjemmeplasser til yngler og ikke minst hanner og huer som er langt nede på rangstigen, tropheus er hissige, lag derfor steinerøyser med 30 til 40cm avstand fra hverandre, mye stein er bra, tropheus spiser yngler så det må være gjemmeplasser til disse også. tropheuser har forskjellige temprement noen er mere hissige en andre. og kan trekke frem red cheeks som den mest hissige av de alle.
Informasjon som gjelder alle arter i genus Tropheus
Alle Tropheus-artene er endemisk til Tanganyikasjøen. Deres naturlige føde er alger som vokser på steiner i sjøen. I mellom algene er det også krepsdyr som Tropheus'ene spiser. Tropheus, og da spesielt viltfanget tropheus er følsom ovenfor endringer. Dette gjelder både vannverdier, innredning i akvariet men spesielt ovenfor endringer i fôret. Fiskene kan reagere med å utvikle en type bukvassot, omtales ofte som "blot" eller "sot". Det er ikke uvanlig at tropheuseiere kan miste hele gruppen med disse vakre og spesielle fiskene i denne sykdommen. Den den andre måten å miste en gruppe, at at "maktbalansen" endres og at en ny dominerendefisk "spiser" seg igjennom en gruppe og du finner stadige nye mobbeoffer som er stygt skadet eller død. Når denne fisken er fjernet forsetter mobbingen av en nye tropheus, og slik blir gruppen stadig mindre. Tropheus holdes enklest i grupper der tettheten er så stor at alfahannen ikke får dannet seg eget revir. I utgangspunktet har en tropheushann et revir med en radius på ca 1 m. Her vil han med stor iver jage bort alle rivaler, og eventuelt ta livet av dem. Dette betyr at du enten kan holde en liten gruppe med en hann og 2-4 hunner i et innredet akvarium på 2-300 liter, eller gå til den andre ytterligheten å plassere en gruppe på 15 og oppover i et akvarium på 325-500 liter eller større. Tanken bak å plassere ei så stor gruppe i et såpass begrenset volum er å fordele jagingen og mobbingen på flere individer. Hannene vil hele tidene vise sin hengivenhet til hunnene, og dette er en stor belastning for hunnene som spiser lite eller ingenting mens de går med egg eller yngle i munnen. Hunnen "tygger" i ca 5 uker. Du bør ikke forta noen endringer i en fungerende tropheus gruppe . Det kan være vanskelig å sette inn nye fisk i en gruppe, og tar du en fisk ut av gruppen er det ikke sikkert at det går bra å sette den inn igjen senere. På grunn av Tropehusen sine spesielle matvaner og aggressivitet bør tank kammerater velges med omhu. Disse bør ikke være carinvore eller kreve mye proteiner i kosten, tåle jaging av tropheusene og ikke se på tropheus som fôr. Når dette er sagt, må det også sies at det er et utrolig vakkert syn å se en fungerende gruppe med tropheus, som leker, spiser og der det skjer noe nytt hele tiden.
Maks. størrelse 15 cm
Holdes helst i grupper (Stimfisk) Nei
Trives i
Ferskvann
Brakkvann
Saltvann
Akvariesjikt
Øvre del/Vannflata
Midtre del
Bunnen
Kjønnsforskjell Hanner mer fargesterke. Hanner har også mer utdratte og spisse rygg- og analfinner.
Fòr og fòring Omnivore (Altetende)
Altetende. Rekemix, flakfôr med spirulina. Fôr med høyt proteininnhold bør unngås da dette kan gi fisken problemer med mage- og tarminfeksjoner. Denne fisken bør ikke ha annet en grøntfor, som f.eks spirulina, den kan få rekemiks med hovedvekt på grønntinnhold. 40-60 i fordeling. tropheus heller mere mot Herbivore en omnivore.
Oppdrett
NAF Oppdrettsvalør SØLV
Minimum størrelse liter på akvariet 375 liter (Gjennomsnittstørrelse på medl.akvarier med denne: 2545)
Temperatur 22° C - 29° C
Surhetsgrad på vannet (PH) 8 - 9
Hardhetsgrad på vann (GH) 10 - 15
Sist endret 02.04.09 kl 19:21 av Vibsi
2545 liter er gjennomsnittlig størrelse på akvarier med denne fisken

Fant du hjelp eller god informasjon?

Vil du vurdere å støtte drifta av Akvaforum?

Vipps #605339 eller bli plussmedlem og slipp reklame!
Tips oss om gode filmer på Youtube av denne fisken

(Husk, det må være BRA videoer som er nyttige eller fine. Vi vil ikke ha ALLE videoene om fisken)

Tilfeldig bekjentskap
© Janne Ekström
Reklame for plussmedlemskap